Jaký typ zasklení oceníte v chladnějších oblastech

Jestliže bydlíte v chladnějších oblastech, výše v horách, nebo třeba na Vysočině, určitě se zajímáte o co nejúčinnější izolaci svého domu. Vzhledem k tomu, že je dnes jasný trend používat ve velké míře zasklení (velkoformátová okna, francouzská okna, prosklené terasové dveře apod.), musí se vybrat takové zasklení, které má co nejlepší izolační vlastnosti. Investici do nového zasklení, případně do nových dveří a oken, poznáte už tuto zimu.

Součinitel prostupu tepla

Ve stavebnictví se jako měřítko běžně používá součinitel prostupu tepla oknem nebo dveřmi. Okno se skládá z rámu a skel. Součinitel prostupu tepla oknem (Uw) se skládá ze součinitele prostupu tepla sklem (Ug) a součinitele prostupu tepla rámem (Uf). Výsledná hodnota se pohybuje mezi Ug a Uf. Zajímavé je, že sklo izoluje obvykle lépe než rám a má tak nižší hodnotu. Někteří prodejci tak mylně uvádějí jako součinitel prostupu tepla oknem hodnotu Ug, což je nepřesné, protože vám jde o prostup tepla celým oknem, nejen sklem. Vás, jako zákazníky, zajímá, kolik je Uw. Průměrná okna dosahují hodnot kolem 1,1 nebo 1,2W/m²K.Například u pasivních domů musí být Uw = 0,8 W/m²K nebo nižší.

Kvalita dvojskla nebo trojskla je rozhodující

U zasklení oken nastává volba mezi dvojsklem a trojsklem. Dvojsklo je obecně levnější a má horší izolační vlastnosti, přesto mnohdy kvalitní dvojsklo stačí. Určitě se při výběru podívejte i na hodnotu Ug (součinitel prostupu tepla sklem), která může být v některých případech nižší i dvojskla než u nekvalitního trojskla. Trojsklo je však samozřejmě v chladnějších oblastech nejpoužívanější. Mnohdy lidé řeší výběr oken tak, že do hlavních místností dají trojsklo a do jiných dvojsklo(garáž, chodba, sklep, půda …). Zasklení však není to nejdůležitější, záleží hlavně na kvalitním profilu okna.


Nejlepší plastové a hliníkové profily

Celkové izolační vlastnosti okna nebo prosklených dveří určuje typ zasklení, ale také materiál a konstrukce rámu. Například česká firma Svět oken používá následující kvalitní profily:

Profily GEALAN pro plastová okna - 4 druhy různých profilů s trojsklem, buď s rovným, nebo s předsazeným křídlem, s různou stavební hloubkou. Tyto profily s trojsklem mají hodnotu Uw od 0,8 W/m²K a tím pádem mají vynikající izolační vlastnosti. Profily GEALAN se vyrábějí i s dvojsklem (2 druhy), jejich Uw má hodnotu od 1,1 W/m²K.

Profily TECHNO pro plastová okna - další variantou jsou profily TECHNO s trojsklem, které se vyrábějí na bázi ekologických stabilizátorů vápníku a zinku a mají hluboce zapuštěné sklo. Mají extrémně nízkou hodnotu Uw od 0,74 W/m²K. Profily TECHNO se vyrábějí i s dvojsklem, kdy dosahuje hodnota Uw pouhých 0,84 W/m²K.

Profily BLYWEERT pro hliníková okna - Tady můžete opět volit mezi profily s dvojsklem nebo trojsklem. S trojsklem se jedná o nejteplejší systém, který je tvořen dvěma uzavřenými hliníkovými profily, které spojuje 40 mm široká dělící páska s pěnovou vložkou (slouží jako přerušení tepelného mostu). Součinitel prostupu tepla se u trojskla rovná 0,73 W/m²K a u dvojskla 0,91 W/m²K.


Tip:
Pro další informace o oknech a zasklení pasivního domu či dřevostavby, si  přečtěte článek: Stavíte pasivní dům nebo dřevostavbu? Vyberte si vhodná okna.

Jestliže chcete svůj dům v horách co nejlépe zateplit, logicky je nejvhodnější kvalitní plastový nebo hliníkový profil a ideálně trojsklo s co nejnižší hodnotou Uw.
Nejlepší řešení je zajít k českému prodejci, který kromě internetových stránek provozuje i kamennou prodejnu, poradit se a na všem se osobně domluvit.
15.10.2019 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444