Jak sepsat seznam majetku v domě pro účely pojistky?

Vybavit si domácnost není levná záležitost. Lednička, sporák, kuchyňská linka, televize, počítač, knihy – to všechno něco stojí. Kdybyste o to přišli, možná si většinu z nich už nikdy znovu nepořídíte. Když si ale domácnost dobře pojistíte a majetek správně sepíšete, část peněz se vám vrátí a vy si je budete moci koupit znovu.

No jo, ale jak ten majetek sepsat? Nestresujte se, není na tom nic těžkého. Když víte jak na to a proč to vlastně všechno děláte.


Jak majetek pro účely pojistky sepsat?

Když dojde k pojistné události a vy budete vymáhat škodu po pojišťovně, počítejte s tím, že po vás bude chtít doložit seznam věcí, o které jste přišli. Navíc bude chtít znát detaily jako je stáří věci, pořizovací cena, bude také chtít dokázat, že jste je skutečně vlastnili.
 

Proč si domácnost dobře pojistit?

Pojištění domácnosti se vztahuje na zařízení domácnosti a její stavební součásti. Pojistka tak zahrne nábytek, elektroniku, podlahu, věci osobní potřeby, vestavěnou skříň, obývací stěnu i kuchyňskou linku. Můžete pojistit domácnost v bytě i domě.
 
Víte, že se pojistka domácnosti často zaměňuje s pojištěním nemovitosti, které zahrnuje obvodové zdivo, střechu, dveřní rámy a podobné věci?
 

Jak správně sepsat seznam majetku?

Doba jde kupředu, proč nevyužít všeho, co nám přináší? Dřív jste si museli schovávat všechny účtenky v krabici nebo deskách k tomu určených. Zabíralo vám to doma místo a když jste potřebovali najít konkrétní účtenku, zabralo to hodiny. Nemluvě o tom, že působením světla často účtenku vybledla a nebyla k přečtení.
 

Účtenku i věc si vyfoťte

Chystáte se uzavřít pojistnou smlouvu? Pak si všechny místnosti v domě či bytě vyfoťte a zadokumentujte jejich vybavení. Cenné věci vyfoťte samostatně, nezapomeňte ani na účtenku. K focení můžete využít fotoaparát i telefon s foťákem.
 
Stejně postupujte i ve chvíli, kdy si do domácnosti pořídíte něco nového.
 
Náš tip: Chcete se vyhnout pochybnostem o datu pořízení fotky? Spolu s věcí vyfoťte i aktuální denní tisk.


Fotodokumentaci si zálohujte, přiložte ji i ke smlouvě

Když máte vše vyfocené, zálohujte si to na flashku, ještě lépe na cloudové úložiště. O to vás nepřipraví krádež ani živelní pohroma.
 
Pak vše předložte pojišťovně, může být vedeno jako příloha pojistné smlouvy.


Jak postupovat, když dojde k pojistné události?

O věci jste přišli, s tím už těžko něco naděláte. Je to k vzteku, hlavně ale nepanikařte a nahlaste škodu pojišťovně. Sepište věci, o které jste přišli a jejich existenci, stáří i pořizovací cenu doložte zmiňovaným soupisem.
 
Držte se skutečnosti, neuvádějte jinou cenu, nehlaste, že jste přišli i o něco, co ve skutečnosti stále máte. Pojišťovna na to přijde a vám by to pokrátilo plnění za věci, o které jste opravdu přišli.
02.12.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444