Jak vařit zdravě

Jestliže se zajímáte o zdravé vaření, jistě jste se setkali s termíny jako parní nebo pomalý hrnec. Zdravé vaření má být šetrné k potravinám a zachovávat maximum prospěšných látek. Jaké možnosti zdravého vaření se nám nabízejí?

Parní hrnec ETA Calderon  
Parní hrnec ETA Calderon  

Parní hrnec

Když se řekne zdravé vaření, většině se vybaví vaření v páře. Ano, tento způsob vaření opravdu patří k tomu nejšetrnějšímu. Vařením v páře získáte jídlo zdravější, chutnější a dietnější, než kdybyste ho smažili nebo pekli. V potravinách zůstává více vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších prospěšných látek. K přípravě nepotřebujete žádný tuk, pouze vodu. Navíc vařením v páře nevznikají nebezpečné karcinogenní látky.

Parní hrnec se většinou skládá z několika pater a základny, do které naléváte vodu. Ta po zapnutí hrnce začne vřít a produkovat páru, která proniká do jednotlivých pater k surovinám.
 
Úspora energie i času 
Díky důmyslnému provedení parního hrnce můžete vařit více pokrmů najednou, aniž by se mísily jejich vůně. Můžete tedy klidně vařit rybu, brambory i zeleninu dohromady.

Parní hrnec bychom doporučili všem, kteří chtějí do svého jídelníčku zařadit zdravější varianty pokrmů ať kvůli životnímu stylu nebo dietě. Samozřejmě i vás může za čas parní hrnec přestat bavit. Proto je dobré si na tento typ vaření zvyknout, hledat inspiraci v receptech na internetu a neustále se zdokonalovat. Vaše zdraví se vám jistě odvděčí. 

V parním hrnci například můžete "upařit" candáta. Podívejte se na recept ve videu:
 

Pomalý hrnec

Pomalý způsob vaření funguje na principu dušení. Jídlo se vaří při nízkých teplotách, a to mezi 90 a 100 °C. Tak si maso zachová svou vlhkost, bude křehké a veškeré chutě výsledného pokrmu se zvýrazní. 

Pomalý hrnec - ETA  
Pomalý hrnec - ETA  
Jak pomalé vaření funguje?
Veškeré suroviny nakrájíte, vložíte do pomalého hrnce, zavřete, hrnec zapnete a dál se o nic nestaráte. Pomalé vaření šetří čas. Opravdu. Při pomalém vaření, které může trvat 4 hodiny i více, uděláte mnohem více práce, než kdybyste museli stát u plotny. Suroviny nemusíte míchat, nepřipálí se, protože se ohřívají rovnoměrně. Z hrnce se neodpařuje voda, ani nepotřebujete tolik tuku. Jídlo bude šťavnaté, křehké a dietní. V pomalém hrnci nejvíce oceníte přípravu polévek, omáček, masových směsí, dušené zeleniny, ale například i francouzských brambor.
Pomalé vaření dokáže ušetřit nejen váš čas, ale i energii. Pomalý hrnec má až o 60 % nižší spotřebu oproti běžnému vaření.

Pečenka

Elektrický pečící hrnec PEČENKA  
Elektrický pečící hrnec PEČENKA
oceníte například na chatě
 
Na pečenku si možná pamatujete. Společnost ETA ji začala vyrábět před více než 50 lety a takřka okamžitě se stala nedílnou součástí malých kuchyní zejména na chalupách. A pokud jste neměli pečenku, možná znáte jí podobnou remosku. Oba tyto pečící hrnce fungují na stejném principu.

Díky velice nízkému příkonu jsou tyto spotřebiče vhodné i na chaty nebo dovolené. Také nová pečenka, kterou společnost ETA znovu představila v roce 2014, si zachovává svůj typický čtvercový tvar. Víko s nerezovou obrubou a speciálními ventilačními otvory disponuje praktickým skleněným průzorem, takže nemusíte víko během vaření vůbec zvedat. Bezpečné používání zajišťuje také pojistka automatického vypnutí při odejmutí víka.

V pečence připravíte šťavnaté maso, výborné zapečené brambory, těstoviny, ale dokonce i buchty.

Domácí pekárna

V supermarketech narážíme na pečivo z rozmrazeného polotovaru, často přibarvené, aby vypadalo zdravěji a “cereálněji”. Pokud opravdu chcete jíst kvalitní pečivo nebo kvůli nemoci vyžadujete bezlepkové, navštivte specializované pekárny nebo si zkuste vlastní chléb upéct doma.
 
Nerezová domácí pekárna Duplica Vital  
Nerezová domácí pekárna Duplica Vital  
Fandíte zdravému životnímu stylu a rádi byste vyzkoušeli vlastní chléb například z žitné mouky? S domácí pekárnou upeče chleba i úplný začátečník. Navíc si upečení můžete načasovat, takže vás ráno vzbudí vůně čerstvého chleba. V domácí pekárně nemusíte péct jen chleba. Například domácí pekárna Duplica Vital má dva programy, které žádná jiná pekárna nemá: Kvašení a Vital. S nimi můžete péct chleba z přírodního kvásku bez jakýchkoliv éček. Zvládne i přírodní sýry, jogurty nebo kvásky. 

Pokud vás zajímají detailnější informace k jednotlivým produktům, navštivte internetové stránky www.eta.cz
10.03.2015 | Jana Vaňková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444