Jak chytře ušetřit za vytápění

S termostatickými hlavicemi a termostaty Somfy je možné snížit náklady na vytápění o desítky procent již tuto zimu.

Je známo, že nejsnadněji ušetříme za tu energii, kterou nespotřebujeme. Nemusí to však znamenat, že při současných vysokých cenách elektřiny a plynu musíme mrznout. Chytřejší je topit ve správnou chvíli na příjemnou teplotu v té místnosti, kde to právě potřebujeme. A stejně chytré je v době naší nepřítomnosti nechat místnosti vychladnout pouze natolik, aby se na jejich opětovné vyhřátí na požadovanou teplotu spotřebovalo co nejméně energie. S chytrými pomocníky můžeme ke spolupráci na úsporách přizvat třeba stínicí prvky i samotné počasí.
 
 

Termostatické hlavice Somfy io

Tyto hlavice umožní regulovat teplotu individuálně v každé místnosti manuálním nastavením teploty. Již toto opatření se významně projeví na snížení nákladů. Mnohem účinnějšími pomocníky se hlavice stanou zapojením do systému TaHoma, kdy je budete moci ovládat odkudkoli, s pomocí čidel reagovat na aktuální počasí. Nastavením denního a týdenního režimu si zajistíte pohodlný komfort a navíc se tyto inteligentní hlavice samy z provozu domácnosti naučí, jak co nejúsporněji řídit vytápění, například v jakém předstihu začít vytápět, aby dosáhly požadované teploty v pravý čas a naopak, kdy vytápění včas ukončit. A kdybyste zapomněli, že při větrání je třeba vypnout topení, dokáží to rozpoznat a udělají to za vás. 

Termostatické hlavice jsou vhodným řešením jak pro rodinné domy, tak byty s individuálním i dálkovým vytápěním. 
 
 

Termostaty Somfy

Obvyklým řešením regulace vytápění v domácnostech je centrální termostat. Jeho nevýhodou je, že řídí teplotu v domě či bytě podle teploty v referenční místnosti. Tou je obvykle obývací pokoj, často propojený s kuchyní. Pak se zde generuje teplo z vaření i pobytu osob, na což termostat reaguje vypnutím. Ovšem i v jiných místnostech, a pak je třeba v dětském pokoji příliš chladno. Termostaty jsou proto vhodné zejména tam, kde vytápěcí systém umožňuje regulaci jednotlivých místností – elektrické podlahové či teplovodní zónové vytápění.

Přesto může výměna starého termostatu za chytrý termostat Somfy i v běžných nezónových systémech snížit spotřebu tepla na vytápění o 20–30 %. Chytrý termostat  totiž dokáže optimalizovat průběh vytápění podle chodu vaší domácnosti, vezme v úvahu i místní klimatické podmínky. Úspory přinese i využití funkce geolokace, kdy se automaticky zahájí vytápění, když se blížíte domů a naopak. Nechybí ani funkce detekce otevřeného okna. 
 

Termostaty Somfy jsou k dispozici v drátové i bezdrátové verzi, lze je ovládat prostřednictvím mobilní aplikace pro android a iOS. Pro zapojení do inteligentního systému řízení domácnosti TaHoma jsou určeny termostaty Somfy io, opět drátové i bezdrátové. Výhodou všech je snadná instalace, výměnu starého termostatu za chytrý zvládnete snadno sami. Pro výběr vhodného pomůže tento konfigurátor.
 
26.10.2022 | PR
  • SOMFY, spol. s r.o.

    Francouzská společnost Somfy působí na českém trhu od roku 1996, je největším světovým výrobcem pohonů stínicí techniky (rolety, žaluzie, markýzy), ale i motorů pro vrata a brány. To vše můžete ovládat přes svou chytrou domácnost TaHoma, nově i svým hlasem.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444