Jakou barvu do ložnice

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

Zásadním kritériem při výběru barev interiéru by měla být funkce místnosti. Ložnice patří ke klidovým zónam domácnosti. Měli bychom tedy volit barvy, které uklidňují a nejsou příliš výrazné.

Obecně platí, že uklidňující jsou jemné pastelové odstíny, či různé tóny šedé (šedomodrá, šedofialová, apod.). Ideální barvou do ložnice je modrá. Je chladivá, čistá a uvolňující. Bát se rozhodně nemusíme ani fialové. Do ložnice se hodí i její tmavší odstíny.
Také zelená je barvou klidu. Hodně ale záleží na odstínu, který vybereme. Zatímco sytá hrášková zelená se hodí např. do kuchyně, v ložnici uplatníme spíše její tlumenější tóny. V závislosti na barvě nábytku můžeme na stěnách uplatnit olivově zelenou, šedozelenou, či pastelový odstín světle zelené.
Se žlutou a červenou budeme na stěnách ložnice zacházet opatrně. Jsou to aktivní barvy, které ve velkých plochách mohou působit až agresivně. Do zóny klidu se hodí jejich pastelové odstíny.
Vhodnou barvou do ložnice je béžová nebo krémová. Nemusíme se obávat různých odstínů šedé či hnědé v tmavých i světlých variantách.
Ložnice je místností, která by neměla být laděná do zářivých barev. Jistě nic nezkazíme pastelovými odstíny, nemusíme se bát ani tmavších tónů barev. Vyhnout bychom se měli sytým odstínům žluté, červené a oranžové, protože mají tendenci udržovat v bdělém stavu a mohly by tak podporovat nespavost.
Při volbě barevného odstínu stěn bychom měli brát v úvahu barevnost nábytku, doplňků a podlahy. Můžeme kombinovat různé barvy, neměli bychom ale zapomínat na to hlavní: barevné ladění prostoru musí zejména vyhovovat tomu, pro koho je určen. Důležitější než moderní trendy je tedy vždy náš vlastní barevný vkus.
15.01.2010 | Hana Děcká

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444