Jak si zkontrolovat protipožární vlastnosti dveří?

Výběr interiérových dveří je nepřeberný a při nákupu si můžeme zvolit mezi materiálem, povrchovou úpravou, barevností, kombinací prosklení i individuálním kováním. Pokud jde o interiér, většinou řešíme jen základní užitné vlastnosti a design dveří. Ovšem s dvěma výjimkami – požární bezpečnost a odolnost proti hluku.

Může i nepoučený laik zjistit, jestli si koupil ty správné interiérové dveře, které mají sloužit jako požární uzávěr pro požární, bezpečnostní, protihlukové úseky nebo únikové cesty? 

Ano, může podle štítku, který je připevněn v polodrážce požárních dveří. Pokud si kupujeme certifikované protipožární dveře, musí ho povinně mít. Při kolaudaci objektů vyžadují hasiči certifikáty a prohlášení o vlastnostech těchto dveří. Požární dveře musí být samozřejmě osazeny do vhodných ocelových nebo do protipožárních dřevěných obložkových zárubní. Musí mít také zabudované odpovídající kování. Protipožární dveře mohou být v plné i prosklené verzi a povrchová úprava je vyrobena dle individuálního přání. Pokud mají dveře bezpečnostní nebo akustické vlastnosti, pak musí být pouze v plné verzi. Na první pohled tedy ani nepoznáte, že mají dveře určité bezpečnostní parametry, přitom plně esteticky ladí s ostatními dveřmi v interiéru.
 

Ověření protipožárních vlastností

Pojďme si na konkrétním příkladu štítku vysvětlit, jak poznat vlastnosti protipožárních dveří.
 

Druh konstrukce a rám

Na konci dolního řádku je uvedeno základní konstrukční rozlišení. Tedy, z jakého materiálu jsou dveře vyrobeny a do jaké skupiny zatříděny – zde DP3. Znamená to, že se jedná o dřevěné protipožární dveře s masivním smrkovým rámem. Rám je vyplněný protipožární dřevotřískovou izolací s přísadou minerálních vláken a oboustranně opláštěný dřevo-třískovými nebo dřevo-vlákninovými deskami s vybranou povrchovou úpravou. Znaménko Å označuje použití protipožární zpěňující pásky, kterou jsou dveře oblepeny po obvodě (kromě spodní části dveří). Tato těsnící páska v případě vyšších teplot nabobtná a zamezí tak šíření zplodin kolem dveří.
 

Odolnost proti ohni

Certifikované dřevěné protipožární dveře MASONITE LUME EXTRA Safety Acoustic v bezpečnostní kategorii RC 2 s odpovídajícím kováním musí být v plné verzi, ale povrchová úprava je vyrobena na přání zákazníka (zde povrch CPL Premium Nebraska). Každé protipožární dveře se identifikují požárním štítkem.  
Certifikované dřevěné protipožární dveře MASONITE
LUME EXTRA Safety Acoustic v bezpečnostní
kategorii RC 2 s odpovídajícím kováním musí být
v plné verzi, ale povrchová úprava je vyrobena
na přání zákazníka (zde povrch CPL Premium Nebraska).
Každé protipožární dveře se identifikují požárním štítkem
.
 
Samotná požární odolnost uvádí dobu v minutách, po kterou si dveře uchovají svoje vlastnosti a fungují jako požární uzávěr. Sleduje se doba, po kterou dveře dokážou odolat požáru a plamen, teplo nebo zplodiny neprojdou na druhou stranu.

V tomto případě EI1  30 – C0  znamená, že dveře vydrží minimálně 30 minut bez prohoření. A to je pro hasiče i obyvatele domu již dostatečná doba pro záchranu. Je to standardní požadavek pro všechny interiérové protipožární dveře. České normy uznávají i 15 minutovou požární odolnost interiérových dveří, ale nejčastějším požadavkem vycházejícím z požárně bezpečnostního řešení stavby je 30 minut.

Druhý údaj EW 30 – C0 označuje dobu, po kterou dveře zastaví sálavé teplo tak, že nezačnou hořet sousední materiály.  A v případě těchto dveří je to opět půl hodina.

Údaj C0 označuje to, že je osazený dveřní zavírač a také deklarují životnost samozavírání dveří. Tento údaj není až tak důležitý pro rodinné domy. Ovšem tam, kde je vyšší provoz lidí a požaduje se určitá a odzkoušená životnost dveří, počítá se množství otevření a zavření dveřním zavíračem. Takový údaj by měl zajímat každého, kdo provozuje penzion, hotel, restauraci nebo podobnou budovu.
 

A vlastnosti navíc

Další doplňující parametry, například odolnost proti hluku, se zapisují do horní řádky štítku. Typ LUME EXTRA Acoustic znamená typ dveří se zvýšenou protihlukovou odolností. V příkladu dveří MASONITE jde o hodnotu vážené vzduchové neprůzvučnosti Rw 34-35 dB. S nadsázkou můžeme říct, že s těmito hodnotami decibelů, si vytvoříme domácí „protihlukový úsek“.

Bezpečnostní třída RC 2 je označení bezpečnostní kategorie dveří podle normového zatřídění a vyzkoušení.

Z naší národní legislativy také vychází povinnost označit na štítku jméno výrobce a také výrobní číslo pro evidenci a zpětnou dohledatelnost konkrétního produktu ve výrobě. Výrobce je tedy schopen přesně identifikovat kvalitativní vlastnosti dveří.

Teď už máte kontrolu nad vlastnostmi protipožárních dveří ve svých rukou.

Požární identifikační štítek, který jsme si vysvětlili, patří certifikovaným dřevěným protipožárním dveřím MASONITE typ LUME EXTRA Acoustic.
 
Certifikované dřevěné protipožární dveře MASONITE LUME EXTRA Safety Acoustic v bezpečnostní kategorii RC 2 s odpovídajícím kováním musí být v plné verzi, ale povrchová úprava je vyrobena na přání zákazníka (zde povrch CPL Premium Nebraska). Každé protipožární dveře se identifikují požárním štítkem.

Autor článku: Martin Švarc, Project systems engineer, MASONITE CZ, spol s r.o., www.masonite.cz
06.10.2017 | PR
  • Masonite CZ spol. s r.o.

    Největší český výrobce dveří s tradicí již od roku 1960 dodává na tuzemský a evropský trh interiérové dveře s výběrem z více než 1 500 druhů s různými povrchy a typy zpracování.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444