Jak zabránit úniku tepla přes tepelné mosty

S blížící se zimou stále více pociťujeme únik každého kousku tepla z našeho domova. Ceny energií se stále zvyšují a každý únik pocítíme na své peněžence. Co všechno může ovlivnit onen únik tepla a jakou roli to hraje při stanovení energetického štítku budovy?

Co to je tepelný most?

Tepelný most je každé místo v konstrukci, ve kterém dochází k větším tepelným tokům než v jeho okolí. Obvykle vzniká při napojení dvou konstrukcí, v místech přímého spojení mezi interiérem a exteriérem budovy. Tepelné mosty jsou nežádoucím místem, přes které uniká teplo z domu ven, a často v jeho okolí vznikají nežádoucí plísně. 
 

Jak se telených mostů zbavit

Jedním ze způsobů, jak zamezit tepelným mostům, je využívání kvalitních materiálů při stavbě či rekonstrukci domu. Mohou k nim patřit kvalitní izolace, ale také okna a vstupní dveře z osvědčených materiálů. Ty by měly být konstruovány tak, aby měly správné tepelně-izolační vlastnosti. Díky tomu bude tepelný most mezi interiérem a exteriérem budovy přirozeně přerušen a úniky tepla budou výrazně menší.



Správná identifikace míst s tepelným mostem

Tepelný most není vždy jednoduché identifikovat. Spolehlivým způsobem, jak zjistit, kudy z vašeho obydlí nepřiměřené množství tepla uniká, je použití termografické kamery. Ta dokáže detekovat povrchovou teplotu komponent. Správně izolovaná okna a vchodové dveře budou v zimním období uvnitř teplé a zvenku studené. Na termografickém snímku pak lze v případě nevhodného tepelného mostu pozorovat zřetelně vyšší povrchovou teplotu.

Výběr kvalitních materiálů

Pokud tedy toužíte po domově s příznivým hodnocením na energetickém štítku budovy, a především po snížení nákladů na vytápění, pak doporučujeme zaměřit se především na místa, u kterých je vylepšení tepelně-izolačních vlastností relativně snadné. Na trhu existuje celá řada firem, které poskytují kvalitní materiály pro stavbu a rekonstrukci vašeho domu. Například hliníková konstrukce vstupních dveří Lomax zajišťuje přerušený tepelný most a výborné izolační vlastnosti.
20.12.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444