Jaké jsou typy desinfekce pro venkovní bazény?

Na systému čištění vody záleží, kolik času strávíte údržbou bazénu. Rozdíly jsou opravdu velké, proto je důležité porovnat si možnosti. Kromě klasického dávkování bazénové chemie můžete vyzkoušet také UV lampu nebo si dát do bazénu slanou vodu.

Nejzdravější a nejekologičtější desinfekce je slanou vodou

Jde o čištění pomocí elektrolýzy soli. Tento způsob je vhodný pro děti, astmatiky i atopiky, protože slaná voda nedráždí pokožku jako při klasickém použití chlorových tablet. Přitom je 10x méně slaná než mořská, takže nijak neštípe do očí.

Další výhodou slané vody je, že je to čištění téměř bez práce. Je možné totiž bazénové systémy automatizovat. A tak sůl nadávkujete na začátku koupací sezóny, nastavíte výkon, a dál už se o sebe bazén stará v podstatě sám.

Ne každý bazén je na použití soli připravený. Slaná voda je agresivní hlavně pro kovové materiály. Kdybyste v bazénu měli třeba kovové schůdky, mohly by zrezivět. Je proto potřeba vybrat kvalitnější bazén z poctivých materiálů. Velmi vhodné pro použití slané vody jsou laminátové bazény.

Další šetrnou variantou je UV lampa

UV lampou protéká voda a UV paprsky ji zbavují mikroorganismů. Lampa výrazně šetří spotřebu bazénové chemie. I s použitím UV lampy budete dál potřebovat přidávat do bazénu chlor, chemických prostředků však spotřebujete o 70–80 % méně než bez lampy.

Ani UV lampa vám nedá moc práce. Stačí ji jednou za čas otřít, aby se nezanášela.

Klasické řešení je bazénová chemie

Ta obnáší chlorové tablety a pravidelné měření a regulování pH v bazénu. Nejmenší nečistoty odstraňují vločkovače neboli flokulační zařízení.

Tato varianta je ze všech nejpracnější. Ne každému chlor vyhovuje i ze zdravotního hlediska – některým lidem zapáchá a navíc může dráždit pokožku a oči. Mnoho lidí bohužel neví o tom, že existují i jiné možnosti.

Záleží i na filtraci a kvalitě samotného bazénu

Pro efektivní čištění je důležitá i kvalitní filtrace. Velmi dobře fungují filtrace pískové, kdy voda prochází vrstvou písku a zbavuje se nečistot. Písek stačí jednou za čas proprat.

A nakonec je jasné, že není bazén jako bazén. Čím hrubší je stěna bazénu, tím snáze se na ni uchytí řasy, které pak budete pracně čistit. Mezi bazény s hrubším povrchem a tedy i větší pracností se řadí plastové a fóliové bazény.

Pokud chcete mít s údržbou co nejméně práce, zvolte moderní laminátové bazény nebo bazény nerezové. Nejmodernější laminátové bazény jsou dnes navíc opatřeny speciálním gelovým povrchem, na který se nečistoty téměř nechytají.

Specialisté na systémy čištění vody jsou třeba v rodinné firmě Bazény Relax. „Roky pracujeme na tom, abychom lidem co nejvíce usnadnili práci s údržbou,“ říká bazénář Michal Vlášek. „Ze všeho nejvíce se nám osvědčuje čištění slanou vodou. Dá se automatizovat, takže sůl nadávkujete na začátku sezóny a dál už se dávkuje sama. Slaná voda je navíc ideální pro astmatiky, atopiky a obecně pro děti, je to nejzdravější varianta,“ vypráví Michal, který sám mezi bazény vlastně vyrostl. A dodává, že s bazénem vůbec nemusí být moc práce. Vyplatí se ale nesnažit se šetřit každou korunou a sáhnout raději rovnou po poctivém výrobku.

Přečtěte si také: Na co nezapomenout při vybavování bazénu
28.02.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444