Jak na zateplení bytového domu

Potřebujete snížit náklady na bydlení? Nechcete platit zbytečně vysoké zálohy za teplo? Jedním z řešení, které se nejvýrazněji projeví na vaší peněžence, je zateplení. Možností je řada. Navíc jsou k dispozici programy dotované státem, které pomáhají s financováním zateplení obvodového pláště a střechy. Poradíme, na co všechno je třeba myslet a kde případně hledat pomoc.

Ještě před samotnými pracemi

Před zahájením zateplení bytového domu musíte držet v ruce projekt, průkaz energetické náročnosti budovy (tzv. energetický štítek) a v některých případech i stavební povolení. Je rozumné řešit budovu jako celek. Kromě toho je potřeba dobře znát stávající stav obvodového a střešního pláště. U obvodového zdiva je to například kvalita hydroizolace proti zemní vlhkosti, soudržnost stávající omítky atd. U plochých střech například skladba střešního pláště a typ použité hydroizolace.
 

Kde začít?

Pokud myslíte, že na vyřešení všech úniků tepla nemáte dost peněz, a přesto chcete udělat alespoň něco, začněte se střechou. Teplo se nejlépe šíří směrem vzhůru a zateplení stropu nad nejvýše vytápěnými podlažími nebo rovnou zateplení střechy tak bývá nejefektivnější. Pak se můžete soustředit na fasádu. Proto je základní a nutné opatření omezit ztrátu tepla zateplením střechy a obvodových stěn. Na to by měla navazovat optimalizace zdroje tepla na vytápění. Ve starších domech ale může teplo unikat i jinudy. 

 

Finance a úspory

Investice do zateplení se sice časem vrátí, každého však zajímá, jak vysoká je počáteční částka? Obecné odhady, kolik peněz budete potřebovat, vám provede odborná firma. Záleží například na typu konstrukce zateplované stěny či střechy nebo zvolené technologii. Přesná částka (náklady stavby) se stanoví na základě výkazu výměr, který je součástí projektové dokumentace. Podle odborníků se nevyplácí šetřit na kvalitní přípravě projektu, tedy kvalitě projektanta nebo odborné firmy, která bude úpravy realizovat. Opravdová kvalita znamená, že nebudete utrácet peníze nad rámec projektu. Použité materiály nevybírejte podle nejnižší ceny. Ani spolehnutí se na řešení s nejvyšší cenovkou nezajistí bezstarostný průběh prací a následnou kvalitu bydlení. Obdobné je to s výběrem realizační firmy, nejnižší cena může následně znamenat problém již v době realizace nebo následné nekonečné opravy.
 

Pomoc od státu

Se stavbou a rekonstrukcí budov na ty energeticky úspornější pomáhá i stát. Nejštědřejší program, který v současnosti nabízí peníze na zateplení budov, najdete pod názvem Nová zelená úsporám a Panel 2013+, v bytových domech mimo Prahu pak Integrovaný regionální operační program (IROP). Na peníze dosáhne každý, kdo splní podmínky programu a svoji žádost si včas a řádně podá. Žadatel však musí počítat s předfinancováním celé akce z vlastních zdrojů – dotace jsou totiž vypláceny až poté, co žadatel doloží, že opatření řádně zrealizoval. Dotace nekryje 100 procent výdajů, žadatel si tak musí být vědom toho, že zbylé prostředky musí uhradit ze svého. To ovšem ještě nemusí být všechno, co můžete využít. Nejlepší je zjistit si podrobnosti v daném místě, některé kraje či obce nabízejí další zvýhodnění.
 

Skryté výhody

Při zateplování nejde jen o úspory tepla. Můžete počítat s tím, že na přínosy narazíte třeba i po letech. Správně provedené zateplení zvyšuje životnost stavebních konstrukcí, významně zvyšuje teplotní stabilitu v letních i zimních měsících a přináší i takzvaný pocit tepelné pohody, komfort spočívající v tom, že na všech místech v místnosti jsou podobné teploty bez pocitu takzvaného studeného sálání.
03.10.2022 | PR
  • IZOLTECHNIK CZECH s.r.o.

    Specialista na revitalizace nejen panelových a zděných domů, ale i ostatních bytových a občanských staveb. V současné době je společnost významným dodavatelem stavebních prací v oblasti revitalizací bytového fondu v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444