Jak lze teplo získat zpět

Pohled na inVENTer z interiéru

Pohled na inVENTer z interiéru

Postavit nízkoenergetickou stavbu znamená vyřešit řadu detailů od konstrukce bez tepelných mostů až po tepelně izolační okna a rámy. Splnění požadavků na vzduchotěsnost staveb přináší ale nutnost častějšího větrání. Významnou roli v problematice nízkoenergetických budov, které mají zároveň také zachovávat zdravé mikroklima, tedy hrají větrací systémy s vysoce účinným zpětným získáváním tepla.

Schéma decentrálního větrání s rekuperací

Pohled na inVENTer z interiéru

Šetřit teplo omezeným větráním s sebou v dobře izolovaných stavbách přináší řadu negativních jevů od zhoršení kvality vzduchu, zvýšení koncentrace pachů, ale i radioaktivních látek, oxidu uhličitého a různých alergenů až po hromadění vlhkosti a riziko vzniku plísní. To vše má samozřejmě dopad na kvalitu bydlení a na zdraví uživatelů budovy.
Co ale s úniky tepla, které pravidelné větrání způsobí?

 

Rekuperace
Jeden z efektivních způsobů, jak toto teplo získat zpět se skrývá pod názvem rekuperace. Jde o fyzikální děj, při němž se nově přiváděný vzduch do budovy předehřívá teplým odpadním vzduchem. Teplý vzduch není tedy bez užitku odveden otevřeným oknem ven, ale v rekuperační jednotce odevzdá většinu svého tepla vzduchu přiváděnému zvenčí.

 

Použitím rekuperační větrací jednotky docílíte kontrolované výměny vzduchu, tedy toho, že v každé místnosti je vždy správné množství čerstvého vzduchu. Použití speciálních filtrů může zabránit tomu, by se s ním dovnitř dostaly i alergeny. Škodliviny jsou z obytných místností průběžně odváděny, aniž by vznikal průvan nebo mnohdy stejně nepříjemné prudké dočasné ochlazení místností. Díky rekuperaci totiž neplatí, že čerstvý vzduch musí být nutně studený.

Inventer v kulatém provedení

Pohled na inVENTer z interiéru

Decentrální ventilace inVENTer
Společnost Atrium jako výhradní zástupce německého výrobce, firmy Öko-Haustechnik, uvedla před nedávnem na český a slovenský trh systém inVENTer, který patří k nejvýkonnějším decentrálním odvětrávacím zařízením s rekuperací. Účinnost zpětného zisku tepla u něj činí až 92 %. Je použitelný pro novostavby i stávající objekty, lze jej snadno umístit do obvodových stěn, představuje velmi nízké provozní náklady a velmi snadno se udržuje. Splňuje veškeré požadavky nových předpisů na úsporu energie platné v Evropě. Zatímco nežádoucí vlhkost a škodlivé látky jsou z interiéru odváděny ven, téměř všechno teplo zůstává v místnosti. Dovnitř se dostává čerstvý vzduch zvenku, ale bez hmyzu a hluku a díky možnosti použití speciálních filtrů také bez pylů, prachu a dalších nepříjemností, které může způsobit větrání otevřeným oknem.

 

K přednostem inVENTeru, který se používá v kombinaci s teplovodním vytápěním (oba systémy ale fungují nezávisle na sobě), patří fakt, že jej lze snadno zabudovat do vnějších stěn a není potřeba žádný potrubní systém. Pokud jde o zdravé mikroklima v místnostech, inVENTer má navíc tu výhodu, že zejména v zimních měsících nedochází k nežádoucímu zmenšení relativní vlhkosti vzduchu, a to díky efektu zpětného zvlhčování.

Systém inVENTer pracuje ve čtyřech fázích:

 
FÁZE 1: Teplý, ale méně kvalitní vzduch z místnosti je vysáván zevnitř ven. Teplo z vysávaného vzduchu odebírá keramický High-Tech akumulátor. (Zpětné získání tepla)


FÁZE 2:  Po 70 sekundách je akumulátor nabitý. Regulátor dá pokyn ventilátoru na změnu otáček.

 
FÁZE 3:  Ventilátor nasává zvenku studený čerstvý vzduch. Ten prochází skrz teplem akumulovanou keramiku, přebírá na sebe teplo a při výstupu dovnitř má téměř stejnou teplotu jaká je v místnosti.


FÁZE 4:  Po 70 sekundách je zásobník tepla vybitý, regulátor předá pokyn ventilátoru na změnu otáček a systém se dostává znovu do fáze 1.

07.02.2006 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444