Jak probíhá vyúčtování tepla pro vytápění a pro TUV?

Foto: www.bsn.cz

Foto: www.bsn.cz

Vyúčtování tepla pro vytápění a pro TUV provádí pro vlastníka domu správce. Dům má vlastní předávací stanici, kde je měření spotřeby tepla společné pro vytápení i TUV. Bojler umístěný v OPS má samostatný vodoměr spotřeby vody pro přípravu TUV. Správce rozděluje teplo v poměru 70 % pro vytápění a 30 % pro přípravu TUV. Údaje výše uvedeného vodoměru se nevyužívají a je používáno součtu náměrů bytových vodoměr. Domnívám se, že jde o chybný postup. Děkuji předem za odpověď. 

O vyjádření jsme požádali ředitele Brněnské správy nemovitostí, s.r.o., pana Ing. Josefa Jeřábka.
 
Dobrý den,
nerad bych hodnotil, zda se jedná o chybný postup. K tomu chybí další údaje, pro posouzení by bylo nejlépe předložit vyúčtování tepla pro ÚT a ohřev TV.

Správný postup dle vyhl. 372/2001 je, dle § 6 odst. 1, použít rozdělení 60 % nákladů na vytápění a 40 % pro ohřev TV. Tento podíl se použije v případě, není-li možné odděleně určit náklady na ohřev TV a náklady na teplo pro ÚT. Tj. nejlépe 2 kalorimetry.

Vodoměr před ohřívákem není možné použít pro rozdělení nákladů na ohřev.

Rozdělení nákladů dle výše uvedené vyhlášky lze určit také podílem tzv. letní spotřeby (pouze ohřev TV) a celkové roční spotřeby.

Ze zkušeností mohu uvést, že z zdlohodobého hlediska u dobře zateplených domů se zvyšuje podíl nákladů na ohřev TV až na 50 %. U kvalitě zateplených domů dokonce náklad na ohřev TV převyšuje náklad na ÚT. U starých nerevitalizovaných panelových zástaveb náklady na ÚT dosahují podílu až 70 % celkových nákladů.

Ing. Josef Jeřábek
Brněnská správa nemovitostí, s.r.o.
09.02.2015 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444