Jak zvládnout přechod na BIM

V následujícím textu vám přiblížíme, jak si s transformací na nový software poradili v renomovaném architektonicko-projekčním studiu Atelier Habina. Dozvíte se i to, co vedlo k tomu, že se po dlouhé výběrové anabázi nakonec přiklonili k produktu, který zpočátku rozhodně neměl více plusových bodů než jeho hlavní konkurent.

Přechod na nový projekční software je komplexní změna, která se nutně dotkne celého ekosystému firmy. Architekti a projektanti se musí poměrně rychle naučit ovládat nový a pro ně více či méně neznámý nástroj. Změny si všimnou také klienti, a to už z toho důvodu, že grafické výstupy, na které byli doposud zvyklí, ale i práce s nimi, bude prostě jiná. A v neposlední řadě se transformace dotkne vaší dodavatelské a subdodavatelské sítě, která se rovněž bude muset na nový software přeorientovat. V lepším případě na něm již jede a vy tak „jen“ doplníte chybějící článek v řetězci.  

Nejvyšší čas opustit dobu dvojrozměrnou

Hlavní důvody, které Atelier Habina vedly ke změně hlavního projekčního softwaru, nám představí členka managementu Kateřina Habinová: „Již od roku 2016 jsme začali výrazně inovovat v rámci řízení společnosti. Stále jsme ale naráželi na to, že mix našeho hlavního výrobního software (pozn. autora: SketchUp pro architektonické studie, AutoCAD pro další výkonové fáze projektové dokumentace) byl nedostatečný. V důsledku toho jsme se opakovaně dostávali do situace, kdy jsme v každé další vývojové fázi projektu museli překreslovat již hotové 2D výkresy. Bylo to, jako kdybychom stále pracovali na papíře.“ Tímto způsobem nemůže v dnešní době fungovat žádná projekční kancelář, která má ambice být moderní.


Nedávno jsme úspěšně zvládli certifikaci programu Revit na úrovni Professional. (Na snímku část týmu.)

Byl tu ale ještě jeden důležitý impuls pro změnu. Výzva roku 2022, která říká, že všechny nadlimitní veřejné zakázky budou muset být zpracovány metodou BIM (Building Information Modelling, neboli informační model budovy). „To vlastně, v kombinaci s masivní digitalizací okolního světa, znamenalo, že BIM je i naší budoucností,“ vyjadřuje Katka a pokračuje: „A tak přesto, že veřejné zakázky v současnosti téměř neděláme, nám bylo jasné, že musíme vyjít nové výzvě vstříc. Už s ohledem na to, že naše konkurenční prostředí se časem nutně změní.“ 

Revit vs. ArchiCAD

Vedení Atelieru Habina bylo jasné, že přechod nebude jednoduchý a může bolet. Změna tohoto formátu je finančně náročná a znamená dočasné zpomalení výroby, zvýšení chybovosti i přetížení týmu. Zkrátka nic pro toho, kdo baží po okamžitých výsledcích, jak vysvětluje Katka: „Velmi dlouho, zhruba rok, jsme přešlapovali na místě. Neustále jsme přemýšleli o tom, který systém zvolit.  ArchiCAD nebo Revit? Pro ArchiCAD mluvila jeho cena, intuitivnější ovládání i větší rozšířenost mezi našimi spolupracujícímí kolegy v rámci ČR, kteří již přešli na BIM. Revit se zase mohl pochlubit kompatibilitou s AutoCADem, který byl po mnoho let naším hlavním programem a bude nás doprovázet ještě nějaký ten čas.“

Revit totiž pochází z dílny stejného výrobce jako AutoCAD společnosti Autodesk, která představuje výhodnou možnost interoperability napříč jejími produkty. Součástí Revitu oproti ArchiCADu jsou nástroje pro spolupracující profese jako statika, technické zařízení budov, doprava a další, které lze rozšířit o řadu nastaveb. Použití Revitu tak výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že do budoucna bude práce subdodavatelů kompatibilní, současně odpadne nutnost je překreslovat, resp. přemodelovávat části projektové dokumentace. A podstatná je i další věc, totiž to, že velké mezinárodní developerské a stavební společnosti vyžadují právě Revit.



Dříve jsme pracovali s kombinací programů AutoCAD a SketchUp.

 

Revit: Nyní nám domy v Revitu rostou před očima.

Láska na první pohled

Uvnitř Atelieru Habina to ale překvapivě bylo – i na základě zjištění výše uvedených skutečností – stále nerozhodně. Takže co nakonec rozhodlo? „Pro ArchiCAD hrálo to, že měl šikovného distributora, nabízejícího plnou implementaci. Pak jsme se ale seznámili se společností cadconsulting, konkrétně s jeho spolumajitelem Josefem Remešem, a do Revitu jsme se takříkajíc zamilovali na první pohled. Uvěřili jsme, že tato konzultační společnost nás implementací BIM provede bezpečně, odborně i přátelsky a zároveň neustoupí od vysokých nároků, které na nás i na sebe budou mít, což se nám potvrdilo v podobě implementátora Adama Stančíka,“ přibližuje Katka onen pomyslný detail, jež sehrál svou roli v rozhodování.

Ovšem za rozhodující faktor, který změnu umožnil, označuje Katka bez váhání skutečnost, že jejím hlavním hybatelem bylo vedení a také to, že po celou dobu transformace měl pracovní tým jeho kompletní podporu: „Bylo nám jasné, že úspěšně zvládnutá inovace musí mít silnou podporu všech, a proto jsme od samého začátku záměr komunikovali s celým týmem. Vážné diskuze o implementaci Revitu již probíhaly za účasti naší interní BIM manažerky Veroniky, ke které se později přidal druhý BIM manažer Tomáš. To celý proces ještě zrychlilo a přidalo mu na odbornosti. Nesmírnou výhodou obou je, že je Revit baví a dává jim smysl. Jsou to srdcaři, kteří umí navíc nadchnout ostatní,“ shrnuje Katka důležitost personálního nastavení týmu.

