Jak pečovat o březí fenku?

Přemýšlíte o přírůstku do vaší psí rodinky? Než si poprvé pochováte roztomilá štěňátka, čeká vás péče o jejich maminku. Přinášíme vám několik tipů, jak se postarat o to, aby jí nic nechybělo.

Březost zpravidla trvá 63 dní, během této doby se požadavky feny na denní režim i na výživu mění. První polovina březosti je velmi riziková a fenka je citlivá na změny, proto je dobré se jich vyvarovat. 
Prvních 30–35 dní neměňte krmení ani pohybovou aktivitu. Fenka může být více spavá, pohodlnější, mazlivější a většinou má větší chuť k jídlu.

V druhé fázi březosti snižte zátěž a sledujte projevy únavy, fena sama začne měnit své chování a je celkově klidnější. Podnikejte častější a kratší procházky, které fenka jistě uvítá, protože bude častěji močit. To je způsobeno vyšším příjmem tekutin v tomto období. V pokročilé fázi březosti dbejte na to, aby se fenka nenamáhala.

Kolem 50. dnu březosti začne více odpočívat a začne se připravovat na porod, proto je dobré ji seznámit s porodním místem. To by mělo být umístěno na klidném místě – ideální je pro tyto účely dřevěná bedna vystlaná dekou.
 

Kloubní výživa je vhodná pro přípravu na březost

Příprava feny na štěňata však nezačíná až samotným zabřeznutím. V době březosti dochází ke zvýšenému zatěžování kloubů -  jsou zatěžovány hmotností přibranou během březosti a váhou štěňat. Ideální je dva měsíce před plánovaným krytím začít s podáváním kloubní výživy. Díky výživě se zlepší stav chrupavky a organismus si začne sám vytvářet látky potřebné pro výživu kloubů. Měsíc až dva po porodu je vhodné opět nasadit dvouměsíční kúru kloubní výživy.
 

Nezapomínejte na správnou výživu

Po 35. dni březosti začněte podávat krmení pro březí fenky s vyšším obsahem vitamínů. Krmnou dávku rozdělte na 2-3 menší dávky, později dokonce na 3-5 dávek za den.

Od 6. týdne zvyšujte postupně krmné dávky o 10 % týdně tak, aby na konci březosti vzrostla krmná dávka o 30–50 %. Posledních deset dní může fena jíst celkově méně a těsně před porodem může trpět nechutenstvím. Po porodu doplňte krmení o vápník, který je důležitý nejen pro ni, ale i pro štěňata.
06.05.2016 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444