Jarní refresh vinylové podlahy snadno a rychle. Jak na to?

Každá podlaha v průběhu času ztrácí svůj originální lesk a čistotu. Pokud podlahu neudržujete pravidelně, postupem času se na ní usadí nečistoty, které pak mají vliv na její celkový vzhled. Vinylové podlahy mají díky své úpravě vyšší odolnost, ale přeci jen je dobré jim jednou za čas dopřát větší péči. A kdy jindy než v rámci jarního úklidu.

Tady jsou naše tipy, které vám zaručeně snadno a rychle pomohou.

Údržba vs. Čištění


Čištění se velmi často zaměňuje s údržbou, jedná se však o dvě odlišné činnosti. Zatímco se při čištění zbavujete nečistot, při údržbě vytváříte na vrchní nášlapné vrstvě jemný ochranný film, který odpuzuje nečistoty a zlepšuje i další vlastnosti podlahy. Pokud se tedy pustíte do jarního úklidu, je třeba podlahu nejdříve zbavit všech nečistot, a to buď suchým nebo mokrým způsobem. Údržbu je pak vhodné provádět na očištěné a suché plochy.


Thermofix, Břidlice kov, 15410-2


SUCHÉ ČIŠTĚNÍ


Suché čištění, které zabraňuje ztrátě lesku podlahy a likviduje drobné nečistoty a prach, by mělo probíhat pravidelně. Pokud ovšem nemáte čas a podlahu čistíte spíše nahodile, pak je doporučeno vždy následně použít i mokré čištění, které odstraní starší nečistoty a obnoví původní lesk.  V případě suchého čištění si vystačíte se smetákem, koštětem nebo vysavačem. Suchým čištěním se jednak zbavíte nečistot, případně chlupů domácích mazlíčků, a jednak vytvoříte čisté prostředí bez prachu, což ocení zejména alergici.


Thermofix, Tis horský, 12203-4


MOKRÉ ČIŠTĚNÍ


Je obecně doporučováno alespoň jednou týdně se pustit do mokrého čištění podlahy. Mop by měl být dostatečně vyždímaný, a to poznáte tak, že z něj nekape voda. V případě, že by byl mop příliš mokrý, mohla by podlaha schnout déle. A jaké přípravky na mokré čištění použít? Zvolte například kyselinu citronovou nebo ocet. Pokud jsou na podlaze fleky, které jsou opravdu těžko odstranitelné, použijte speciální čisticí přípravky na vinylové podlahy, které jsou doporučovány výrobci. Vyvarujte se však čisticím prostředkům s rozpouštědly, které by mohly poškodit ochrannou vrstvu.


Thermofix, Břidlice stříbrná, 15410-1


PŘED APLIKOVÁNÍM PŘÍPRAVKŮ NA ÚDRŽBU


Pokud se rozhodnete použít speciální přípravky, které prodlouží dosažený vzhled vaší podlahy, je třeba dbát na to, aby podlaha byla zbavena všech nečistot. V okamžiku, kdy byste přípravek nanesli na podlahu zanesenou prachem a nečistotami, ochranný film by nečistoty zafixoval a jen těžko byste se jich zbavili. A přípravky? Vyberte ty, které jsou speciálně určené k ošetření / údržbě vinylových podlah a jednou za čas aplikujte také lešticí přípravek, který zlepšuje vzhled a snižuje přilnavost nečistost. Tyto přípravky jsou běžně k dostání buď přímo u prodejců podlahových krytin, případně u vybraných hobby prodejen.
21.04.2020 | PR
  • Fatra, a.s.

    Společnost Fatra představuje na celoevropském trhu důležitého hráče v oboru plastikářského průmyslu. V České republice zaujímá na pozici zpracovatele plastů PVC, PE, PP a PET dominantní podíl na trhu. Fatra, a.s. je jediným českým výrobcem vinylových podlah.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444