Jak docílit, aby dřevostavba vznikla v pořádku?

Rozhodli jste se vybudovat dřevostavbu, ale nemáte kvůli pracovním povinnostem čas naplno se věnovat tomu, jestli objednaná firma vše dodržuje tak, jak má? Anebo čas máte, ale nejste odborník v dané problematice? Ani jedno ani druhé není důvod, abyste prodělali. Zařídit, aby vše proběhlo v pořádku, vám pomůže nezávislý stavební dozor.

Pavel Šimek se stavebnímu dozoru věnuje již spoustu let. Má velký přehled o firmách, které se dřevostavbami u nás zabývají, a proto dokáže dát cenné rady, jakým firmám důvěřovat, a od kterých dát raději ruce pryč. Co je potřeba udělat, abyste je rozeznali, se dozvíte na specializovaných stránkách.

Jak se to má s nezávislým dozorem?

Nezávislý stavební dozor v Rýmařově uznává velmi jednoduchou rovnici – 100% cena musí odpovídat stoprocentní kvalitě. Jakmile se řemeslník odchýlí, musí po dohodě s klientem přirozeně slevit z dohodnuté ceny, anebo musí dojít ke změně vzniklého stavu. Instituce nezávislého stavebnho dozoru obecně vzato dohlíží nejen na dodržování časového harmonogramu, ale také na průběh stavby. Nejedná se však o autorizovaný stavební dozor povinný při stavbě svépomocí.
 

Začátek spolupráce

Pavel Šimek sám postavil hned několik dřevostaveb svépomocí. Rozumí jim, tudíž se na ně specializuje. Spolupráci s klientem začíná seznámením s projektem. V této fází, je-li stále možný zásah, sdělí svůj názor na případná stavební řešení a podobně. Některé služby například dokáže zařídit levněji, než to často navrhují stavební firmy.

Co následuje?

 „Před samotným začátkem stavby je nutno se sejít se stavbyvedoucím, seznámit se s časovým harmonogramem výstavby včetně četnosti nezávislého dozoru. V rámci každé prohlídky budete ihned telefonicky či emailem informování o aktuálním dění na stavbě, nedostatcích či případných problémech, které bude nutno korigovat. Většinou se stává, že na stavbě působí i externí dodavatelé – instalace solárů, zabezpečovacího zařízení apod. - i zde budete mít styčnou osobu přímo na stavbě a můžete být rušeni maximálně emailem či telefonem v případě problémů. Spolupráci zakončíme ve dnech předání stavby, kdy ode mne obdržíte i zprávu o vadách a nedodělcích,“ uvádí Pavel Šimek.
 

Čeho se vyvarovat?

Na webu mimo jiné vysvětlí, proč se vůbec rozhodnout pro dřevostavbu: Vzhledem k mnohaletým zkušenostem navíc dokáže pojmenovat a rozptýlit obvyklé obavy: "Patří mezi ně například strach, že bude uvnitř zima: Nikoli. Vše je to pouze o síle izolace, kterou použijete. Pakliže dřevostavbu dobře zaizolujete třeba na úroveň nízkoenergetického domu, tepelné ztráty budou mininální a takový rodinný domek vytopíte tepelným zdrojem o velikosti 5-7 kW. Jakoukoli zděnou stavbu musíte také zaizolovat, ikdyž vám každý výrobce cihel bude tvrdit, že ten jejich "therm" splňuje všechny platné normy,“ říká Pavel Šimek a obdobně vyvrací rovněž údajnou absenci akumulace tepla dřevěné konstrukce, strach z požáru a podobně. Dočíst se lze také o hotových stavbách, na kterých již spolupracoval a rozšířit si tak své znalosti, než se pustíte do stavby. Samozřejmostí je také ceník služeb a formulář, s jehož pomocí se může zákazník dotázat na případné nejasnosti.

02.08.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444