Jak na stínění funkčně a stylově: Zkuste plisé žaluzie

Plisé žaluzie či plisé rolety jsou v posledních letech hitem na trhu s vnitřním stíněním. Jde o vcelku nový vynález: pocházejí z druhé poloviny 20. století, francouzské “plissé” můžeme volně přeložit jako “složený”, což odkazuje k jejich designu. Možnosti jejich využití se ale stále vyvíjejí, a to z hlediska funkční technologie, užitého materiálu i možnosti zvolit si styl a barvu.

Princip fungování tzv. “pliséček” je jednoduchý, a přitom průkopnický: umožňují zastínit si libovolnou část okna. Můžete si tak žaluzii například stáhnout dolů, abyste se vyhnuli pohledům zvenčí, ale nahoře nechat okno odkryté pro průnik přirozeného světla. Stejně tak je možné nastavit si stínící pruh uprostřed a zastínit si tak bodový zdroj světla, jako je slunce nebo lampa.

Plisé rolety lze koupit i ve variantě se dvěma látkami. Obvykle se volí jedna tmavší a jedna světlejší: v jedné části okna si tak můžete tmavou látkou zajistit minimální průchod světla, zatímco v té druhé bude fungovat pouze jako průsvitná záclona. V nabídce je také varianta, v níž lze obě látky ovládat nezávisle na sobě – jako kdybyste měli záclony a závěsy zároveň.

Látka, z níž jsou pliséčka vyrobeny, obsahuje vrstvu tepelně izolačního materiálu. To znamená, že zatímco v zimě pomohou s ochranou proti chladu a sníží vám účet za energie, v létě se místnost tak rychle nevyhřeje, i kdyby šlo o podkroví. Plisé žaluzie se dají totiž využít i na atypická okna – střešní, šikmá nebo zkosená.

Vhodnou volbu představují pliséčka pro ty, kdo si rádi zařizují svůj domov útulně: na výběr je velké množství barev a vzorů. Kromě efektivního stínění se tak plisé žaluzie stanou v místnosti i vkusným dekoračním prvkem.

Velmi jednoduché je také ovládání žaluzií šňůrovou brzdou, plastovým madlem nebo pomocí tyče. Zvládne to hravě každý. A dobrou zprávu máme i pro ty, kdo neradi uklízejí. Látka, z níž jsou plisé rolety vyrobeny, je odolná vůči prachu a jen tak se neušpiní. Stačí je tak jednou za čas vyčistit měkkým kartáčem, a pokud by se přeci jen objevily větší nečistoty, lze je i vyprat.
 

Přinášíme tedy ještě shrnutí toho, v čem se pliséčka odlišují od obyčejných žaluzií a proč stojí za to je pro svoji domácnost zvážit:

  • Umožňují vám zastínit si libovolnou část okna.
  • Ve variantě se dvěma látkami v sobě kombinují záclonu a závěs.
  • V zimě chrání před chladem, v létě před teplem.
  • Nainstalovat je lze i na okna atypických tvarů.
  • Díky velkému množství barev a vzorů je můžete sladit s interiérem.
  • Jejich ovládání je hračka.
  • Jsou odolné vůči prachu a nevyžadují žádnou speciální údržbu.
 
Na Žaluzieee.cz si můžete objednat plisé žaluzie na míru. Zaměření máte zdarma, což vám dává jistotu, že budou do oken přesně sedět. O montáž se pak postarají kvalifikovaní technici. Vám stačí si zvolit barvu a design a poté si užívat skvělého stínění.
31.07.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444