Jak se restauruje umění

Miska, Čína, stav před dokončením práce restaurátora Lukáše Kůry. Moravská galerie

Miska, Čína, stav před dokončením práce restaurátora Lukáše Kůry. Moravská galerie

Našli jste na půdě zděděné chalupy starý obraz, zajímavou dřevěnou plastiku, poškozený kus historického nábytku nebo rozbitý kus ze vzácného porcelánu a rádi byste obnovili jejich původní krásu? Základní rada odborníků zní: Nepokoušejte se je sami restaurovat neodbornými zásahy, protože ty by mohly způsobit nenapravitelné škody.

Restaurátor při práci

Miska, Čína, stav před dokončením práce restaurátora Lukáše Kůry. Moravská galerie

Nevratné ztráty tvoří také jednu z kapitol výstavy, v níž pod názvem Umění restaurovat umění prezentuje Moravská galerie v Brně práci svého restaurátorského oddělení. Výstava je mj. zajímavá tím, že se nezaměřuje pouze na ukázky zrestaurovaných předmětů, ale prostřednictvím fotografií zachycuje stav před započetím restaurování a proces, který vedl ke zdárnému výsledku. V případě přednáškového sálu v budově Uměleckoprůmyslového muzea, kde se výstava koná, se návštěvníci mohou seznámit prostřednictvím videoprojekce s postupem při odkrývání a čištění jeho nástěnné malby, které probíhalo jako součást rekonstrukce celé budovy koncem 90.let. Tato nástěnná malba je jedním z padesáti exponátů výstavy.
Lis na lněné plátno, Kolín nad Rýnem,  po 1600, po zákroku restaurátora Miroslava Kluky

Miska, Čína, stav před dokončením práce restaurátora Lukáše Kůry. Moravská galerie

Jednotlivé obory restaurátorské práce, kterými se zabývá restaurátorské oddělení Moravské galerie a k nimž patří restaurování malby a polychromované plastiky, nábytku, keramiky, porcelánu a konzervace papíru, představuje výstava na příkladech dalších 49 exponátů. Podle typu a rozsahu poškození a techniky potřebných zákroků je jejich prezentace rozdělena do několika celků, z nichž jen zmíněné už Nevratné ztráty představují nešťastné osudy díla, jeho nemožnost vrátit restaurovanému objektu nejen původní podobu, ale navždy likvidující i jeho ducha, zprávu kterou nám jeho vytvořením zanechal původní tvůrce. Vedle toho zde ovšem najdeme řadu příkladů úspěšně dokončených příkladů působení tohoto vysoce kvalifikovaného oboru z oblasti volného i užitého umění - od obnovených  obrazových děl až ke kusům nábytku zachráněným před působením červotoče nebo trouchnivění, jsou zde i ukázky odborně provedené rekonstrukce chybějících částí.
Terina, Habáni, 1770-1780, po zákroku restaurátora Lukáše Kůry

Miska, Čína, stav před dokončením práce restaurátora Lukáše Kůry. Moravská galerie

Restaurátoři se dnes řídí benátskou Chartou z roku 1964, která zapovídá změnit strukturu, rukopis, diktuje povinnost maximálně poznat, jak je dílo utvořeno. "Restaurování je operací, která má podržet výjimečný charakter. Jejím cílem je odhalovat a zachovat estetické a historické hodnoty památky a zakládá se na respektování staré podstaty autentických dokumentů. Zastavuje se tam, kde začíná hypotéza," říká se v dokumentu. Aby se odborníci v budoucnosti vždy mohli vrátit k podobě díla před započetím restaurování, používají reverzní materiály, tedy takové, které lze nějakým způsobem zase odstranit.
 
Výstavu, která poskytuje neobvyklý pohled do pozoruhodného světa náročné restaurátorské práce spojující znalosti z oborů chemie, fyziky a historie s uměleckým nadáním a řemeslnými schopnostmi, je v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie přístupná do 18. března 2007.

 

         

Josef Roller, Podobizna muže, 80. léta 19. stol., před zákrokem a po zákroku restaurátora Igora Fogaše. Madona z Olomouce, zvaná Primavesi, kolem 1480–1490, poslední restaurátorský zákrok Marie Zmydlená. Ze sbírek Moravské galerie v Brně.

 

05.01.2007 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444