Jak řešit únik nebezpečných látek a jak mu předcházet

Ochrana životního prostředí je klíčovým úkolem každého podnikatele. Zejména v případě podnikání, které vyžaduje nakládání s nebezpečnými látkami. I když dodržujete všechny zákonné povinnosti, související se skladováním a přepravou nebezpečných látek včetně prevence jejich úniku, je nutné věnovat pozornost opatřením pro případ, že by k úniku nebezpečných látek přece jen došlo.

Taková opatření se netýkají výhradně podnikání; pokud nebezpečné látky používáte doma či na zahradě, povinnost dodržovat předpisy a chránit přírodu před jejich úniky se vztahuje i na vás.
 
Prevence je tedy pro ochranu životního prostředí před škodami v důsledku případného úniku chemických látek nejdůležitější. Několik tipů pro efektivní prevenci nám poskytli experti ze společnosti KAISER+KRAFT, která je dodavatelem profesionálního vybavení pro prevenci úniku nebezpečných látek a řešení havarijních situací s dlouholetou tradicí.
 
Primární podmínkou úspěšné prevence je souhrn opatření a aktivit, které mají jediný cíl – zajistit, aby se při skladování a manipulaci zabránilo úniku nebezpečných kapalin na podlahu. Pro tento účel je určen široký výběr různých typů záchytných van, které slouží k zachycení kapalin a chemických látek, které by při manipulaci nebo skladování mohly vytéci.

Záchytné vany se vyrábí v mnoha různých variantách, aby možnosti jejich použití byly co nejvariabilnější. Jedno ale mají společné – všechny modely musí splňovat bezpečnostní kritéria. Některé záchytné vany jsou velikostně přizpůsobeny standardní velikosti palet, jiné umožňují skladování různých velikostí sudů. V nabídce jsou i speciální pojízdné vany a regálové konstrukce pro práci s vysokozdvižným vozíkem – ty umožňují v případě potřeby snadnou manipulaci s nebezpečnými látkami. Z nabídky záchytných van značek CEMO, QUIPOJUSTRITE a EUROKRAFT si u KAISER+KRAFT určitě vyberete.

Pokud i přes to, že jste věnovali maximální úsilí prevenci, dojde k nějaké nehodě či havárii spojené s únikem nebezpečných látek, je nezbytné uniklé chemikálie rychle, efektivně a ekologicky zachytit a zlikvidovat. Pro tento účel můžete využít množství různých profesionálních absorpčních prostředků, od mnoha typů sorpčních textilií až po kompletně vybavenou mobilní havarijní stanici.

Různé druhy sorpčních textilií s vysokou mírou savosti jsou základním vybavením pro úspěšnou a bezpečnou likvidaci uniklých kapalin. Pokud pracujete s nebezpečnými kapalinami, sorpční textilie by vám ve výbavě rozhodně neměly chybět. Jejich správný výběr vám pomůže určit šikovné barevné rozlišení podle účelu, pro který jsou vhodné. Modré sorpční textilie jsou určeny pro zachycení olejů, žluté pro absorpci chemikálií a šedé pro další kapaliny. Důležitá je také správná volba tloušťky a struktury sorpčních textilií a další specifické vlastnosti, které nepotřebujete znát, pokud se při nákupu poradíte s experty z firmy, která se na prodej vybavení specializuje. Takovým prodejcem je například KAISER+KRAFT, kde se na odborné poradenství v oblasti vybavení pro nakládání s nebezpečnými látkami specializují. Pokud byste se přece jen chtěli seznámit s informacemi o vlastnostech sorpčních textilií, najdete je v Nákupním poradci pro sorpční textilie KAISER+KRAFT.

Pro likvidaci uniklých kapalin můžete kromě sorpčních textilií využít také mnoho dalších sorpčních prostředků, jakými jsou například nasákavé polštáře, pochozí rohože, záchytné plachty pro únik kapalin ze střech, trubek a vedení, koncentrované absorbenty a sorpční granuláty pro posyp plošných úniků a olejových stop či pásové odlučovače olejů pro nádrže na chladicí maziva. Skvěle vám poslouží také záchytné vany či skříně pro skladování nebezpečných látek.
 
Univerzální pomůckou pro preventivní opatření z nabídky KAISER+KRAFT je souprava pro likvidaci uniklých látek, díky které budete mít v záloze různé sorpční prostředky a příslušenství pro rychlou a efektivní likvidaci případných úniků nebezpečných látek. V soupravě máte k dispozici vše potřebné – od rukavic přes sorpční textilie až po sorpční granulát. Můžete si vybrat z různých variant – od malých příručních souprav v praktické tašce přes rameno až po velkou pojízdnou havarijní stanici.

28.01.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Yale

    Firma Yale vyrábí klíče, zámky a bezpečnostní systémy a dodává je milionům lidí do více než 125 zemí celého světa. Jako jedna z nejstarších mezinárodních značek patří Yale mezi nejznámější a nejrespektovanější jména mezi výrobci zámků. V její historii najdete zásadní novace pro celý průmysl. Představuje kvalitu, design, spolehlivost, důvěru a co je nejdůležitější – bezpečnost. Cílem společnosti Yale je dát zákazníkům pocit bezpečí, aby si mohli plně užívat života bez starostí a mít volnost výběru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444