Jak správně vybrat zvlhčovač vzduchu

Zamysleli jste se někdy nad správnou hladinou vlhkosti v interiéru? Víte, že nízká míra vlhkosti snižuje nejen náš životní komfort, ale také nám zhoršuje zdraví? Vysušená nosní sliznice totiž nedokáže zachytit bakterie, viry a prachové částice, které dále putují do dýchacích cest.

I delší vysoušení pokožky je nebezpečné, především pro ekzematiky. Potíže se ovšem nemusí objevit do hodiny, ale do několika dnů. Řešení těchto problémů je jednoduché - zvlhčovač vzduchu.

Ideální vlhkost v bytech a domech by měla být mezi 40 až 60 %. Většina panelových domů ve městech ovšem trpí nedostatečnou vlhkostí. Obyvatelé těchto domů se mylně domnívají, že v zimním období vzduch zvlhčí pomocí větrání, ale není tomu tak. Jedním ze správných řešení je investovat do kvalitního zvlhčovače vzduchu, který vytvoří ideální podmínky pro kvalitní dýchání. Technické a výkonové parametry ovšem běžnému uživateli nic neříkají, proto se společně podíváme na pár základních pravidel, podle kterých vybrat zvlhčovač vzduchu.

Pokud bydlíte ve starém domě, který má problémy s vlhkostí, nebojte se. Na trhu se dnes již objevují i odvlhčovače vzduchu, které vám zaručeně pomůžou v odstraňování potíží s plísněmi.

Velikost a účinnost

Jedním z důležitých aspektů, na které je důležité brát ohled, je velikost místnosti, kterou potřebujeme zvlhčovat. Pokud je místnost větších rozměrů, musíme při výběru dbát na vyšší výkon, aby dokázal udržet vlhkost na požadovaném standardu. Zvlhčovače fungují na principu uvolňování páry do interiéru. Posuzování výkonu tedy záleží především na tom, kolik páry je schopen zvlhčovač za určitý čas vytvořit v místnosti.

Nenechte se napálit

Na trhu se objevují zvlhčovače, které fungují na různých metodách odpařování vzduchu.

  • Ultrazvuková metoda vytváří jemnou mlhu efektivní vysokofrekvenční vibrací. Tato vibrace také zbavuje mlhu vodního kamene, který by se mohl usazovat na nábytku. Příslušenství s podílem stříbra zajišťuje jeho antibakteriální vlastnosti.
  • Extrémně tichá metoda je metoda studeného přirozeného odparu. Výparníky automaticky zvlhčují interiér na správnou hodnotu a brání tak přehnanému zvlhčování.

Můžete objevit i zvlhčovače a čističky vzduchu v jednom přístroji. Buďte ale obezřetní, protože na trhu se objevují i prodejci, kteří prodávají jen ionizátory, které v sobě zadržují nečistoty, ale vzduch nečistí. Podívejte se proto na testy čističek a zvlhčovačů, předtím než do nich investujete.

Něco navíc?

Dnes již skoro všechny digitální zvlhčovače v sobě obsahují hygrostat (vlhkoměr). Tato funkce umožní vypnutí nebo zapnutí přístroje ve správnou chvíli. Pokud si chcete užít po náročném dni chvíli odpočinku, není nic lepšího než aromaterapie. I toto dnešní zvlhčovače umí.
02.10.2017

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444