Jak vyrobit dětské teepee a domeček pro panenky

Představujeme vám dva nápadité DIY postupy na výrobky pro děti – domeček pro panenky s figurkami hrdinů a teepee pro malé indiány a indiánky.

Oba projekty vznikaly v rámci soutěže Balakryl RECY věci.

Marika Mánková, vítězka ceny poroty

Marika žije pro interiérový design, který také vystudovala, a současně pořádá kurzy designu. Kromě toho se věnuje zahradní architektuře a floristice. V roce 2018 získala v soutěži Balakryl RECY věci cenu poroty za svého „krotitele světla“.  
 

Jak na teepee pro děti

  • Materiál: palubky, laťky, garnýžové tyče, spojovací materiál, látka na stříšku, barvy Balakryl UNI mat
  • Nářadí: úhelník, tužka, svěrky, dláto, kladivo, vrtáky a korunkový vrták příslušného průměru, přímočará pila, aku vrtačka, spojovací materiál – vruty
 

Postup v 10 krocích:

  1. Podle délky prken si nejprve dobře rozměřte podsadu stanu. Doporučujeme použít palubkové obložení, které je už z výroby opatřeno spojem na pero-drážku.
  2. Na papír si předkreslete konečnou podobu stanu – rozměřujte a zapisujte si rozměry všech dílců. Stále platí, že pečlivé plánování vám ušetří spoustu času i práce v dalších krocích. 
  3. Na kraje desek si narýsujte umístění výřezu na přeplátování – jednotlivé spoje na každý roh. Stejný krok opakujte u všech desek. Nezapomeňte, že každý pár desek má horní a spodní pozici výřezu a není to pak možné zaměnit! 
  4. Palubky nařežte na požadovanou délku a vyřežte otvory na přeplátování. Nejlépe se vám to bude dělat s použitím přímočaré/kmitací pily.
  5. Do latěk určených na jehlanovou konstrukci vyvrtejte vykružovacím/korunkovým vrtákem otvor určený pro garnýžovou tyč (otvor odpovídá průměru tyče). Tyč drží jak tvar konstrukce jehlanu, tak stanovou textilii.
  6. Vršky krátkých desek na vstupu do stanu zaoblete kvůli bezpečnosti. Výborně vám k tomu poslouží rádius plechovky Balakrylu, která nahradí kružítko. Zakreslenou oblinu vyřežte přímočarou pilou. 
  7. Palubkové desky stačí před natíráním jen lehce zbrousit brusnou houbičkou. Výrazněji obrousit potřebují ostré hrany vzniklé řezáním. Pomocí válečku a rychleschnoucích krycích barev Balakryl UNI mat natřete ve 2 vrstvách nejprve béžovým odstínem vnitřní stranu prken a poté žlutě jejich vnější část. Takto natřete všechny díly konstrukce podsady i stříšky.
  8. Až barvy zaschnou, složte dohromady konstrukci podsady. Spoje složíte pomocí přeplátování plus právě zde využijete spoj pero-drážka u palubkového systému. Jako poslední vložte krátké díly s oblinou.
  9. Na řadu přichází připevnění stříškových latěk. Na spodním konci (cca 2 cm od kraje) si předvrtejte otvor, přiložte za přečnívající venkovní kraje podsady a přišroubujte vrutem tak, aby se nahoře kruhové otvory pro garnýžovou středovou tyč překrývaly.
  10. Posledním krokem je výroba látkového potahu. Vyberte lehkou a prodyšnou látku. Látku si předem vyperte, jelikož se po prvním praní často srazí. Na šicím stroji ušijte tunýlek pro garnýžovou tyč. Šijte tak, aby tunýlek tvořil střed po celé délce stříšky. Tunýlkem provlečte garnýžovou tyč. Tu pak vložte už s navlečenou látkou do připravených otvorů stříškové konstrukce. Na konce látkové stříšky našijte ještě 2 proužky z téže látky, uvažte je kolem spodních hran latěk a máte hotovo. 

Nikola Finkeová, vyznavačka minimalismu a upcyclingu

Nikola si upcycling zamilovala už na střední sklenářské škole, kde zachraňovala vyhozené sklenářské součástky. Věnuje se mu ve své práci v ekologicky zaměřené reklamní agentuře i ve volném čase. Ráda tvoří interiérové doplňky a renovuje starý nábytek. Pro její výrobky hraje důležitou roli účel – mají zpříjemňovat naše každodenní rituály a prostor kolem nás.

Jak na domeček pro panenky

  • Materiál: plastová přepravka, ústřižky textilií, umělý mech, papírové tapety, zbytky prken, barvy Balakryl UNI mat, pojezdová kolečka
  • Nářadí: tavná pistole, řezák, aku vrtačka, modelářská frézka, lepidlo, štětce
 

Postup v 5 krocích: 

  1. Nejprve je potřeba si dobře rozvrhnout a rozkreslit postup. 
  2. Pomocí modelářské frézky zarovnejte dno domečku, abyste tam mohli dobře vložit dřevěnou desku s kolečky.
  3. Na dno přepravky nejprve dejte dřevěnou výztuž a pomocí aku vrtačky a vrutů připevněte do výztuže kolečka. Kolečka zakoupíte v běžných hobby obchodech či na e-shopech.
  4. Mezipatro domečku tvoří smrková deska. Tu natřete rychleschnoucí a vodou ředitelnou krycí barvou. My jsme použili bílý Balakryl UNI, protože u něj máte jistotu, že je barva pro děti zcela bezpečná, jelikož splňuje velice přísné normy na obsah škodlivých látek (EN 71-3). Navíc s ní můžete natřít nejen dřevo, ale i plast a další materiály. 
  5. Tenkým vrtákem si předvrtejte otvory skrz plastovou mřížku bedýnky a následně pomocí vrutů připevněte dřevěnou desku (patro domečku). Tu doporučujeme dát i na dno přepravky. 

TIP: Podlahu domečku můžete zútulnit zbytkem koberce nebo jakoukoli látkou a přilepit lepidlem. Na doplňky použijte např. umělý mech nebo zbytky tapet.       
 
Více informací a inspirace najdete na www.balakrylrecyveci.cz. 
21.08.2020 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444