Jak se žije v pasivním domě v podhůří Hrubého Jeseníku

Když si chcete postavit dům v krásné krajině patřící do chráněné oblasti, budete muset přistoupit na určité kompromisy. Aby dům vyhovoval stavebním regulativům, Kamila s Davidem upustili od původní představy bungalovu a obrátili se na společnost RD Rýmařov, která má s výstavbou rodinných domů bohaté zkušenosti.

Rodinný dům tříčlenné rodiny stojí ve Vrbně pod Pradědem, v krásné krajině podhůří Hrubého Jeseníku. Dům je nízkoenergetický a vyhovuje pasivnímu standardu. Jak probíhala samotná realizace a jak jsou majitelé s domem spokojeni?

Pár využil dotací z programu Zelená úsporám a pozemek s výhledem na Praděd se rozhodl obsadit rodinným domem DRAGON 130 EVO.

Konstrukce pasivního domu je difuzně otevřená. Její výhodou je vysoká úroveň prefabrikace, minimální náklady na vytápění a chlazení, použití ekologických materiálů, rychlost a přesnost výstavby a po předání investorovi vysoký komfort bydlení. Použitá konstrukce navíc neobsahuje žádné stavební prvky, které by byly zdrojem formaldehydů (jako např. OSB desky), deskové materiály FERMACELL jsou nehořlavé s třídou reakce na oheň A2.

„Pocitově ji vnímám jako zdravější konstrukci z hlediska vnitřního prostředí. Samozřejmě ale netvrdím, že difuzně uzavřená je špatná. Vždycky je to o správném způsobu užívání domu, zejména o správném větrání a vytápění," říká majitel domu. 


 
Výdaje tříčlenné rodiny
Provoz celého domu je řízen elektřinou, přitom roční výdaje tříčlenné rodiny za elektřinu jsou maximálně 22 000 Kč, to je 1 800 Kč měsíčně.

Systém vytápění je teplovodní (v přízemí je podlahové topení, v patře otopná tělesa). Zdrojem tepla je 600l akumulační zásobník, který může být vytápěn 3 způsoby - elektrickou spirálou (9kW), solárními panely (4 panely na střeše) nebo krbovými kamny s výměníkem. Na ohřevu teplé vody se podílejí stejná média jako na systému vytápění.

K vytápění domu rodina vedle elektřiny využívá také krbová kamna. Ovšem pouze jako náhradní zdroj v případě, že nefunguje elektřina. „Krbová kamna využíváme tak na 5 %. Dáváme přednost pohodlnějšímu a čistějšímu vytápění,” říká David.

I tento montovaný dům společnost RD Rýmařov stihla postavit a majitelům přichystat k nastěhování za jeden měsíc. Během realizace firma s klientem neustále komunikovala a spolupracovala na specifikaci vnitřního a venkovního vybavení nebo projektové přípravě, do které zanesla požadované individuální úpravy.

„S klidným svědomím můžu tuto společnosti doporučit všem, co chtějí dřevostavbu,“ dodávají spokojení majitelé.
14.11.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444