Jak probíhá proces pronájmu nemovitosti

Dobrý den, chápu, že za mnou objednanou službu musím realitce zaplatit provizi. Jak je ale to v případě, kdy reaguji na nabídku realitky na pronájem bytu, dostávám jeden mail, pak SMS s termínem prohlídky nabízeného bytu, následuje samotná prohlídka a po akceptaci bytu realitka dává podmínku podepsání rezervační smlouvy a zaplacení provize - jeden nájem + poplatky? Děkuji za vysvětlení. Čtenářka Anna.

Na dotaz odpovídá Denisa Višňovská, partner LEXXUS 

Dobrý den,

nemůžeme mluvit za všechny realitní kanceláře, ale u nás probíhá strandardně proces pronájmu nemovitosti následovně: Pokud se klientovi líbí nabízená nemovitost k pronájmu a chce domluvit osobní prohlídku jedné, případně více nemovitostí, nemusí podepisovat smlouvu. Stačí nám před prohlídkou nebo během prohlídky osdouhlasit prohlášení, že v případě zájmu o pronájem dané nemovitosti je klient srozuměn s platbou provize ve výši jednoho měsíčního nájmu + příslušné DPH. K platbě samozřejmě dochází až po podpisu nájemní smlouvy mezi klientem a majitelem nemovitosti. V některých případech dochází před podpisem nájmení smlouvy k podpisu rezervační smlouvy. Rezervační smlouva chrání jak majitele, tak zájemce o pronájem nemovitosti. Obě strany se podpisem této smlouvy ujistí, že druhá strana má o uzavření nájmu zájem.

Denisa Višňovská, partner LEXXUS 
21.11.2017 | redakce Bydlení.cz
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444