Jak se vyrábí zahradní nábytek

Dřevěný nábytek je ozdobou každé zahrady a důležitým doplňkem teras, pergol nebo zahradních altánů. Na zahradním nábytku by se mělo pohodlně sedět a jeho vzhled ladit s okolním prostředím. Zahradní nábytek lze pořizovat v mnoha různých materiálech, dekorek a velikostí. Dnes se zaměříme na výrobu obyčejné zahradní lavičky. Pokud jste zručný kutil, pusťe se do toho.

Výběr dřeva je důležitý

Zahradní nábytek můžeme vyrábět z mnoha druhů dřeva. Pro zjednodušení si je rozdělíme na exotické dřevo, dřevo z jehličnatých stromů a dřevo z listnatých stromů.

Všeobecně platí, že nejvyšší jakosti dosahují exotické dřeviny. V našich končinách se lze setkat například se zahradním nábytkem z teakového dřeva, také s eukalyptovým zahradním nábytkem a české zahrady kolikrát zdobí stoly, lavice a křesílka z akátového dřeva. Nábytek vyrobený z exotického dřeva je velmi vkusný, pevný a nesmírně odolný. Například teakové dřevo je známo tím, že velmi dobře odolává nepříznivým klimatickým vlivům. Má to ale jeden háček, a sice cenu. Exotické dřevo je sice nesmírně kvalitní, ale musíte počítat s tím, že si za takovou prémiovou kvalitu pořádně připlatíte.

Vysoké úrovně dosahuje i dřevo z dubu, buku a dalších listnatých stromů. Mezi hlavní přednosti, pro které si lidi dřevo z listnatých stromů vybírají, je velká tvrdost a odolnost. Jenže podobně jako u exotického dřeva, musíte počítat s tím, že vysoká kvalita dřeva bude vyvážena vyšší pořizovací cenou.

Společnost Vladeko na základě letitých zkušeností dává přednost dřevu z českých jehličnatých stromů. Nejčastěji se přiklání k borovicovému a smrkovému dřevu truhlářské kvality. Důvody této volby jsou nasnadě. Především je dřevo z českých jehličnanů více než dostatečně odolné pro použití v exteriéru. Dobře se opracovává a také hezky vypadá. Tyto pozitivní vlastnosti ještě podtrhává nízká pořizovací cena, které je při rozhodování kolikrát tím nejdůležitějším faktorem.

Narýsovat, nařezat, zhoblovat, předvrtat a tak dále…

Pro výrobu zahradního nábytku používáme pouze důkladně vysušené dřevo. Pomocí truhlářské tužky si na připravené dřevo narýsujeme přesný tvar jednotlivých dílů základní konstrukce zahradní lavičky. Poté pomocí rámové pily ze dřeva vyřežeme základní konstrukci, kterou tvoří nohy a rám. Na ten se v pozdější fázi přišroubují jednotlivé latě tvořící sedák a opěradlo. Pro zhotovení základního rámu zahradní lavičky používáme osvědčenou a nanejvýš spolehlivou techniku plátovaných spojů – starou poctivou truhlářskou práci.

Základní konstrukci dřevěné lavičky máme hotovou a můžeme se tak pustit do výroby sedací a opěrné části. K tomu budeme potřebovat šestnáct smrkových nebo borovicových hranolů. Ty vyrobíme z dřevěných fošen, které zbavíme suků. V další fázi je na hoblovce dohladka zhoblujeme všechny nařezané hranoly. Jakmile máme hranoly pěkně nařezané a ohoblované, je potřeba jim pomocí frézy zarovnat obě koncové strany, aby se s nimi lépe pracovalo, ale hlavně, aby se o ně po dokončení lavičky nikdo nepoškrábal. Do všech ohoblovaných a zarovnaných hranolů vyvrtáme zhruba 15-20 centimetrů od pravého i levého kraje díry, do kterých v konečné fázi přijdou vruty.

Výběr spojovacího materiálu je důležitý

Při výrobě lavičky nebo jiného zahradního nábytku nikdy nepoužívejte hřebíky nebo nepozinkovaný spojovací materiál. Lavička by sice držela pohromadě, ale nepozinkovaný spojovací materiál by po čase začal neodvratně rezavět, což by v konečném důsledku znemožnilo plnohodnotné používání zahradní lavičky. Na dřevě by byly ošklivé skvrny od rzi a rychle by se snižovala kvalita a životnost nátěru. Spoléhejte se proto výhradně na pozinkované vruty nebo jiný zinkem ošetřený spojovací materiál.

Jako stavebnice

Nyní přichází chvíle, kdy jednotlivé díly zahradní lavičky poskládáme dohromady. Pokud jsme byli přesní a všechny díly jsme vyrobili správně, je to otázka několika málo desítek minut. Při montáži dáme mezi jednotlivé latě distanční kolíček na vymezení vůle mezi jednotlivými prkny. Po smontování zahradní lavičky distanční kolíčky samozřejmě vyndáme. Počítejte s tím, že výroba zahradní lavičky vám zabere zhruba jeden den. Nejedná se sice o nic složitého, ale práce s dřevem chce zkrátka svůj čas. Rozhodně neuděláte chybu, přizvete-li si k ruce šikovného pomocníka. Pak se pracovní doba výrazně zkrátí.

Život lavičky prodlouží ochranný nátěr

Zahradní lavičku máme kompletně sestavěnou, nyní přišla chvíle na povrchovou úpravu. K té obvykle používáme ozkoušené tenkovrstvé a silnovrstvé lazurovací nátěry Xyladecor. Na výběr je celá řada druhů v mnoha barevných odstínech. Kromě lazurovacích nátěrů lze k ochraně zahradní lavičky použít také impregnační nátěr, který se na dřevo aplikuje ještě před nanesením ochranné nátěru. Ošetření impregnačním nátěrem ještě více prodlouží životnost zahradní lavičky. Protože smontovaná lavička se velmi špatně natírá (zvlášť některé části), doporučujeme její jednotlivé části vybavit ochranným nátěrem ještě před smontováním.

16.03.2016 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444