Jak vyhovět pokojovým rostlinám

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Světlomilné a stínomilné

V našich domovech se často vyskytují zástupci rostlin, které pocházejí ze zcela rozdílných klimatických oblastí. Jestliže však známe alespoň jejich české pojmenování, jsme také schopni zajistit jim k životu vše, co potřebují.

Řadu zkušeností s pěstováním leckteré rostliny si předávají generace a  my, díky (pra)babičkám či (pra)dědečkům, máme už i jakési obecné povědomí o  specifických potřebách jednotlivých květin. Když je nemáme, můžeme sáhnout po knize, v níž nám odborníci srozumitelným stylem sdělují, co nám známo není a o čem bychom se rádi něco dověděli, nebo zkušenosti pěstitelů pokojových rostlin vyhledat prostřednictvím internetu.
Víme, že pro rostliny jsou nejdůležitějšími růstovými faktory světlo, teplota, vlhkost půdní a vzdušná a také substrát, do kterého jsou zasazeny. Proto při výběru květin do interiéru musíme vždy mít na paměti jejich požadavky právě na tyto činitele, abychom se z jejich krásy mohli radovat co nejdéle.

Většina pokojových rostlin pochází z oblastí, kde je po celý rok téměř stejná délka dne i noci. To znamená, že v našem zeměpisném pásmu trpí od konce léta do jara nedostatkem světla. Proto jsou v tomto období rostliny často zesláblé, strádají a je nezbytné, aby měly vegetační klid. Málo světla v létě je však škodlivější než v zimním období, tedy v období vegetačního klidu, kdy by pokojové květiny měly být v chladnějším prostředí a měly by přijímat méně živin.

 
V každém ročním období je však rozhodující nasměrování oken vzhledem ke světovým stranám. Proto je nejdříve zapotřebí posoudit světelné podmínky interiéru, do kterého chceme květiny umístit. Každá rostlina má na množství světla jiné požadavky, podle nichž můžeme zhruba rozlišit dvě skupiny rostlin: světlomilné a stínomilné.

Často jsou to právě tmavší kouty bytu či domu, které bychom s pomocí květin chtěli oživit. Mnoho možností nemáme, nějaké však jsou. Naštěstí existuje řada pokojových rostlin, které se spokojí i s menším přídělem světla.
 
 
K těm nejznámějším, navíc kvetoucím, jež dobře snášejí stín, patří například hojně rozšířené a snadno se množící lopatkovec (Spathiphyllum). S polostinným stanovištěm se spokojí i africká fialka (Saintpaulia).

Sortiment rostlin nekvetoucích, tak zvaně ozdobných listem, které snesou značné zastínění, představují kapradiny, některé filodendrony nebo břečťan (Hedera), stinné, ale teplé místo se značnou vzdušnou vlhkostí vyžaduje Alocasia. Nenáročná na světlo i teplo je kořenokvětka (Aspidistra elatior) nebo dekorativní monstera půvabná (Monstera deliciosa). Naprosto ideální rostlinou pro chodby se slabým osvětlením, kde je navíc i chladno, je Fatshedera lizei, kříženec prodary a břečťanu. Je přizpůsobivá jak světelným, tak teplotním podmínkám, snáší teplo i zimu až k bodu mrazu. Žádné zvláštní nároky nemá ani jí podobná robustní arálie (Fatsia japonica), které se určitě daří, je-li i daleko od okna.
 
 
Zatímco je venku zima a pošmourno, pokojové rostliny jsou zelené a vytvářejí v našich domovech kromě krásy i pozitivní energii, kterou z nich můžeme i čerpat. Zaslouží si tudíž, abychom si pro ně aspoň jedenkrát za týden udělali čas a věnovali jim patřičnou pozornost.
26.02.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444