Jak připravit dětské hřiště na jarní sezónu

Dříve než poprvé vypustíte natěšené děti na jejich oblíbené hřiště na vaší zahradě, měli byste si jej důkladně prohlédnout a odhalit všechny závady a nedostatky, které mohly během zimy vzniknout, aby bylo hřiště provozuschopné a hlavně bezpečné. Kolikrát stačí i drobná závada k tomu, aby došlo ke zranění hrajících si dětí.

Revize spojovacího materiálu

Přestože se o letošní zimě nedá říct, že by byla kdovíjak krutá a v časech vánočních svátků byla spíše pro smích, přesto mohlo vaše hřiště utrpět nějakou škodu. Zvláště v případě, že jste se příliš nezaobírali jeho zazimováním. Mohlo například dojít k poškození spojovacího materiálu. Šrouby mohly popraskat, matičky se mohly uvolnit.Proveďte proto důslednou kontrolu veškerého spojovacího materiálu, a pokud narazíte byť na jeden jediný vyviklaný šroubek, utáhněte jej. Poškozené šrouby nebo matky samozřejmě vyměňte za nové.

Kontrola kotev a dřevěných prvků

Stejnou pozornost, jakou jste věnovali spojovacímu materiálu, věnujte i kotvícím prvkům, které drží hřiště pěkně u země. Přesvědčte se, zda jsou všechny kotvy dobře zavrtané, a že se stojky vlivem zimního počasí z kotev neuvolnily. Prvním jarním radovánkám na dětském hřišti musí také předcházet důsledná kontrola všech dřevěných částí sestavy, které jsou během zimy v největším ohrožení. Sledujte, zda stojky nepopraskaly nebo vlivem vlhka neshnily. Pozornost bystě měli věnovat také dřevěným střešním deskám, které mohly během zimy rovněž zaznamenat újmu. Zimní počasí nemuselo dát zabrat jen samotnému dřevu, ale i ochrannému nátěru. Zkontrolujte proto, jestli se lazura nebo jiný přípravek z dřevěných prvků vlivem klimatických podmínek neodloupla. A pokud ano, hluchá místa opatrně obruste šmirgl papírem a naneste novou vrstvu ochranného nátěru.

Žebřík, madla, sítě a další komponenty

Doposud byla pozornost věnována spojovacímu a kotvícímu materiálu, tedy částem, díky nimž drží celé hřiště pohromadě. Ale stejně velkou dávku pozornosti byste měli věnovat i ostatním částem hřiště. Řeč je o komponentech, jako jsou madla na přidržení nebo žebřík. Pokud shledáte, že nejsou stoprocentně v pořádku, doporučujeme jejich výměnu. Protože i mírně poškozený žebřík se může zcela uvolnit a nepříjemný úraz je na světě raz dva. Co platí pro žebřík, platí také pro skluzavku. Vlivem mrazu mohla v některých místech popraskat nebo se mohly uvolnit šrouby spojující skluzavku s dřevěnou konstrukcí. Zkoumavý pohled byste měli věnovat také houpačkám. A to jak celé dřevěné konstrukci (typicky třeba na hřištích Jungle Gym), tak kovovým úchytům, ale i samotné sedačce.

 

Kočky a odpadky v pískovišti nechceme

Pokud máte na zahradě dětské hřiště s pískovištěm, měli byste se přesvědčit, zda jej přes zimu nezaneřádily kočky ze sousedství. Pokud ano, doporučujeme písek vyměnit, neboť kočičí trus je toxický a učinil by vaše hřiště nepouživatelným. Abyste příště předešli podobným problémům, můžete své dětské hřiště, respektive pískoviště ochránit pomocí speciální sítě proti kočkám. Bohužel pískoviště neláká jen vetřelce s huňatou srstí, ale také lidi. Proto doporučujeme prozkoumat pískoviště i všechny dopadové plochy, zda tu nezůstaly upomínkové předměty po nezvaných návštěvnících z řad kuřáků, opilců nebo narkomanů.

Nebát se, ale nic nepodcenit

Pokud jste věnovali dostatečnou péči zazimování, nemusíte se jarní revize dětského hřiště příliš obávat. Zvláště s přihlédnutím k nepříliš tuhé zimě. Přesto však první jarní kontrolu hřiště nepodceňte, protože i drobná neodhalená závada může skončit nepříjemným úrazem.
27.01.2016 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444