Omítky pro tepelně-izolační zdivo

Na dům postavený z Porothermu se bude hodit speciální lehčená jádrová omítka Weber. Zdroj: Saint-Gobain.cz

Na dům postavený z Porothermu se bude hodit speciální lehčená jádrová omítka Weber. Zdroj: Saint-Gobain.cz

Máte dům postavený z tepelně-izolačních cihel, jako je Ytong nebo Porotherm? Pak je tento článek přesně pro vás. Na fasádu totiž potřebujete jiný omítkový systém než ten pro klasicky zateplené stavby. Proč? A kde takové řešení sehnat? Na to všechno teď odpovíme.

Za posledních 40 let se výrazně zvýšily požadavky na tepelnou ochranu budov a rychlost výstavby. Materiály a technologie tak musely projít spoustou změn, aby novým nárokům vyhověly. A pokrok neminul ani cihlu.
 

Lepší tepelná izolace si žádá další inovace

Cihly vyrobené v 70. letech se od těch dnešních v mnohém lišily: byly plné, spojovaly se v ložné i styčné spáře, přičemž běžná šířka spár se pohybovala mezi 10–20 mm. Zdivo navíc nebylo zdaleka tak přesné, protože se ložná strana nebrousila. Teplo i chlad mohly zdivem daleko lépe procházet a na omítku nebyly kladené tak velké nároky.

Dnes se vyrábí tepelně-izolační cihly s promyšleným systémem dutin a voštin, které mohou být navíc vyplněné izolantem. Velmi dobře brání úniku tepla, což je z hlediska vašeho pohodlí a úspory energií výhodné, ale také to znamená daleko vyšší nároky na omítku. Zatímco zdivo z původních cihel by se na slunci zahřálo na 45 °C, u tepelně-izolačního zdiva se stejným odstínem omítky to může být až 70 °C. Takovou teplotu klasická vápenocementová omítka nevydrží a popraská. Jaké řešení tedy zvolit? 

Vsaďte na omítkový systém Weber 

Společnost Weber vyvinula několik speciálních jádrových omítek vhodných právě na tepelně-izolační zdivo. Jsou lehčené, vyztužené armovacími vlákny a mají vysoký podíl granulátu z pěnového polystyrenu (až do 30 %). A právě proto jim neuškodí ani vysoké teploty, ani prudké ochlazení nebo jiné povětrnostní vlivy. 
 

Jaké jsou další výhody těchto lehčených jádrových omítek Weber? 

  • Perlinku nemusíte aplikovat po celé ploše fasády, stačí na kritická místa (překlady , rohy oken a dveří apod.). 
  • Hodí se pro ruční i strojní zpracování. 
  • Mají nízké pnutí. 
  • Lehké pohyby v konstrukci zvládají lépe než stěrka s perlinkou. 
 
A kterou konkrétní omítku vybrat? Pokud máte pórobetonové zdivo (např. z Ytongu), bude se vám hodit, weberdur 140 SLK, pro zdivo z klasických keramických cihel (např. Porotherm) zvolte weberdur 137 nebo weberdur 132.

Nanášení jádrové omítky na fasádu bez zateplení. Zdroj: Weber

Další materiály vhodné pro fasádu bez zateplení

Jádrovou omítkou to nekončí. Po její aplikaci a technologické přestávce přichází na řadu ještě štuk pro vyhlazení povrchu (např. weberdur štuk EX) a penetrace, která podklad sjednotí a sníží jeho savost. Pokud se chystáte použít jako finální úpravu omítku weber, sáhněte po penetračním nátěru weberpas podklad UNI
 

Hledáte postup krok za krokem?

S úpravou pórobetonového zdiva vám pomůže podrobný návod Weber, pro realizaci fasády na cihlové zdivo se vám bude hodit následující video: 

Vyberte pro fasádu ten správný odstín 

Teprve po jádrové omítce a štuku se nanáší tenkovrstvá pastovitá omítka nebo fasádní nátěr ve vámi zvoleném odstínu. Až jej budete vybírat, neřiďte se jenom vzorníky na internetu. Objednejte si raději i vzorek omítky nebo nátěru, abyste odstín viděli na denním světle. Při výběru barvy pak vezměte v úvahu i další věci. Patří k nim: 
 
  • Okolí stavby: snažte se, aby váš dům nepůsobil vedle ostatních budov nepatřičně. Pozor na křiklavé barvy. 
  • Celkový vzhled domu: zvolený odstín by měl ideálně ladit s výraznými prvky domu, jako jsou okna, střecha nebo obložení. 
  • Intenzita světa: pozor na čistě bílou barvu – v létě bude odrážet hodně světla. Příliš tmavé odstíny zase způsobují přehřívání fasády. 
  • Struktura omítky: hladká omítka působí světleji než zrnitá. Právě tady vám skvěle poslouží vzorky. 
Nová fasáda domu postaveného z cihel Porotherm. Zdroj: NejŘemeslníci.cz
 
Odstín ale není to jediné, na co při výběru finální vrstvy myslet. Věnujte pozornost i ochraně vaší fasády. Weber za tímto účelem vyvinul speciální řadu chytrých omítek. S nimi zůstane fasáda nejen dlouho krásná, ale navíc bude lépe odolávat povětrnostním vlivům a znečištění. 
 

Ze kterých omítek si můžete vybrat?

  • weberpas extraClean má samočisticí efekt a hodí se do velmi prašných lokalit – například do blízkosti zemědělských oblastí či nezpevněných cest.
  • weberpas aquaBalance dokáže povrch fasády rychle vysušit, a zabraňuje tak výskytu řas i plísní.
  • weberpas extraClean active čistí vzduch, takže se hodí do center velkých měst. Taky má fotokatalytický efekt, který udržuje fasádu čistou. 


Bezplatná kalkulace fasády během pár chvilek

Než se vypravíte do stavebnin pro materiál, spočítejte si jeho spotřebu i cenu. Pomůže vám s tím například kalkulátor Weber. Stačí zadat parametry fasády, vybrat vhodný odstín a za okamžik získáte soupis potřebného materiálu i s orientačními cenami. Produkty pak můžete poptat v nejbližších stavebninách.

Anebo využijte profesionální kalkulaci od Centra technické a obchodní podpory. Jinde byste za takovou službu platili tisíce, tady ji budete mít zdarma, stejně jako další poradenství. Odborníci vám na požádání zašlou technické listy, poradí se skladbou konstrukce i s obecným montážním postupem. Tak ať se dílo podaří! 
12.04.2022
  • Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. - Divize Weber

    Společnost Weber vyrábí a dodává vysoce kvalitní řešení pro fasády, zateplování, podlahy, obklady a dlažby. V České republice patří k jedněm z nejvýznamnějších dodavatelů v oboru. Kromě výroby materiálů se Weber věnuje i vzdělávání: pořádá různorodé semináře, zveřejňuje montážní návody a poskytuje užitečné on-line nástroje, které usnadní práci profesionálům i domácím kutilům.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444