Jak ideálně vytápět dřevostavbu: RD Rýmařov testuje své domy

LARGO 147, RD Rýmařov

LARGO 147, RD Rýmařov

Rozhodnout se postavit dům, vybrat kvalitního dodavatele a dohlédnout na vhodné stavební materiály a technologie. Realizaci nového rodinného domu předchází několik důležitých kroků. RD Rýmařov vám mnoho starostí ušetří, na vás jen bude se rozhodnout.

Společnost RD Rýmařov, specialista na energeticky efektivní dřevostavby, klade důraz na dostatek komfortu i zajištění ekonomického provozu. Jakými cestami dosahují požadovaného kompromisu mezi úsporností zařízení a jeho pořizovací cenou?

Spokojenost z nového bydlení se odvíjí od několika faktorů, které kvalitní dodavatel sleduje. Moderní stavba musí novému majiteli vyhovovat svou konstrukcí, dispozicemi a samozřejmě technologiemi. Tato kombinace se totiž podílí i na výpočtu průkazu energetické náročnosti (PENB), který dnes musí mít každá novostavba. Jak majiteli vyhovět, aby do nového domu již nemusel investovat další statisíce? Typový dům na klíč musí být testován a neustále zdokonalován.



Firma RD Rýmařov podrobuje použité technologie a materiály přísným zkouškám. Po dobu 3 let bude společně s pracovišti Fakulty elektrotechniky ČVUT a České zemědělské univerzity monitorovat 6 domů v různých klimatických pásmech v ČR. Bude testovat kombinace topných systémů, vlastnosti stěnových panelů a kvalitu vnitřního prostředí přímo v objektech.
 

Výsledky testování v konkrétních stavbách

Sledujeme dvě dřevostavby LARGO 85 ATYP a LARGO 147 v klimatickém pásu 600 m n. m. Bydlí v nich mladé rodiny s malými dětmi, a tak je nutné udržovat přiměřené teplo v interiéru, dostatek teplé užitkové vody, hlídat kvalitu vnitřního klima a také spotřebu energií. Testování prokázalo, že nejvýhodnější je elektrické topení - přímotopy v podobě nástěnných konvektorů, podlahových fólií či rohoží.
Porovnání vyrobené, spotřebované a nakoupené elektrické energie u domu s fotovoltaickými panely.Porovnání vyrobené, spotřebované a nakoupené elektrické energie u domu s fotovoltaickými panely. 

Inteligentní systémy regulace pomohou s kvalitou bydlení

Typové domy SMART jsou vybaveny inteligentní regulací vytápění a větrání. Systém se automaticky zapne, jakmile jsou hodnoty v interiéru pod zvoleným minimem. Nepleťte si tento systém s rekuperací, jedná se o kombinaci řízeného nuceného vzduchu do objektu s možností předehřevu synchronizovaného s nuceným odsáváním vnitřního znehodnoceného vzduchu. K dispozici jsou také speciální okenní výplně umožňující výměnu vzduchu. Testování prokázalo, že energetické ztráty tohoto systému větrání jsou zanedbatelné.

Z testů také vyplynulo, že se nevyplatí investovat do tepelných čerpadel v nízkoenergetických a pasivních dřevostavbách. Rodinné domy od RD Rýmařov mají maximální tepelnou ztrátu 6 kW a investice do čerpadla by se tak vrátila až za dlouhou dobu, kdy už bude potřeba repase čerpadla. V potaz firma vzala i nutné servisní prohlídky čerpadla a doplňování teplonosného média.
07.11.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444