Pokud tedy volba padne na nerezový dřez, jak máme vybrat ten správný?
Základním parametrem je typ nerezové oceli. U kvalitních výrobců se jedná o ocel legovanou chromem a niklem v poměru 18/10. Tento typ oceli má ty nejvhodnější vlastnosti jak z hlediska výrobních postupů, tak i z hlediska následného užívání dřezu. Všechny dřezy Sinks tuto podmínku splňují. Naopak podezřele levné dřezy, které najdeme v nabídkách některých hypermarketů, jsou vyrobené z méně vhodného (levnějšího) typu oceli, což se později negativně projeví.
A další důležité aspekty?
Zcela určující pro výslednou kvalitu dřezu je vstupní tloušťka plechu udávaná v milimetrech. I ty nejlevnější dřezy v nabídce Sinks mají minimální tloušťku plechu 0,5 mm. Nicméně na trhu najdete i dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,4 či dokonce 0,3 mm. Bohužel i u některých renomovaných výrobců. Za dřezy střední třídy lze považovat dřezy vyrobené z plechu o tloušťce 0,7 – 0,8 mm. U špičkových dřezů nejvyšší třídy můžeme očekávat hodnoty 1 – 1,2 mm. Tloušťka plechu je velmi důležitá nejen z důvodu pevnosti samotného dřezu – jeho vany i případně odkapové plochy, ale i pro stabilní instalaci vodovodní baterie. U dřezů střední a vyšší třídy si již můžete dovolit použít vyšší či masivní designové baterie. Naše společnost se vyznačuje nejširší nabídkou dřezů, a to ve všech kvalitativních třídách. Řada nerezových dřezů Sinks RODI pak představuje špičku jak na tuzemském trhu, tak i ve světovém měřítku.
Jak zjistím tloušťku plechu u konkrétního dřezu?
V katalogu Sinks najdete tento údaj u úplně každého modelu. Bohužel jsme v tomto ohledu světlou výjimkou. U ostatních dodavatelů nezbývá než tento parametr fyzicky změřit, jelikož jej ve svých materiálech z různých důvodů neuvádějí. Většinou argumentují tím, že vlivem lisování a tažení plechu je jeho výsledná tloušťka nerovnoměrná. Tudíž je tento údaj neobjektivní. Tento argument ale nemůže obstát, jelikož jde vždy o tloušťku plechu před zpracováním.
Pokud si tedy ohlídám výše uvedené aspekty, mám vyhráno?
V podstatě ano. Poté již přicházejí na řadu parametry, které jsou společné pro všechny dřezy z různých materiálů. Mám na mysli zejména hloubku a objem dřezové vany. Dále potom vhodný konstrukční typ - ať už se jedná o dřez s odkapovou plochou, či bez ní, s jednou vanou, či se dvěma, rohový apod. V neposlední řadě rozhoduje i design.
Co byste tedy řekl závěrem?
Že nerezový dřez je při správném výběru velmi zajímavým řešením. Potvrzují to i architekti, kteří nerezové dřezy stále častěji umisťují i do těch nejluxusnějších kuchyní. Kvalitní nerezový dřez se tak může stát opravdu tím správným středobodem každé kuchyně. Takže úspěšný výběr „A POHODA DŘEZ!"