Jak správně připravit na zimu zahradní jezírko

Pokud patříte mezi ty, kterým je dáno kochat se pohledem na vlastní zahradní jezírko, vězte, že nastal čas je zazimovat.  Podzimní údržbu není na místě zanedbat, jedině tak se budete moct z čistého a krásného jezírka příští jaro těšit znovu.

Proč je důležité připravit jezírko na zimu?


Ledová krusta, která se na hladině jezírka v zimě objevuje způsobuje nemalé potíže. Led snižuje obsah kyslíku ve vodě a zamezuje odvětrávaní kalových plynů, které vznikají rozkladem zbytků rostlin. Pokud chováte v jezírku ryby, důvod je jednoznačný. Ryby se pod ledem udusí nebo otráví kalovými plyny. A že ryby nechováte? Ani v takovém případě zimní přípravu nepodceňujte. Voda v nezazimovaném jezírku se rychle zkazí, zakalí se a na jaře bude zapáchat. Chcete-li jezírko krásné, pusťte se do práce.

Foto: PinterestFoto: Pinterest

Jak postupovat při zazimování zahradního jezírka


1.  Z jezírka odstraňte maximum organického materiálu – listí, zbytky vodních rostlin, lekníny atd.

2.  Pokud máme jezírko zanesené sedimenty, ještě před zimou ho vysajeme jezírkovým vysavačem, použijeme např. Pontomatic. Pondovac nebo Dolphin. Vybírejte podle velikosti jezírka, vysavače si lze i zapůjčit.

3.  Hladinu jezírka přikryjeme sítí, abychom zamezili dopadu listí do jezírka, pokud je jezírko plošně velké, zajistíme dobrou funkci skimmeru.

4.  Připravíme si zařízení, které nám pomohou v zimě nádrž odvětrat. Jde o nerezová topná tělesa nebo průtokové ohřívače, které zabrání vytvoření souvislé vrstvy ledu i při velkých mrazech a rybičkám v jezírku zajistí bezpečné přezimování.

5.  Pokud nádrž necháme zcela zamrznout, hrozí reálné udušení ryb nebo jejich otrava vznikajícími kalovými plyny v jezírku. I když v jezírku nejsou ryby, nádrž vždy odvětráváme z důvodů udržení dobré kvality vody i přes zimu. Pokud to neuděláme, hrozí zkažení vody v jezírku, které se vyznačuje zakalenou a zapáchající vodou.
 

Rizika při mechanickém rozbíjení ledu


Někteří problém ledu řeší po svém.  Na led vezmou sekyru. Mechanické rozbíjení ledu na jezírku se však nedoporučuje hned z několika důvodů.

  • otřesy způsobené úderem sekery do ledu ruší ryby a způsobují jim intenzivní stres, který může vést až k úhynu,
  • hrozí značné riziko proražení folie, buď přímo sekerou, nebo ostrým, zlomeným úlomkem ledu,
  • při rozbíjení ledu hrozí, že se propadneme do vody,
  • při déle trvajících mrazech bychom museli tento postup několikrát opakovat
04.11.2021 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444