Má někdo něco proti?

Tou zřejmě největší obavou z přechodu na nový systém se stala obava, že implementace nebude úspěšná. Že celý projekt přechodu na Revit časem upadne v zapomnění a většina projektantů postupně sklouzne zpátky k „jednoduššímu“ AutoCADu, který všichni přece už umí. K tomu by bylo nutné připočíst nákladný a nevyužitý server pro obsluhu nového programu a také jeho nabušeného parťáka – server umožňující kolaboraci, kdy více lidí pracuje v jednom okamžiku na jednom modelu.

I proto bylo všem hned na začátku jasné, že celý projekt musí vzít opravdu vážně. A překvapivě pomohla jedna věc, kterou blíže popisuje Katka: „Překvapilo nás, že přirozenou motivací všech se stala touha získat oficiální certifikaci Autodesku pro úroveň Professional, kterou jsme interně dost podporovali. Možná právě to, že získat ji není nic snadného, všechny semklo a společně jsme tak šli za společným cílem.“



Díky Platformě A360 se dá sdílet model také s investorem, který ho může prohlížet a komentovat. 

Další obavou byly otázky ekonomického rázu, už proto, že v dlouhodobém horizontu dosahuje investice do Revitu a související podpory v řádů statisíců. K tomu je potřeba počítat s tím, že při přechodu na nový systém dochází přirozeně k dočasnému poklesu výroby projektů, následně se výkonnost naopak raketově zvýší.

S Revitem vstupujeme do budoucnosti architektury již dnes

V Atelieru Habina hodnotí přechod na nový systém jednoznačně pozitivně, jak se můžete přesvědčit ze závěrečného komentáře Katky: "Z našeho rozhodnutí o změně softwaru jsme nadšení. Nový systém je vynikající a už teď se ukazuje, že se stal pro naše spolupracovníky vítaným impulsem i motivací. Zdá se, že jim práce dává nový smysl i rozměr. Máme konečně nástroj, který nám efektivně pomáhá zhmotňovat naše myšlenky. Díky němu jsme blíž realitě. Vidíme, jak projekt roste a kde jsou kolize, které tak nově odstraníme včas. Navíc je tu ta skvělá funkcionalita, která umožňuje kolaboraci více lidí na jednom projektu v jednom časovém okamžiku. To nás jednoznačně posouvá dál.”



Model si otevřeme v rendrovacím Enscapu a pracovní vizualizace je hotová během několika minut, prakticky bez dalších úprav.

 Jak vidí Revit tým Atelieru Habina?

Veronika Adamcová, architektka a interní manažerka pro BIM
Revit má oproti 2D modelování výhodu v tom, že všechno, tedy půdorys, v němž definujeme stěny, stropy, podlahy a střechu, vytváříme v jednom kroku a rovnou se nám to promítne do 3D modelu, a naopak. Dříve jsme rýsovali v AutoCADu (2D) a současně jsme stavěli model ve SketchUpu (3D). Nyní již při studii vkládáme do modelu velké množství informací a můžeme tak projekt mnohem lépe koordinovat, protože si ve složitějších místech vytvoříme spoustu řezů a náhledů. Kolizní místa tak odhalíme už v zárodku.
 
Magdalena Obrusníková, architektka
Bylo mi jasné, že přechod na tak sofistikovaný software s novou filosofií práce bude výzva. Mám z toho ale radost, protože naučit se v Revitu jsem si sama kladla za cíl. A to poté, co jsem se s ním již o rok dříve setkala při práci v zahraničí. Tam jsem si uvědomila obrovský potenciál práce v BIM pro naší profesi.
 
Tereza Beránková, architektka
Když jsem poprvé viděla, co všechno Revit umí, připadalo mi to jako kouzlo. Prostě si jen pěkně vytváříte 3D model, pak kliknete semhle a támhle a hned máte nachystané všechny výkresy k odevzdání. Ono to tak ale úplně není :-) I ty nachystané výkresy je pak ještě třeba graficky upravovat a opatřovat dalšími detaily, abyste dostali normální stavební výkres. Skvělé na Revitu je, že všechny výkresy i tabulky jsou v něm provázané, takže jakákoliv změna v jedné části se projeví i v těch zbývajících.
 
Petr Antl, stavební inženýr
Nejvíc mě baví celkové zrychlení práce, které Revit přinesl. Situace, kdy v jednom kroku modelujeme půdorysy, řezy, pohledy i okamžitý náhled ve 3D modelu na provedené změny je s předchozím stavem neporovnatelná. Trochu mě odrazuje neintuitivní ovládání, jsem ale přesvědčený o tom, že se to časem poddá.

Co je to BIM?

BIM (Building Information Modeling)  je proces vytváření jednoho informačního modelu budovy, na kterém spolupracují všichni účastníci stavebního procesu v reálném čase. Tento model slouží jako otevřená databáze informací a nabízí přesný a praktický náhled na budovu ve všech jejích životních cyklech. Díky BIM modelu dochází k efektivnímu předávání informací mezi všemi účastníky a tím k rychlejšímu reagování na změny, nižší chybovosti projektu, větší kontrolou nad celým projektem a výrazné úspoře času. Model se vytváří a zdokonaluje od procesu návrhu projektu přes výstavbu až po samotné užívání budovy. BIM je budoucnost českého stavebnictví.


 

 

15.07.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444