Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?

3D tisk je žhavým tématem s jasnými výhodami v mnoha průmyslových odvětvích, zejména v letectví, lékařství a strojírenství, kde je vytváření nástrojů a dílů s přesnými rozměry zásadní. Využití 3D tisku ve stavebnictví také sklidilo velké ovace.

Mezi klíčové úspěchy 3D tisku ve stavevbnictví patří: 

  • 2020 - prototypový dům TECLA v Itálii vyroben z hlíny z místních zdrojů,
  • 2021- Madagaskarská škola ve výrobě za polovinu tradičních nákladů a udržitelně navržená,
  • 2021 - Fibonacci House v Kanadě se může pochlubit zakřivenými stěnami potištěnými za stejnou cenu jako rovné stěny,
  • 2021 - Nizozemsko: Most Nijmegen je nejdelší betonový most pro pěší na světě.
3D tisk na zakázku ve stavebnictví začíná být čím dál více vyhledávaný.

Výhody 3D tisku ve stavebnictví

Aditivní výroba je nepochybně příslibem pro budoucnost stavebnictví se svými mnoha výhodami – větší rychlostí, omezením lidských chyb a snížením odpadu z výrobních procesů.

Kde stavba může někdy trvat týdny nebo měsíce, s 3D tiskárnami lze práci často provést za pouhé dny nebo hodiny. 3D tiskárny také otevírají nové cesty – tedy vhodnost na stavebním trhu. Například v podnebí, kde sezónní počasí omezuje plán stavby, lze předtištěné komponenty sestavit rychle, což stavitelům poskytuje konkurenční výhodu.

Práce s materiály ve stavebnictví je často označována za plýtvání a není šetrná k životnímu prostředí, ale díky 3D tisku pracují dodavatelé s komponenty, které lze vytisknout na zakázku, takže nevzniká žádný odpad. Jakékoli nepoužité materiály lze obecně recyklovat. Některé 3D tiskárny navíc mohou používat materiály z místních zdrojů, které zlepšují udržitelnost stavby.

Bohužel navzdory svému potenciálu a některým působivým případům použití se 3D tisk ještě nestal široce používaným nástrojem ve většině stavebních projektů. Náklady jsou jednou z hlavních překážek, které brání stavebnímu průmyslu plnému přijetí 3D tisku. Většina vybavení zahrnuje vysoce výkonné lasery a 3D tisk tak zůstává poměrně drahý jak na nákup, i na provoz. Mnoho stavebních firem stále váhá, zda investovat do technologie, která je stále nová a nevyzkoušená. Postupem času ale stavební profesionálové začnou využívat výhod 3D tisku.

Co přinese budoucnost

Výzvy, kterým v současnosti čelí přijetí 3D tisku ve stavebnictví, jsou běžné překážky, když se na scéně objeví nová technologie – a je velmi pravděpodobné, že se časem vyřeší. Náklady na vybavení klesnou, protože 3D tisk bude stále běžnější, více lidí bude vyškoleno k používání této technologie a výrobci vyvinou strategie pro snížení potenciálních chyb. Výhody 3D tisku ve stavebnictví nakonec výrazně převáží nad nevýhodami. Tato technologie má změnit způsob, jakým stavební společnosti přistupují k projektům, s mnoha aplikacemi s vysokou návratností investic. 
24.01.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444