Jaká je zdravá židle pro školáka?

V současnosti zařizujeme dětský pokojík. Starší dceři bude sedm let, a tak bychom jí rádi pořídili vhodné sezení, kde si bude psát úkoly, malovat si a věnovat se dalším činnostem. Můžete nám poradit, kde bychom sehnali pracovní židli, která jí zajistí zdravé sezení a zároveň s ní nějaký ten rok poroste? Ludmila Márová, Jihlava

Výběr správné židle je u dětí nesmírně důležitý, jak u malých školáků, tak i u teenagerů a studentů, kteří bez pohybu u počítače a za stolem tráví mnohdy více hodin než dospělí. Výzkumy uvádí, že je to i více než 14 hodin denně! Hlavní tělesný vývoj dítěte probíhá do 14 let a nesprávné sezení způsobuje poškození pohybového aparátu, které je po ukončení růstu nevratné.

Ergonomické a nastavitelné židle lékaři a fyzioterapeuti nedoporučují - možná odpovídají dětským proporcím, problém je ale v tom, že svaly na dětských zádech zůstávají pasivní a tudíž ochabují. Děti navíc na židli nesedí, ale vrtí se, dřepí, klečí, houpou se a pak ergonomické tvarování postrádá smysl. Řešením pro prevenci svalových dysbalancí, bolesti zad i přirozené dětské „neposednosti“ je aktivní sezení, které dovoluje, resp. podněcuje zdravotní židle s pohyblivým sedákem na pružině. S každým pohybem dítěte se sedák naklání dopředu i do stran a zádové a břišní svaly se musí zatnout a aktivně stabilizovat páteř v optimální zdravé poloze. Zdravotní židle totiž nejen předchází bolestem zad, ale jako jediná je i léčí!

Děti houpání milují. Čím více se školáček na balanční židli houpe, tím více posiluje, je méně unavený a rozbolavělý. Zdravotní židle SpinaliS Basic se spodní obručí na podporu nohou je určena pro děti již od 120 cm. Až školáček povyroste, obruč se odstraní a může židli užívat třeba i v dospělosti, a to do váhy 110 kg a výšky až 175 cm. Balanční zdravotní židle si můžete i s dětmi přijít vyzkoušet do Centra zdravého sezení nebo si ji dokonce zdarma půjčit na vyzkoušení domů.

 
04.05.2016 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444