Jak na nás působí barvy v interiéru

Bílá prostor zvětšuje, černá naopak. Červená podporuje chuť k jídlu a zelená uklidňuje. Průvodce barvami v interiéru vám poradí, jak si vymalovat ložnici nebo kuchyni a jakými doplňky vyzdobit interiér.

Marta Suchodolská  
Marta Suchodolská  

Barvami v interiéru nás provede Marta Suchodolská, kreativní ředitelka společnosti Westwing CEE: Každý předmět má svou barvu a každá tato barva má různé účinky na naše tělo a psychickou pohodu. Čím více nás daný odstín obklopuje, tím více může měnit naši náladu, postoj nebo dokonce úroveň stresu a únavy. Pojďme se společně podívat na to, jak nás barvy v interiérech ovlivňují."


Bílá zvětšuje a navozuje dojem čistoty

Bílé barvě je přičítána oživující vlastnost a pozitivní účinek na regeneraci těla. Bílá psychicky léčí a působí dojmem čistoty. Z tohoto důvodu vévodí v nemocnicích a různých jiných zdravotnických zařízeních. Z optického hlediska také zvětšuje místnost, je proto ideální do menších pokojů. Pokud je jí moc, může zesilovat pocit osamělosti, je vhodné ji proto kombinovat například s pastelovými barvami. Bílá se nejčastěji používá v koupelnách a kuchyních, ale trendy z posledních let ukazují, že může být použita prakticky v jakémkoliv pokoji.



Se žlutou zacházejte opatrně

podporuje dobrou náladu, dodává sebevědomí, odstraňuje únavu. Při použití v interiérech prosvětluje místnost. Ale pozor – v intenzivním odstínu může působit příliš dominantě. Je vhodné ji použít v tmavých místnostech spíše s východní expozicí. Pokud s ní vymalujeme místnost směřující na západ, může být v odpoledních hodinách obtížné snášet její intenzitu.



Oranžová pro lepší náladu

zvyšuje optimismus a libido, je proto oblíbená v ložnicích. Oranžové pokoje jsou veselé a útulné. Pokud je této barvy použito příliš mnoho, může být, stejně jako žlutá, poněkud únavná.



Červenou do každé kuchyně!

nejdůležitější vlastností této barvy je stimulace chuti k jídlu! Je to jeden z hlavních důvodů, proč mnoho značek potravin a restaurací používá ve své vizuální identifikaci právě červenou. Ale pozor - červená je optimistická a stimulující, avšak při větším nasycení může způsobovat mírnou agresi. Pokud malujeme něco na červeno - zaměřme se spíše na menší plochy a doplňky. Tato barva nejlépe působí v kuchyni a jídelně a ve formě jakéhokoli příslušenství: talíře, prostírání, ubrusy, keramika atd.



Zelená do pracoven

pomáhá se soustředit a zlepšuje paměť. Přináší dojem, že jste v lese, obklopeni stromy a rostlinami, uvolňuje a uklidňuje. Je to nejlepší volba pro studijní kout nebo pracovnu.



Hnědá - pevný základ

dává pocit spolehlivosti, bezpečnosti a útulnosti. Příliš tmavé odstíny, které se navíc používají v příliš velkém množství, mohou působit depresivně. Tato barva se s oblibou používá například v domovech důchodců, aby se jejich nájemníci cítili bezpečně a útulně. Hnědou jsme používali a vždy budeme na podlahy - dává interiéru pevný základ.



Černou vždy do kontrastu

Černá - bere energii, stlačuje a opticky zmenšuje prostor. Že to nezní moc dobře? Záchranou je černá smíchaná s bílou, tj. všechny odstíny šedé. Černá skvěle zvýrazňuje detaily a ve velkých prostorech bude perfektní jako pozadí, na kterém pěkně vyniknou jakékoliv předměty.

19.08.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444