Jak rekonstruovat koupelnu?

V případě přestavby koupelny nepodceňte přípravu a na důležitých věcech nešetřete. Nejprve rozhodněte, zda se do rekonstrukce pustíte svépomocí, nebo oslovíte specializovanou firmu. Oba způsoby mají svá pro a proti. Přestavba koupelny bývá náročná. Když se provádí za plného provozu, objeví se pochopitelný tlak na její rychlé dokončení. Kromě výběru toho nejlepšího způsobu rekonstrukce je potřeba ohlídat několik detailů.

Na co se zaměřit? Pohlídejte si rozvody, umístění sanity i detaily obkladů

Pokud jde o starší koupelnu, promyslete, zda rovnou nechcete vyměnit rozvody – a to jak elektřiny, tak vody. Staré opotřebované trubky mohou být časovanou bombou. V případě nových rozvodů elektřiny můžete nyní určit, kam chcete umístit zásuvky. Rozvody rozhodně nechte na odbornících. Zásadní je umístění toalety a umyvadla. Existuje doporučená vzdálenost od země, nemusíte se jí ale řídit. Pokud vám to vyhovuje, posuňte si umyvadlo či toaletu o pár centimetrů nahoru či dolů. Jejich správné umístění během rekonstrukce zkontrolujte.

Pečlivě si prohlédněte dlaždice. Navazují na sebe jednotlivé spáry dokonale? Nejsou na dlaždicích fleky od spárovací hmoty? Zaměřte se také na dokončenost koupelny. Vše začištěno? Nechybí někde spárovací hmota či lišty? Finální kontrolu koupelny byste neměli podcenit.

Svépomocí, nebo od profesionálů?

Jestli nemáte s rekonstrukcemi a podobnými zásahy žádné zkušenosti, o vlastnoruční přestavbu se raději nepokoušejte. Metoda pokus-omyl se nemusí vyplatit. Tedy pokud se nechcete několik let dívat na křivé či dokonce praskající dlaždičky. Anebo v nejhorším případě koupelnu hned po jejím dokončení zase předělávat.

Na profesionální rekonstrukci koupelny se můžete dohodnout se samostatným řemeslníkem, případně zvolit koupelnové studio, tedy specializovanou firmu. Samostatné řemeslníky (ale i ty z koupelnového studia) je potřeba pravidelně kontrolovat. Čím dřív si všimnete nesrovnalostí, tím snazší bude je opravit. Na druhou stranu mohou řemeslníci či koupelnové studio nabídnout roky zkušeností, široký výběr obkladů, dlažeb a někdy i možnost 3D animace vaší vysněné koupelny. Při výběru firmy či řemeslníka dejte především na zkušenosti z vašeho okolí.

Nezapomeňte na detailní smlouvu a rekonstrukci monitorujte

Se specializovanou firmou uzavřete smlouvu, která bude mimo jiné obsahovat i závazné datum dokončení a případně další detaily – včetně sankcí pro případ nekvalitní práce, chyb či zpoždění. Stejně postupujte i se samostatným řemeslníkem. Může se stát, že v důsledku chybné objednávky od dodavatele dorazí jiné dlaždice. Řemeslníci si toho nemusí všimnout, ne vždy totiž mají k dispozici barevný 3D model se specifikacemi. Proto si celý průběh rekonstrukce ohlídejte. Především při přebírání koupelny vše podrobně prohlédněte.

Pokud si sami na rekonstrukci netroufnete, ale nechcete ji plně nechávat na někom jiném, zvolte kombinaci obojího: vyberte řemeslníka, který bude souhlasit s vaší dopomocí. Rekonstrukce by tak měla být i něco levnější, povede ji zkušený řemeslník a vy přitom můžete být u všeho.

Berte rekonstrukci koupelny vážně. Jde o významnou investici na několik (desítek) let. Ať už se rozhodnete pro přestavbu svépomocí, samostatného řemeslníka či kvalifikovanou firmu, vždy klaďte důraz na kvalitu zpracování a výsledek si pečlivě prohlédněte. U řemeslníka či firmy si zajistěte smlouvu a nebojte se reklamovat špatně odvedenou práci.
10.07.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444