Jak vybrat vhodnou popelnici k domu

Koupili jste nebo postavili dům, máte ho zcela zařízený a jste připraveni k nastěhování. Zbývá vám jen jedna věc - vybrat tu správnou popelnici. Nacházíte se nyní v takové situaci? Pak je tento článek pro vás jako stvořený. Popelnic je na trhu celá řada a vyznat se v nich může být trochu oříšek. S pomocí našeho průvodce si ale hravě poradíte.

Plast, nebo kov?

V základu můžeme odpadní nádoby rozlišit dle materiálu použitého na jeho výrobu. Plastové popelnice jsou zpravidla snáze manipulované, pozinkované s celokovovou konstrukcí mají zase výhodu ve velké odolnosti. Snesou i žhavý popel, takže pokud máte krb nebo často grilujete, mohla by vám právě kovová popelnice dobře posloužit. 
 

Na velikosti záleží

Jedním z nejdůležitějších kritérií pro výběr té správné popelnice je její velikost. Abychom zvolili tu správnou, musíme vzít v úvahu nejen počet členů v domácnosti a tím pádem množství vyprodukovaného odpadu, ale také frekvenci svozu odpadu. Pokud bydlíte ve velkém městě, budete mít pravděpodobně zajištěn odvoz každý týden. V menší obci se ale budete muset zřejmě spolehnout na odvoz jednou za 14 dní.

Pokud má vaše rodina maximálně čtyři členy, vystačíte si s popelnicí s objemem 120 litrů i v případě, že je vám odpad vyvážen po dvou týdnech. 120litrová nádoba také postačí, pokud je vás šest, ale odpad je vyvážen každý týden. Při větším počtu členů domácnosti už doporučujeme popelnici o objemu 240 litrů. Celkový objem vyprodukovaného odpadu nicméně můžete snížit tříděním a recyklací.
 

Třídit je zásadní

V současné době je velmi důležité dbát zásad třídění odpadu a nemít na všechno jen jednu popelnici. Dnešní možnosti nám dovolují pořídit si k domu celou sadu odpadních nádob, barevně rozlišenou dle evropských standardů pro třídění. Doporučujeme zakoupit alespoň základní barvy - žlutou popelnici na plast, modrou na papír a zelenou na sklo. Více než vhodné je vytřídit také bioodpad, tedy zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, zbytky rostlin apod. Pokud pro takové zbytky nenajdete využití na domácím kompostu, pořiďte na ně hnědou popelnici.

Až to, co nelze zrecyklovat a dále využít, má směřovat do směsného odpadu. Jedná se o znečištěné obaly od potravin, použité hygienické potřeby, zbytky kosmetiky, zrcadlové sklo nebo PVC.  
04.08.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444