Jak vybrat vysavač? Zkuste to v těchto 5 krocích

Vysavač je nedílnou součástí každé domácnosti či rodinného domu. Víte ale, jak si tohoto úklidového pomocníka vybrat a které parametry jsou důležité? Připravili jsme pro vás 5 jednoduchých kroků, díky kterým si kvalitní vysavač vyberete naprosto bez problémů sami, třeba v oblíbeném internetovém obchodě bez pomoci prodejce v elektru. Tak pojďme na to!

1. krok - Vyberte si typ vysavače

Jako první se rozhodněte, jaký typ vysavače chcete. Trh zná 4 základní druhy domácích vysavačů - klasický, tyčový, ruční a robotický.

Klasický vysavač je nejpoužívanější, má nejvyšší sací výkon a hodí se jak na tvrdé podlahy tak koberce. Díky nástavcům můžete vysavač využívat i při dalších příležitostech, například při úklidu auta. U tohoto vysavače se ještě budete muset rozhodnout, zda budete chtít, aby sbíral nečistoty do sáčku nebo do nádoby.

Sáčkové vysavače dobře zachytávají nečistoty, mají vysoký sací výkon, jsou hygieničtější oproti bezsáčkovým modelům a sáček je vlastně takový filtr navíc. Sáčky je třeba samozřejmě dokupovat, takže se tím zvyšují provozní náklady a také dochází ke snižování sacího výkonu, pokud je sáček naplněn.

Bezsáčkové vysavače sají stále stejně, ať jsou naplněny nebo nikoliv, nemusíte dokupovat sáčky a nevíříte prach. Na druhou stranu vás čeká trochu práce v podobě častějšího čištění filtrů a nádobky.

Tyčový vysavač se těší velké oblibě především v posledních letech. Jeho největší výhodou je snadná manipulace a nižší cena. Vybrat si můžete mezi modely s kabelem nebo tzv. AKU / bateriové tyčové vysavače. Mezi nevýhodami je nižší výkon, takže se hodí spíše do menších prostor či kanceláří, příliš nevyhovuje ani na kobercích s delším chlupem.

Ruční vysavač je malý přenosný model, který se hodí na vysávání sedacích souprav, automobilů nebo míst, kde jste zrovna vysypali brambůrky či jiné dobroty. V podstatě je doplňkovým vysavačem ke klasickým modelům, nebo v případě tyčových vysavačů 2 v 1 je většinou jejich součástí.

Robotický vysavač je posledním druhem. Jak název napovídá, jedná se o automatický vysavač, který si sám dokáže zmapovat okolí a vysávat bez vaší přítomnosti a to za podpory nejnovějších technologií. Hodí se třeba do moderních domů, kde nejsou velké prahy a kde vám dokáže v podstatě vyluxovat celý byt, když jste třeba v práci nebo na výletu s rodinou. Klikněte zde, pokud se chcete dozvědět více o robotických vysavačích.

2. krok - Hlučnost

Odrazová hranice je 60 db, což odpovídá tichému hovoru. I 10 db navíc může být uchem znatelné. Kvalitnější modely mají nižší hlučnost odpovídající odrazové hranici, levnější modely však mohou mít o 20 či 30 db více, což odpovídá například provozu na dálnici.

3. krok - sledujte energetický štítek

Energetický štítek vám mnohé napoví. Prodejci by vám jej měli být schopni ukázat, v internetových obchodech je tak většinou obrázek energetického štítku u jednotlivých modelů ukázán v popisu produktu.

Dozvíte se v něm například o zmíněné hlučnosti, ale také o spotřebě. Rozdíl mezi levnými a kvalitními modely může být i v desítkách procent. Avšak je třeba si uvědomit, že vysavač není lednice a neběží tak 24 hodin denně. Spotřeba se tak může zdát jako přeceňovaný údaj, na kterém až tolik nezáleží, až na výjimky.

U všech vysavačů byste měli na energetickém štítku najít třípísmenné hodnocení účinnosti vysávání na kobercích, tvrdých podlahách a jak dobře filtruje prach. Udává se písmeny, přičemž platí, že A = nejlepší a nejúčinnější. Ty nejlepší vysavače mají samozřejmě označení AAA.

4. krok - cena

Cena je u všech produktů jedním z nejdůležitějších parametrů. Jak už to bývá, ty nejkvalitnější produkty stojí obvykle nejvíce peněz. Rozmyslete si, kolik chcete investovat do nového vysavače a myslete před tím také na náklady spojené s provozem (kolik stojí sáčky, náhradní díly, servis či jakou má vysavač roční spotřebu udávanou skrze KWh/annum na energetickém štítku).

Levnější vysavače nemusí mít tak kvalitní konstrukci, která je v rovnováze se sacím výkonem. Od roku 2017 se totiž nesmí prodávat vysavače s příkonem vyšším než 900 W, takže rozhodující konkurenční výhodou je právě kvalita zpracování vysavače i sacích trubic pro vyšší sací výkon, lepší těsnění a filtrace.

Nejméně stojí tyčové vysavače, ihned za nimi jsou klasické vysavače a na to nejdražší narazíte u robotických modelů.

5. krok - čtěte recenze, testy a ptejte se ve svém okolí

Prověřujte si konečný výběr modelů skrze recenze ostatních spotřebitelů. Jen tak odhalíte chyby nebo naopak plusy daného produktu při dlouhodobém používání.

Doporučujeme se také podívat na test vysavačů, který poskytne ucelenější přehled v nabízených modelech.

Získáte tím přehled o trhu a snáze si vyberte model, který vám bude vyhovovat.
08.03.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444