Pravidlo: Čistěte ihned po grilování
Vysokou teplotou se zároveň uvolní od povrchu grilu přípeky, které můžete začít kartáčem nebo škrabkou seškrabávat. Při seškrabávání postupujte směrem od sebe k zadním straně grilu, kde přípeky spadnou na plech a do odkapové misky. Přípeky můžete také zhusta eliminovat lehkým potřením grilovacích roštů a plechů olejem před samotným grilováním. Po odstranění většiny nečistot můžete gril vypnout a nechat ho pomalu vychladnout. Zároveň kartáčem dočišťujte drobné zbytky, které se předtím neodloupnuly.
Odškrabáním se ovšem nezbavíte stop po oleji. Pokud je gril již dostatečně chladný, rozeberte grilovací plochu a jednotlivé díly otřete od oleje. Vyjmutím grilovacích roštů a plechů se vám zároveň zpřístupní krytky hořáků, které vyjměte a rovněž z nich odstraňte nečistotu. Pod hořáky je vidět plech s odkapovou miskou. Obojí vyjměte, vylijte zachycený olej a tuk a očistěte od zachycených přípeků a nečistot.
Tip redakce
Každá práce jde lépe od ruky, když se používá to správné vybavení. Na čištění musíte mít rozhodně škrabku a kartáč nebo třeba řešení 3v1 od značky Fieldmann, což je škrabka, ocelový kartáč a brusná houbička v jednom.Mezi oblíbené modely plynových grilů patří FIELDMANN FZG 3010, jehož čištění, podobně jako dalších modelů, není nijak složité.