Jakou střešní krytinu?

Stavíme RD, kde jsou dvě pultové střechy. Menší má sklon 10° a větší 11° ( 10,3 x 10,3m). Máme teď dilema, jeden pokrývač tvrdí, že jedině plné podbití a jako krytinu velkoformátový plech (satjam rapid nebo podobna alternativa od ruuki), druhý pokrývač tvrdí, že by rozhodně neváhal a bez plného podbití by použil taškoplech, např. satjam roof nebo arad premium. Dokážete nám poradit? Předem děkuji za odpověď. Beata

Na dotaz odpovídá pan Jan Hála z RUUKKI:


V podstatě jsou obě varianty reálné.
 
Všiml jsem si ale určitého zmatení pojmů – v obou případech jde o řešení s velkoformátovou krytinou! V tom prvním (varianta s podbitím) je řešením krytina Ruukki Classic, která se vyrábí v délkách od 0,8 m do 10 m – výhodou jsou skryté kotvení, patentovaný systém sestavování jednotlivých pásů, vyšší výška „falce“ (32mm) – vyšší výška bude u relativně ploché střechy po vzhledové stránce velkou výhodou. Classic lze pořídit ve třech třídách, v té nejvyšší Ruukki 50+ je záruka 50 let. Rád bych zdůraznil, že jde o záruku garantovanou, bez různých skrytých omezení a amortizací. Classic je dále možné pořídit v mnoha různých barevných odstínech a s přidanou protihlukovou a antikondenzační spodní vrstvou, nebo i s tzv. embossovaným povrchem – opět jde o možnost, kterou na českém trhu jiná značka neumí nabídnout.

Druhá varianta, tzn. bez plného podbití je možná, opět jde o velkoformátové řešení, ale tvarované do tvaru střešních tašek (Ruukki vyrábí např. Monterey, Adamante, Decorrey, Armorium – délky jsou zhruba 0,75 – 8,2m) ale u těchto nižších sklonů doporučujeme podlepení spojů krytiny. Opět jde o krytiny, které se vyznačují zárukou až 50 let dle zvolené třídy (Ruukki 30, Ruukki 40, Ruukki50+).

Osobně bych se přikláněl přece jen k variantě s plným podbitím a ke krytině Classic. Doporučuji, aby si zákaznice vzala do ruky vzorky nabízených krytin (na www.ruukkistrechy.cz je seznam dealerů) a srovnala je s krytinami jiných výrobců. Jsem přesvědčen, že i jako laik bez problémů pozná výrazný rozdíl v kvalitě našich výrobků oproti jakékoliv konkurenci.

 
02.09.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444