Jak na domácí kino

Jestliže si čas od času zajdete na dobrý film do kina, dáte nám za pravdu, že tomuto zážitku se obyčejná televize ve vašem obýváku nevyrovná. Podobnou atmosféru se skvělým zvukem a pestrým obrazem si můžete snadno vytvořit i doma.

Jak zařídit domácí kino poradí pan Matěj Kopecký, Business Account Manager VI společnosti Epson CZ & SK.

Co to vlastně je domácí kino? 

 
Matěj Kopecký, Business Account
Manager VI společnosti
Epson CZ & SK
 
Domácí kino má v dnešním podání různé podoby, každý si ho může představovat úplně jinak. Pro mne bylo vždy domácí kino ucelený systém složený z kvalitních audio a video komponentů. Díky moderním prvkům v oblasti video a audio prvků si dnes představuji domácí kino jako kombinaci kvalitního projektoru, který zajistí velký obraz včetně možnosti 3D efektu, jenž v případě úhlopříčky 100 a více palců vytváří dojem jako ve skutečném kině a v kombinaci s kvalitním ozvučení ve standardu dolby digital se pak ocitnete opravdu blízko zážitku jako ve skutečném kinosálu.   
 

Z jakých prvků se skládá?

Jak už jsem naznačil, pro každého může být skladba jiná, ale v mém případě vnímám jako srdce domácího kina kvalitní projektor EPSON s technologii 3LCD doplněný o plátno určené pro domácí kino, a nakonec výkonné audio ozvučení a samozřejmě pohodlnou pohovku.
 

Jaké jsou výhody domácího kina s projektorem oproti TV?

Domácí kino vybavené projektorem poskytne jednak přirozené barvy, které se podobají filmovému plátnu, na rozdíl od často výrazně saturovaných barev v podání dnešních TV, což ocení nejen milovníci filmů, ale také oči, které i při delším sledování nebudou tolik namáhány jako v případě TV. Další výhodou projektoru oproti TV je velikost projekční plochy, která je přizpůsobitelná od 60 do 500 palců. Výrobci TV dnes také zcela opustili 3D zobrazení. My v projektorech naopak díky velké úhlopříčce stále tuto vlastnost efektivně využíváme, ostatně kdo dodnes nebyl v Imaxu na 3D filmu, doporučuji tento zážitek absolvovat pro pochopení, že 3D má své kouzlo, pokud mám dostatečně velký obraz. Poslední, neméně důležitou výhodou je fakt, že si domácí kino můžete vytvořit kdekoliv. Projektory EPSON jsou přenosné a snadno nastavitelné. Během pár minut máte hotovo a můžete si užít domácí kino opravdu kdekoliv. 
  

Chci domácí kino, jak mám postupovat? 

Je důležité zamyslet se nad tím, kolik mám prostoru (určit projekční vzdálenost) a jak velký chci vytvořit obraz. S produkty EPSON jsme schopni realizovat ultrakrátkou projekci ze 60 cm s rozlišením 4K UHD, např. EPSON LS-500, ale také běžnou projekci ze vzdálenosti 2-6 m s rozlišením FULL HD i 4K UHD např. TW650 nebo TW7000. Jakmile mám vybraný vhodný projektor, je potřeba se zaměřit na výběr vhodného plátna. Zde se opravdu nevyplatí šetřit a zvolit vhodné plátno určené pro domácí kino, které jednoznačně pomůže s celkovou kvalitou obrazu a vytvoří elegantní doplněk moderního bytu. Zde mám na mysli především stylová rámová plátna, která jsou umístěna na pevno na zdi. Posledním prvkem je výběr vhodného zvuku, kde se kreativitě meze nekladou a současná nabídka audio techniky je více než široká. 
Epson TW650
 

Jak na výběr projektoru? Který byste pro domácí kino doporučil?

Při výběru projektoru pro domácí kino je důležité myslet na několik parametrů. Na prvním místě rozhodně obrazová technologie, v našem případě je to jednoznačně doporučení EPSON 3LCD technologie, která poskytne přirozené barvy, shodný světelný výkon v bílé barvě i barevném spektru, plynulé barevné přechody a netrpí takzvaným „duhovým“ efektem jako konkurenční technologie 1 čipového DLP projektoru. Dalším důležitým parametrem je kontrast projektoru, který pomáhá k docílení celkového kvalitního barevného podání a vykreslení jednotlivých barevných tónů. EPSON projektory proto poskytují dynamický kontrast až na úrovni 2 500 000:1. Jako absolutně nejdostupnější domácí kino projektor bych doporučil EPSON TW650, který nabídne skvělý poměr cena/výkon, ve střední třídě bych se zaměřil na novinku, a to EPSON TW7000, který zaujme jednak díky rozlišení 4K UHD, ale také díky stále dostupné ceně. V nejvyšší třídě pro absolutní fajnšmekry máme dva naše top modely, a to TW7400 a TW9400.  
 

Co když máme malý obývák?

No tak to vám nezbývá nic jiného než se přestěhovat, anebo vybourat zeď. To jsem samozřejmě nemyslel vážně, máme i řešení pro tyto případy. Nedávno jsme uvedli již druhou generaci našeho ultrakrátkého projektoru, který zvládne projekci i z pouhých 16 cm od zdi, kdy je tento projektor schopný vytvořit obraz o velikosti 65 palců. Když jej však posunete o kousek dále, a to na vzdálenost 60 cm od zdi, získáte obraz o velikosti až 130 palců. Tento model je absolutním špičkou ve své kategorii, nejenže nabídne technologie 3LCD, ale disponuje laserovým světelným zdrojem s vysokým výkonem a životností 30 000 h a také rozlišením až 4K UHD. S tímto projektorem se skutečně nemusíte bát projekce i za běžného denního světla. Navíc, dle mého názoru, se tento projektor velmi povedl i co do designu. Vybrat si můžete z bílého nebo černého provedení, navíc je skutečně elegantním doplňkem moderního obývacího pokoje, ze kterého vytvoří obratem domácí kino.

Na otázky odpovídal: Matěj Kopecký, Business Account Manager VI společnosti Epson CZ & SK
03.01.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444