Jak se nespálit při výběru krbové vložky

Kamna BEF KOMPAKT se vyznačují bezkonkurenčně velkým kamnovým sklem s perfektním výhledem na oheň

Kamna BEF KOMPAKT se vyznačují bezkonkurenčně velkým kamnovým sklem s perfektním výhledem na oheň

Se správným výběrem krbu vám pomůže váš krbař. Před jeho návštěvou je ale dobré vědět, jak se na stavbu krbu či kamen nachystat a mít základní představu o možných variantách řešení. Zde je několik základních tipů na to, co si pohlídat.

1. Pokud stavíte nový dům, je dobré plánovat dopředu. Než kopnete do země, nemusíte mít už vybraný konkrétní spotřebič, je ale dobré si s projektantem připravit například řešení přívodu vzduchu a mít alespoň přibližnou představu o topném výkonu krbu či kamen a o umístění komínového tělesa.

To první, čím se všechny solidní krbové vložky vyznačují, je externí přívod vzduchu. Všechny krbové vložky BeF Home jsou uzpůsobeny pro připojení externího přívodu vzduchu a jejich design s ním počítá.

Díky externímu přívodu vzduchu si krb nebere pro své hoření vzduch z interiéru, ale zvenčí. Není tak ovlivněn spotřebiči měnícími tlak vzduchu, hlavně ale nesnižuje množství kyslíku v samotném interiéru. Nejčastějším řešením je zabudování trubky pro přívod externího vzduchu do základové desky novostavby s výstupem na fasádě. Stále častější řešení například u bungalovů je pak přívod vzduchu přes těleso komína v rámci dvoukomorového řešení.

Krb hořící na vzduchu z místnosti není nebezpečný pro vaše zdraví, ale po nějaké době provozu začne mít kvůli poklesu množství kyslíku v uzavřené místnosti problémy s hořením. Pokud je venku sychravo, je inverze nebo máte problémy s tahem komína, může vám krb bez externího přívodu vzduchu udělat z obýváku udírnu.

2. Jakmile se blíží k dokončení hrubá stavba, je na místě začít řešit konkrétní typ spotřebiče. Zvlášť u novostaveb platí, že méně (výkonu z topení) je někdy více. K pěknému pátečnímu večeru se sklenkou vína se nedoberete, pokud si ze svého obyváku uděláte horkovzdušnou saunu.

3. Řada zákazníků začíná tímhle bodem: Výběrem a stavbou komína. Prosíme, nedělejte to. Platí zásada, že komín se vybírá ke spotřebiči. Ne naopak. BEF FEEL 6 na 8metrovém 200mm komíně fungovat nebude a vy i my z toho budeme zbytečně nešťastní. S výběrem řešení komína vám opět poradí váš krbař.
Teplovzdušná krbová vložka BEF FEEL V6

Obecně platí zásada, že se zapojuje stejné do stejného: je-li sopouch krbové vložky o průměru 150 mm, zapojuje se do 150 mm kouřovodu (nikdy pak větší sopouch do menšího komína). Nebojte se zeptat! Špatná otázka je jen ta, která nezazní!

Stejně to funguje i u rekonstrukcí. Vždy doporučujeme vyvložkování na průměr odpovídající zvolenému spotřebiči. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete starší komín vyvložkovat, musíte k němu volit odpovídající spotřebič, vždy ale po konzultaci s kominíkem. Obzvlášť v případě, kdy jste s možností volby komína limitovaní, je příprava a konzultace s krbařem a kominíkem nezbytná!

4. Stavíte pasivní dům? Nebo plánujete mít nainstalovanou vzduchotechniku? Podívejte se na naše řešení krbových vložek pro pasivní domy. Naše pasivní krbové vložky se vyznačují sníženým výkonem z hoření v porovnání se stejně velkým klasickým krbem a výrazně lepší těsností topeniště, kterou zajišťuje nový design dveřního rámu.

Všechny pasivní krbové vložky jsou testovány, aby prošly blower door testem. Díky tomu mohou bez problémů fungovat v prostředí se změnami tlaku vzduchu, které klasické krby nesnášejí dobře. 

5. Máte vše rozmyšleno, máte hotovou přípravu na přívod externího vzduchu a vybráno řešení komína? Dejte svému krbaři zelenou! Objednávku začneme okamžitě zpracovávat. Krbovou vložku zdarma doručíme na libovolnou adresu v ČR. 
26.07.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444