Nerezový dřez - jak vybrat ten správný?

Nerezové dřezy jsou historicky neosazovanějším typem dřezů. V uplynulých dvou dekádách však začaly nabývat významu dřezy z jiných materiálů, zejména z tzv. granitu. Znamená to tedy, že je nerezový dřez v domácí kuchyni již přežitý, anebo jde stále o vhodné řešení, které uživateli přináší vysokou užitnou hodnotu? O odpovědi jsme požádali Mgr. Jindřicha Pospíšila ze společnosti SINKS, která je jedním z největších dodavatelů nerezových a granitových dřezů v ČR.

Často se můžeme setkat s názorem, že nerezový dřez je řešením pro levnější kuchyně. Je tomu skutečně tak?

Jednoznačně ne. Naopak nabídka nerezových dřezů je mnohem širší a ve více cenových úrovních než je tomu u dřezů granitových. Na trhu najdeme nejen základní typy s cenou okolo 1000,- Kč, ale i designové skvosty za několik desítek tisíc korun. Špičkový nerezový dřez tedy může být až několikanásobně dražší než ten nejdražší granitový. 
 

Proč tedy nerezové dřezy v nedávné minulosti částečně ustoupily do pozadí?

K tomuto ústupu skutečně došlo, ale jen v oblasti domácího užití, kde mnoho zákazníků z různých důvodů preferuje např. granitové dřezy. Co ale se týká průmyslového využití, např. v gastronomii, je stále nerez jediným řešením. Zejména kvůli vysokým hygienickým nárokům.
 

Mnoho zákazníků ale odmítá nerezový dřez kvůli náročné údržbě. 

Toto je jeden z největších mýtů, se kterým se v praxi setkáváme velmi často. Skutečnost je taková, že při používání správného postupu je poměrně snadné udržet nerezový dřez v bezvadném stavu prakticky neomezeně. Důležité je zejména použití speciálních čistících past, které dodavatelé dřezů běžně nabízejí. Běžné čisticí prostředky, které v domácnostech používáme, jsou víceméně neúčinné. Navíc jsou mnohdy dražší. 

Pokud tedy volba padne na nerezový dřez, jak máme vybrat ten správný?

Základním parametrem je typ nerezové oceli. U kvalitních výrobců se jedná o ocel legovanou chromem a niklem v poměru 18/10. Tento typ oceli má ty nejvhodnější vlastnosti jak z hlediska výrobních postupů, tak i z hlediska následného užívání dřezu. Všechny dřezy Sinks tuto podmínku splňují. Naopak podezřele levné dřezy, které najdeme v nabídkách některých hypermarketů, jsou vyrobené z méně vhodného (levnějšího) typu oceli, což se později negativně projeví.
 

A další důležité aspekty?

Zcela určující pro výslednou kvalitu dřezu je vstupní tloušťka plechu udávaná v milimetrech. I ty nejlevnější dřezy v nabídce Sinks mají minimální tloušťku plechu 0,5 mm. Nicméně na trhu najdete i dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,4 či dokonce 0,3 mm. Bohužel i u některých renomovaných výrobců. Za dřezy střední třídy lze považovat dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,7 – 0,8 mm. U špičkových dřezů nejvyšší třídy můžeme očekávat hodnoty 1 – 1,2 mm. Tloušťka plechu je velmi důležitá nejen z důvodu pevnosti samotného dřezu – jeho vany i případně odkapové plochy, ale i pro stabilní instalaci vodovodní baterie. U dřezů střední a vyšší třídy si již můžete dovolit použít vyšší či masivní designové baterie. Naše společnost se vyznačuje nejširší nabídkou dřezů, a to ve všech kvalitativních třídách. Řada nerezových dřezů Sinks RODI pak představuje špičku jak na tuzemském trhu, tak i ve světovém měřítku.
 

Jak zjistím tloušťku plechu u konkrétního dřezu?

V katalogu Sinks najdete tento údaj u úplně každého modelu. Bohužel jsme v tomto ohledu světlou výjimkou. U ostatních dodavatelů nezbývá než tento parametr fyzicky změřit, jelikož jej ve svých materiálech z různých důvodů neuvádějí. Většinou argumentují tím, že vlivem lisování a tažení plechu je jeho výsledná tloušťka nerovnoměrná. Tudíž je tento údaj neobjektivní. Tento argument ale nemůže obstát, jelikož jde vždy o tloušťku plechu před zpracováním.
 

Pokud si tedy ohlídám výše uvedené aspekty, mám vyhráno?

V podstatě ano. Poté již přicházejí na řadu parametry, které jsou společné pro všechny dřezy z různých materiálů. Mám na mysli zejména hloubku a objem dřezové vany. Dále potom vhodný konstrukční typ - ať už se jedná o dřez s odkapovou plochou, či bez ní, s jednou vanou, či se dvěma, rohový apod. V neposlední řadě rozhoduje i design.
 

Co byste tedy řekl závěrem?

Že nerezový dřez je při správném výběru velmi zajímavým řešením. Potvrzují to i architekti, kteří nerezové dřezy stále častěji umisťují i do těch nejluxusnějších kuchyní. Kvalitní nerezový dřez se tak může stát opravdu tím správným středobodem každé kuchyně. Takže úspěšný výběr „A POHODA DŘEZ!"
24.09.2015 | PR
  • Sinks s.r.o.

    Ryze česká firma Sinks s.r.o. je tradiční značkou na tuzemském i slovenském trhu a řadí se mezi přední vývojáře a dodavatele nejen dřezů, ale také kuchyňských vodovodních baterií a systémů třídění odpadu. Nabídka společnosti Sinks se vyznačuje pečlivým výběrem kvalitních a vzájemně designově sladěných setů dřezů a baterií, přičemž je brán je velký ohled na praktičnost, funkčnost a trvanlivost výrobků a na životní prostředí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444