Jak vybavit koupelnu na stáří

Foto: PIXABAY.COM

Foto: PIXABAY.COM

Kolem správného vybavení koupelny pro seniory panuje mnoho otázek. Nejzákladnější je dilema mezi vanou a sprchovým koutem, i když se může zdát, že v tomto případě sprcha svůj souboj vyhrává na plné čáře. Bezbariérovost a snadný přístup hrají hlavní roli. Jsou zde ale i další záležitosti, nad kterými je potřeba zapřemýšlet. Třeba nad umístěním toalety, vhodnými bateriemi nebo nad přidáním bezpečnostních prvků.

Podívali jsme se na tyto základní otázky a odpověď jsme hledali u společnosti Roltechnik, která je předním výrobcem sprchových koutů a van.

Multigenerační koupelna

Při zařizování nebo rekonstrukci koupelny je vhodné myslet i na budoucnost. Vybavení pro seniory má značnou výhodu v tom, že je vhodné pro všechny generace. Proto je lepší přemýšlet o bezbariérovém zařízení koupelny již nyní, než později rozbourat celou koupelnu s nutností znovu ji kompletně vybavit.

Je libo sprchu, nebo raději vanu?

Už jsme se zmínili o tom, že pro seniory je z bezpečnostních důvodů vhodnější sprchový kout. Nyní se blíže podíváme na hlavní důvody, proč tomu tak je. 

  • Snadný přístup: Když vstupujeme do sprchového koutu, nebo z něj vylézáme, odpadá nutnost překonávat bariéru jako v případě vany. U osob se zdravotním postižením je přímo nutností sprchový kout bez spodní vaničky, který umožní do sprchy pohodlně vjet i se speciálním invalidním vozíkem.
  • Možnost sedátka: Do sprchového koutu lze umístit speciální sedátko, které zaručuje dostatečný komfort a senior tak nemusí ve vaně zbytečně stát.
  • Ochrana před uklouznutím: Tento bod se týká nejen seniorů, ale všech generací. Stát se to totiž může každému. Stačí chvilka neopatrnosti nebo zavrávorání a nechtěné uklouznutí následované zbytečným zraněním je na světě. I v tomto bodě jasně vede sprchový kout, nejlépe se speciální protiskluzovou úpravou.
Foto: Roltechnik
Pokud skutečně trváte na vaně, protože si i ve stáří rádi dopřejete pohodlí plné vany s pěnou, potom je vhodné dbát na to, aby neměla ostré hrany a rohy. To ostatně platí u sprchy také. Snažte se snížit možné riziko úrazu na minimum.
Foto: Roltechnik

Úklid a údržba

Často nám ani v mládí, natož pak ve stáří, nezbývají síly na neustálé čištění vany a skel sprchového koutu. Dnešní doba přihrává maximálnímu zjednodušení, proto je důležité myslet na to, jak si práci co nejvíce usnadnit. Našemu zájmu neunikly sprchové kouty značky Roltechnik, které mají povrchovou úpravu skel Rolshield. Díky této úpravě stéká voda dolů, odstraňuje mastnoty a nečistotu a nezanechává žádné nevzhledné stopy. Máme zjištěno, že díky tomu můžete ušetřit až 84 % času stráveného čištěním skla.

 

Bezpečnost na prvním místě

Pokud právě zařizujete koupelnu, vsaďte na protiskluzové dlaždičky. Jestli možnost rekonstrukce nyní nemáte, poohlédněte se po protiskluzových podložkách. Protiskluzem je vhodné pokrýt nejen povrch celé koupelny, ale také sprchového koutu, případně umístit pár prvků i do vany. V koupelně pro seniory by rozhodně neměla chybět bezpečnostní madla. Rozmístěte je po celé koupelně – do sprchového koutu či k vaně a dále pak k umyvadlu nebo k WC.

Další rady

  • Odstraňte práh z koupelny. Ocení to nejen osoby s berlemi a upoutané na invalidní vozík, ale i všichni ostatní členi domácnosti. Díky tomu už tady nebrknete.
  • Při celkové rekonstrukci je vhodné zapřemýšlet o podlahovém topení. Přináší pocit komfortu a teplo od nohou.
  • Vřele doporučujeme také zařídit vedle toalety bidet, nebo alespoň opatřit WC bidetovou baterií. Bidet zajistí alespoň základní hygienu, pokud se nechcete koupat každý den.
  • Toaletu je vhodné umístit o něco výš než obvykle tak, aby se z ní pohodlně vstávalo. Osoby se zdravotním omezením upoutané na vozík na toaletu nasedají ze strany.
  • Promyslet můžete i další detaily, jako je výsuvné zrcátko, posuvné dveře či prkénko s postupným sklápěním.


Další zajímavé články ze světa koupelen najdete na sprchujemese.cz.
29.01.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444