Jak ušetřit za topení?

S turbulentně rostoucími cenami energií a blížící se zimou je vhodné se zamyslet nad několika drobnými opatřeními, které vám pomohou ušetřit tisíce korun, aniž byste museli doma chodit v huňatém svetru. Tipy, jak na to, najdete v následujících řádcích.

Správná údržba oken a vchodových dveří

Okna patří k rizikovým místům, kde může docházet k výrazným teplotním únikům. Obecně se udává, že i u plastových špatně udržovaných oken může docházet k velkým únikům tepla, které se na teplotě v místnosti mohou podepsat až o 2 °C nižší teplotou. Přitom každý stupeň navíc zvedá náklady na vytápění o 6 %, takže je takový tepelný únik při současných cenách opravdu znát.

Minimálně jednou ročně byste měli zkontrolovat seřízení oken a promazat kování. K promazání je vhodné používat silikonový olej. Při této údržbě pak proveďte i kontrolu stavu těsnění. To by mělo být po celém obvodu čisté a pružné. V případě, že je těsnění již tuhé je potřeba jej vyměnit. V případě, že máte stará okna se špatnými tepelně izolačními vlastnostmi zvažte výměnu oken

Při údržbě oken pak nezapomeňte ani na odtokové kanálky, které by měly být čisté, bez prachu či mrtvého hmyzu.

 

Výrazně pomůže i správná práce s žaluziemi, roletami či hustými závěsy

Velmi dobrým pomocníkem při vytváření příjemného teplotního komfortu jsou bezesporu žaluzie, venkovní rolety či husté závěsy. Abyste jejich potenciál využili naplno, je důležité nechat je přes den roztažené, díky čemuž mohou sluneční paprsky váš interiér ohřát. V noci je pak zatáhněte. Díky tomu dosáhnete dodatečné tepelné izolace. Nejlépe se v tomto ohledu osvědčují venkovní žaluzie či rolety, které teplotní ztráty nejvýrazněji ovlivňují.

V případě hustých závěsů je nutné si dát pozor, aby končili nad úrovní radiátorů, jinak by omezovaly cirkulaci horkého vzduchu, díky čemuž byste ohřívali spíše zeď za nimi.

Přichystejte své radiátory na sezónu a přes zimu je správně udržujte

Ještě před začátkem topné sezóny je vhodné se podívat na údržbu radiátorů. Radiátory byste měli pořádně vyčistit od prachu a dalších nečistot, které by mohly snížit jejich výhřevnou schopnost. Vhodné tak je, je vysát a přes topnou sezónu to několikrát opakovat v závislosti na prašnosti ve vašem domově.

Pozor byste si měli dát i na případné zavzdušnění radiátorů. To se vyznačuje tím, že radiátor nehřeje po celé své ploše. Někdy mohou být z radiátoru slyšet zvuky kapání či lehkého bublání vody.

Radiátor je pak nutné odvzdušnit. To můžete provést tak, že pustíte radiátor na maximum a necháte jej tak běžet asi 30 minut. Následně si pod odvzdušňovací šroub nachystáte hadr či nádobku, aby voda nevytekla na podlahu a šroubem opatrně pootočíte. Radiátor by bude syčet, následně prskat a pak vyteče drobné množství vody. Šroub zpátky utáhněte a máte odvzdušněno.

Kromě již výše zmíněného tipu ohledně délky záclon, které by neměly zakrývat radiátor, se pak zaměřte i na další předměty, jež mohou bránit cirkulaci teplého vzduchu. Radiátor by neměl být za nábytkem ani ničím přikrytý. Není ani vhodné na něm sušit prádlo.

 

V podkrovních prostorech se zamyslete nad zateplením krokví

V případě, že bydlíte v podkroví, neměli byste zapomenout na skutečnost, že přes střechu dochází až k 25% úniku tepla. Důležité je tak mít efektivně zateplené krokve. V této oblasti si můžete zvolit z nadkrokevního, mezikrokevního a podkrokevního zateplení. Velmi vhodné je použít kombinaci aspoň dvou způsobů, protože se pak neošidíte v interiéru o drahocenné centimetry místa.


Správně větrejte

Často opakovanou chybou v domácnostech je nevhodně prováděné větrání. Větrání v topné sezóně by mělo být nárazového charakteru. Vhodné je zcela otevřít okno na dobu 5-10 minut, díky tomu se vymění vzduch v místnosti, ale nestačí se ochladit zdi. Delší větrání za pomoci vyklopeného okna, opravdu není ideální a vyjde vás na tisíce korun ročně.


Zavírejte dveře

V případě, že máte doma i nevytápěné prostory jako je sklep, půda, vstupní chodba apod. nezapomeňte zavírat dveře. Jen tak zamezíte nežádoucímu úniku tepla do těchto prostor. S tímto tipem můžete ušetřit především v rodinných domech, kdy se zbytečně proudícím teplým vzduchem ohřívají i prostory, které nejsou užívány k bydlení.


Pomoci může i vlhčí vzduch

S pojmem pocitová teplota jste se již jistě setkali. Mnohdy se totiž stává, že reálná teplota neodpovídá lidskému vnímání teploty a zde nastupuje tento pojem. V zimním období ve většině domácností, hlavně v panelákových bytech v ČR, lidé bojují se suchým vzduchem, který se výrazně podepisuje na zkresleném vnímání tepla v domácnostech. Suchý vzduch totiž hůře vede teplo a lidé tak zbytečně otáčejí s kohoutky na topeních více než musí.

Ideální vlhkost vzduchu by se měla v zimním období v bytech pohybovat mezi 50-60 %. Díky ní bude teplo vzduchem efektivně a lépe vedeno. Abyste této vlhkosti dosáhli, můžete přes zimu používat zvlhčovače vzduchu. 


Zahřejte se i jinak

Na vnímání tepla můžete pracovat již od jara, a to tak, že zapracujete na svém zdraví a tělesné kondici. Díky pravidelnému pohybu se vám totiž zlepší kardiovaskulární systém a s tím i prokrvení končetin. To vám pomůže k tomu, abyste se cítili pohodlně i při nižší teplotě, než na kterou jste doposud vytápěli. Vhodným pomocníkem může být i pravidelná návštěva sauny, která vás zahřeje na těle a na duši.

Příjemným benefitem těchto tipů je pak i lepší fyzické zdraví, díky čemuž se můžete vyhnout i sezónním virózám.
04.10.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444