Jak financovat rekonstrukce domů a bytů II. - Program Bytový dům

Komerční banka pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek

Dnešní část cyklu o možnostech financování rekonstrukcí věnujeme jednomu z produktů Komerční banky, který pomůže zajistit finance na rekonstrukce, opravy a modernizace bytových domů. Banka připravila Program Bytový dům tak, aby ideálně pokrýval veškeré potřeby bytových družstev a společenství vlastníků jednotek od běžných oprav až po rozsáhlé rekonstrukce.

Díky Programu Bytový dům lze snadno a rychle získat finanční prostředky například na opravu střechy, zateplení domu, rekonstrukci výtahu nebo výměnu oken. Dlouhodobý úvěr umožní rozložit splácení dluhu na dostatečnou dobu tak, aby zbytečně nezatížil pokladnu společenství ani peněženku jednotlivých vlastníků bytových jednotek.

Úvěr bez zajištění


Na základě vyhodnocení žádosti je možné získat úvěr bez zajištění v přepočtu na jednu bytovou jednotku až do výše 300 000 Kč. Společenství vlastníků jednotek může získat úvěr zcela bez zajištění, bytové družstvo potom po předložení krycí blankosměnky. Předkládaná směnka je bez avalu představitelů družstva, tzn. nepřenáší na ně v případě problémů se splácením závazek družstva vůči bance.

V případě, že parametry financování překračují limity pro financování bez zajištění, je možné zajistit úvěr například zárukou od Českomoravské záruční a rozvojové banky.

Komerční banka navíc umožňuje stávajícím klientům financovat opravy a provoz bytového domu formou Profi úvěru a Profi úvěru FIX až do výše 1 mil. Kč, Povoleného debetu do 500 tis. Kč nebo Kreditní karty pro podnikatele do 200 tis. Kč bez zajištění a předkládání výkazů.
Státní podpora

Bytová družstva a společenství vlastníků jednotek mohou také využít podporu ze státních programů. I v letošním roce pokračuje program NOVÝ PANEL od ČMZRB, který nabízí dotace na opravy bytových domů. Dále lze podat žádost o dotaci na úsporu energie a obnovitelné zdroje bytových domů v rámci nového programu Ministerstva životního prostředí ČR Zelená úsporám.

Komplexní poradenství


V případě, že Společenství vlastníků jednotek či Bytové družstvo žádá o dotaci z fondu Zelená úsporám, lze splatit předčasně úvěr nebo jeho část z obdržené dotace a to bez jakýchkoliv poplatků.

Zkušení specialisté z Komerční banky vytvoří v rámci Programu Bytový dům návrh vhodného způsobu financování bytového družstva či společenství vlastníků jednotek s přihlédnutím na jeho aktuální potřeby a možnosti splácení. Komplexní zpracování, vyhodnocení žádosti o úvěr a jeho poskytnutí jsou zdarma, měsíční poplatek za správu úvěru činí 200 Kč.
Příklad*
SVJ v Českých Budějovicích se 44 bytovými jednotkami žádá o investiční úvěr s anuitním splácením na opravu střechy a zateplení domu.

Celková výše investice4 000 000 Kč
Výše úvěru3 200 000 Kč
Podíl vlastních zdrojů (např. 20 %)800 000 Kč
Úroková sazba: pevná ve výši5,4 % p. a.
Splatnost úvěru12 let
Měsíční splátka anuity (za společenství)30 243 Kč
Měsíční splátka na bytovou jednotku688 Kč
Zajištění úvěrubez zajištění (průměrná zadluženost na jednu bytovou jednotku = 3 200 000 / 44 = 72 727 Kč)


*Příklad má pouze informativní charakter včetně výše úrokové sazby.

Další články z cyklu o financování rekonstrukcí domů:

http://financovani.bydleni.cz/clanek/Jak-financovat-rekonstrukci-domu-a-bytu-I

03.08.2010 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444