Jak vypadají moderní koupelny dle aktuálních trendů?

Koupelna už dávno není pouze užitkovou místností našeho domu. Měla by sloužit také k relaxaci, odpočinku a očistě těla. Při návrhu nové koupelny je tedy třeba dbát nejen na praktičnost, ale také nadčasovost, díky níž nás čas zde strávený jen tak neomrzí.

Nadčasové a efektivní

Toužíte po koupelně snů, ale obáváte se, že vaše prostorové dispozice nejsou dostačující? V tom případě pro vás máme dobrou zprávu. Aktuální trendy jdou totiž menším koupelnám naproti. Hlavní snahou přitom je dosáhnout maximální funkčnosti a efektivity a zároveň využít ve svůj prospěch útulnost daného prostoru. Na místě je samozřejmě rada odborníka, který vám pomůže vhodně využít každý centimetr, a vy se tak třeba nebudete muset loučit s představou prostorné vany. 

Moderní koupelna
 
Dalším bodem na cestě za vysněnou koupelnou je její nadčasovost. Chceme se v ní totiž cítit dobře i za 5 či 10 let. Vsaďte proto na jednoduchý a střídmý design doplněný o jemné až neutrální barvy. S odstíny bílé, šedé či teple hnědé barvy rozhodně neuděláte chybu. Působí elegantně a skvěle se doplňují s dalšími přírodními barvami jako je tmavě zelená či tmavě modrá. V případě koupelen se rozhodně není třeba obávat ani černé, která se čím dál častěji objevuje v doplňcích, obkladech i dlažbě. Současné trendy dále využívají také obkladů a dlažby, které věrně imitují přírodní materiály jako je dřevo nebo třeba kámen. 

Přírodní motivy se nevyhýbají ani koupelnovému nábytku. Populární je zejména tropické dřevo jako třeba akát, které dobře reaguje v místnostech s vysokou vlhkostí.
 
Jemný design a neutrální odstíny se pak rozhodně nebojte podpořit zajímavými a výraznými doplňky, které podtrhnou osobitost vaší koupelny. V tomto případě se fantazii meze nekladou, doplňky navíc můžete kdykoliv obměnit. 

Moderní koupelna v dřevostavbě
Moderní koupelna v dřevostavbě

Volně stojící vana či walk-in sprchové kouty

Prostorné vany se po krátkém útlumu opět vrací do módy. Jak napovídají mnohé ukázkové fotografie z katalogů, v kurzu jsou zejména vany volně stojící, které si našly cestu i do menších koupelen, které nemají místa na zbyt. Pro dosažení větší harmonie je v případě útulnějších prostorů vhodné volit spíše oválné linie než vany hranatých tvarů.
 
Největší oblíbenosti se v současné době těší tzv. walk-in sprchové kouty, které nabízí více prostoru a zpravidla je není třeba doplňovat vaničkou. Pokud vám to tloušťka zdí dovoluje, zvolte podomítkovou sprchovou baterii, budete tak místo do sprchy vstupovat pod tropický vodopád nebo letní deštík.

 

Nezapomeňte na topný žebřík

Topný žebřík právem patří mezi základní vybavení každé moderní koupelny. Představuje totiž ideálního pomocníka, který vám příjemně vyhřeje místnost před koupelí, prohřeje ručníky a pomůže i při sušení prádla. Tyto koupelnové radiátory lze napájet teplovodním systémem i elektřinou z běžné domácí zásuvky a ani jejich vzhled nemusí být fádní. Vybírat lze z různých barev, tvarů i struktur, aby co nejlépe zapadl právě do vaší koupelny. 

 

Do moderní koupelny patří také wellness a nové technologie

Ať už bydlíte v bytě nebo rodinném domě, můžete si dopřát kvalitní domácí wellness. Časy, kdy byla sauna či vířivka téměř nedosažitelným luxusem, jsou dávno pryč. Naše nároky na bydlení se jednak neustále zvyšují a stejně tak i výrobci těchto wellness komodit přicházejí se stále novými produkty, které už nekladou takové nároky na instalaci nebo velikost prostoru. Pokud najdete ve své koupelně volné místo o velikosti alespoň dva krát dva metry, můžete se začít poohlížet po vhodné sauně či infrakabině.
 
Technologie zajišťující chytrou domácnost se rozhodně nevyhýbají ani koupelnám. V současnosti se už běžně můžeme setkat s tlumením světel pomocí hlasu, což je velmi praktická věc zejména pokud si právě dopřáváme koupel ve vaně, či nahříváním záchodového prkénka a automatickým odvětráváním. Dokonce ani mluvící zrcadlo, které reaguje na váš pohled do něj, už není záležitostí pouze sci-fi filmů. 

 

Dobré osvětlení je základ

Designové trendy moderních koupelen nezapomínají ani na vhodné osvětlení. Každá činnost, kterou v koupelně vykonáváme, ať už je to líčení, holení či koupel, vyžaduje jiný typ osvětlení. Od věci samozřejmě není ani snaha navodit kýženou atmosféru za pomoci různé intenzity a barvy světla. Samotných osvětlovacích technik existuje celá řada. Za zmínku stojí například zapuštěné světelné lišty nebo bodová světla. Oblíbenou novinkou jsou pak světelné tyče nad umyvadlem i světelné pásky za zrcadlem, které jsou decentně schované, ale vaše zrcadlo krásně nasvítí. 

Osvětlení v koupelně
 

A co toaleta?

Pravdou je, že volně stojícím toaletám, které byly po mnoho let evergreenem takřka každé koupelny, už definitivně odzvonilo. Nahradili je moderní a praktické závěsné WC, jejichž výhodou je vedle elegantního vzhledu také snadná údržnost. Novinkou jsou inovativní předstěrové systémy závěsných WC, které zaručují jejich snadnou montáž, často bez vyzdívání.

Závěsné toalety jsou už standardem moderních koupelen
02.02.2022 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444