Jak si zpříjemnit zimní večery?

Mráz, brzká tma, vlezlo a sychravo. Zima je únavné období, což nepřidá na fyzickém zdraví, ani na lepší náladě. V takových dnech není nic příjemnějšího, než si zalézt pod deku s šálkem dobrého čaje a oblíbenou knihou. Jak si ale můžete udělat zimní večery ještě o něco příjemnější? Inspirujte se našimi tipy.

1. Zútulněte si domov

Na podzim a v zimě potřebujete mít kolem sebe prostor, který je pohodlný, útulný a cítíte se v něm komfortně. V tom vám pomůže především bytový textil. Zkuste pohovku doplnit o několik malých polštářků a pléd, na zem položte kusový koberec, který zajistí teplo od nohou a na okna pověste nové závěsy. Vaší posteli zase bude slušet nové povlečení z hřejivých materiálů jako je mikroplyš nebo flanel.
 

2. Hrajte si se světly

Světlo vytváří dokonalou atmosféru. Čím méně je v zimě denního světla, tím více příležitostí máme k rozsvícení náladového osvětlení. To umí domov zútulnit i zahalit intimitou, ve které se krásně relaxuje. Skvělým řešením jsou různé lampičky, LED dekorace, neonové nápisy na zeď a světelné řetězy. Pokud si chcete zpříjemnit večer ve dvou, nezapomeňte na svíčky, které jsou základem romantické atmosféry. Mihotavé světlo a jejich vůně rozhodně zlepší vaši náladu a přemění pokoj v oázu klidu a pohody.
 

3. Zachumlejte se do hřejivých dek a plédů

Zachumlat se do deky či plédu a vychutnávat si lenošení u krbových kamen, televize nebo knížky se sklenkou lahodného červeného vína. Tak by mohl vypadat ideální odpočinek v teple domova. Na trhu najdete spoustu atraktivních vzorů, neotřelých barevných kombinací a materiálů. Deka nebo pléd může být také zajímavým dárkem, který přijde vhod nejen v zimě.

 

4. Aromaterapie vám zlepší náladu

Všimli jste si, že to, jestli se doma cítíte příjemně, podtrhuje i vůně? Pohodovou náladu si můžete zařídit zcela jednoduše. Pořiďte si difuzér, který rozptyluje vůni po bytě v pravidelných intervalech nebo aromalampičku a k ní ten pravý esenciální olej. 
 
Každá vůně se hodí pro jinou příležitost. S duševní únavou pomůže bazalka, kardamom, máta, rozmarýn, citron nebo citronová tráva. Citron a máta mají i čisticí schopnost a dokáží uvolňovat „přetlak“ v hlavě. Esenciální oleje nemusíte přidávat jen do aromalampiček, většinu z nich lze použít také do koupele nebo na příjemnou masáž. 
 
V rámci aromaterapie si můžete zapálit také vonné svíčky. Nejlepší jsou sojové, které jsou zdravější. Neprodukují saze, jsou bez toxinů, a tím i šetrné k životnímu prostředí.
 

5. Horké koupel uvolní mysl

Zahřejte se v horké vodě a ponořte se do světa bublinek. Jednoduše tak na pár okamžiků hodíte všechny starosti za hlavu a smyjete ze sebe všechen stres. Užívejte si tyto chvíle relaxu co nejčastěji! Každodenní koupele totiž zlepšují psychickou vyrovnanost, snižují negativní smýšlení a podporují pocit radosti. Abyste se zrelaxovali co nejvíce, přidejte do vody také koupelovou sůl, vanu osázejte svíčkami, zapněte si hudbu nebo vezměte do ruky knihu, kterou si chcete už dlouho přečíst. 
 

6. Ozdobte domov DIY zimními dekoracemi

Pokud patříte mezi akčnější jedince, kteří chvíli neposedí, využijte dlouhé zimní večery k výrobě zimních dekorací. Vyrobit si můžete například zimní přírodní věnec na dveře či na stůl nebo svícen. Příprava nemusí být ani moc složitá. Stačí se držet osvědčených postupů a případně si je upravit podle vlastní fantazie. Základem jsou přírodniny, které nasbíráte na procházce v lese. K nim přidejte stužky, ozdoby nebo třeba svíčky, pokud chcete vytvořit adventní věnec.
 

7. Uvařte si něco dobrého

Tma padne kolem páté hodiny, do večerního seriálu je daleko. Zkuste připravit recept, který jste dlouho odkládali, ale chtěli jste se ho naučit. Co taková španělská paella z rýže, králičího masa, fazolí a voňavého rozmarýnu? Nebo třeba pořádný hřejivý guláš? Na podzim a v zimě se sytá jídla hodí a zároveň teď máte čas na to, abyste vaření věnovali delší čas bez toho, abyste litovali, že nejste venku.

 

8. Pusťte se do úklidu

Nezní to jako nejzábavnější činnost na dlouhé zimní večery, ale úklid je fyzická aktivita, která dokáže zvednout náladu, jakkoli se nám do ní nechce. Je to jako se cvičením - často se k němu musíme přemlouvat, ale nakonec jsme rádi, že jsme se k němu přinutili. Vezměte si do parády třeba koupelnu nebo kuchyň. Můžete vyčistit troubu od mastnoty, zorganizovat si kuchyňské šuplíky, vybělit zašlé spáry v koupelně nebo vytřídit skříň od kousků, které už nenosíte. Uklízení zlepšuje náladu, protože ihned vidíte dobře odvedenou práci. Zároveň je to pohyb, který se hodí, když nemůžete nebo nechcete vyrazit ven.
18.11.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444