Jak správně vybrat čističku vzduchu

Přemýšleli jste někdy nad tím, co vlastně dýcháme? Kvalita vzduchu bezprostředně ovlivňuje naše zdraví. Vyplatí se proto do ní investovat.

Zjistěte, jak správně vybrat čističku vzduchu, která zbaví ovzduší v interiéru většiny nečistot, alergenů a mikroorganismů.

Jak tedy začít?

Nejdůležitější, aby se vám investice do čističky vzduchu vyplatila, je si uvědomit, k čemu chcete čističku vzduchu využívat. Pokud jde jen o odstranění prachových částic, tak tuhle funkci obsahují všechny čističky vzduchu. Zápach ovšem odstraní jen čističky s funkcí odstraňování zápachu. V případě odstranění pachů je nejúčinnější použití uhlíkového filtru. Je také důležité myslet na umístění čističky v domě a především na to, jak velký objekt chceme vyčistit.

V hlavní roli vzduchový výkon

Další důležitou věcí, na kterou je potřeba dbát, je velikost čištěné místnosti. Podle ní lze správně určit výkon čističky. Jestliže čistička funguje správně, tak by mělo množství přefiltrovaného vzduchu nejméně dvakrát převyšovat objem čištěné místnosti. U čističek vzduchu pro alergiky by množství čistého vzduchu mělo být třikrát až čtyřikrát větší.


Filtr je klíčem k čistějšímu dýchání

Jako všechno, tak i každý typ filtru má své výhody a nevýhody. Proto je dobré ujasnit si naše požadavky. Účinnost čističek vzduchu je dnes již skoro 100% díky využití několika typu filtrů najednou. Je potřeba ale myslet na to, že i čistička vzduchu potřebuje občas vyčistit.

Z hlediska údržby nezáleží na tom, zda budete používat filtry uhlíkové, HEPA či omyvatelné, protože každý filtr potřebuje čas od času kontrolu a výměnu. Jinak čistička nebude efektivně pracovat... Některé typy čističek vás samy upozorní na znečištěný filtr. Doba, za kterou je filtry potřeba vyměnit, se může pohybovat od 14 dní do dvou let, tato perioda by vždy měla být uvedena v návodu daného modelu.

Nenechte se rušit

Čistička by vás neměla rušit při spánku ani práci. Je tedy dobré si vybírat i podle decibelů, které čistička vydává při nejvyšším výkonu. Pokud chcete snížit slyšitelnost, snižte výkon na ekonomický chod. V tu chvíli se pro vás stane čistička neslyšitelnou. Hlasitost v nejvyšším režimu se pohybuje kolem 45 dB, v ekonomickém režimu se toto číslo sníží až na 30 dB. Pro lepší představu, lednička při svém výkonu vytváří hluk o síle 47 dB.

I když čistička vzduchu čistí vzduch skoro 100%, nenahradí vzduch čerstvý. Proto nezapomínejte pravidelně větrat prostory. Stejně tak nezapomínejte na to, že čistička vzduchu neodstraní částice prachu z nábytku či koberců.

25.09.2017

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444