Než Evropané přišli rajčatům na chuť, pěstovali je prý jen jako okrasnou rostlinu, na níž si cenili rovněž faktu, že odpuzovala komáry a mravence. Původem pochází tato jednoletá rostlina ze západní části Jižní Ameriky, z oblasti táhnoucí se od jihu Kolumbie až k severní části Chile. Zde na svazích And uzrávala rajčata i v nadmořských výškách nad 3 000 m. O těchto předcích dnešních rajčat však dnes víme prakticky jen to, že jejich plody byly malé a žluté. Později se rostlina dostala i do Mexika - za první kultivované odrůdy tak svět patrně vděčí Aztékům.
Z aztéčtiny také pochází název xitomati, jehož základ se pak uchytil v různých variantách v řadě evropských jazyků. Starší český název rajské jablko pochází nejspíš z němčiny, kde je rajče známo nejen jako Tomate, ale také jako Paradeiser nebo Paradiesapfel. K rajské chuti lahodných plodů odkazuje i slovenská odvozenina paradajka. Pomidoro nebo pomodoro (což znamená zlaté jablko) je rajče v italštině, pomidor v ruštině. Ve francouzštině, španělštině, angličtině a řadě dalších jazyků vytrval název, který vychází z původního xitomati.
Dnes jsou rajčata významnou zemědělskou plodinou rozšířenou po celém světě. Pěstují se z předpěstovaných sazenic na polích i v zahradách, v drsnějších podmínkách ve sklenících a fóliovnících. V našich podmínkách se jim docela dobře daří třeba i na městských balkonech. Nejlépe jim vyhovuje teplota kolem 21 - 24°C. Potřebují vysokou intenzitu světla, výživnou půdu a hodně vláhy.
Konzumace
Většina rajčat má díky obsahu betakarotenu lákavou červenou barvu. Existují ale i chuťově skvělé žluté odrůdy nebo odrůdy tmavě zelené a temně fialové. I červených rajčat existuje mnoho různých odrůd lišících se velikostí a tvarem a hodících se k různým úpravám.
300 - 400g různých druhů rajčat, 2 lžičky jemně nakrájené pažitky nebo jarní cibulky, lístky libečku nebo celerovou nať, trochu vinného octa, sůl, čerstvě namletý černý pepř a olivový olej
4 velká, na kousky nakrájená rajčata, 2 nakrájené zelené papriky, 1 malý lilek, 3 maličké cukety, 2 stroužky jemně nakrájeného česneku, 1 velká rozčtvrcená a na plátky nakrájená cibule, lžička sušené bazalky, oregano, tymián a čerstvá petrželová nať, sůl
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme na kostky nakrájený baklažán a papriku a restujeme několik minut. Přidáme
rajčata, nakrájenou cuketu, bylinky a sůl, zamícháme, pánev přikryjeme a vše na nízkém plameni dusíme asi 10 - 15 minut. Podáváme s chlebem
Rajská omáčka
60 g másla, 40 g hladké mouky, 80 g kořenové zeleniny nakrájené na jemné plátky, 1 menší cibule, 5 dl silného hovězího vývaru, 1 dl červeného vína, 300 g zralých rajčat, 50 g perníku na strouhání, sůl, skořice, pepř, bobkový list, cukr (nejlépe hnědý třtinový), nové koření, lžíce citrónové šťávy
Na másle osmahneme kořenovou zeleninu s cibulí. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme, přidáme sůl, koření a oloupaná rozmačkaná rajčata. Zalijeme studeným vývarem a pak asi hodinu za občasného míchání vaříme na mírném ohni. Ochutíme nastrouhaným perníkem, přidáme víno, cukr a citronovou šťávu, ještě chvíli povaříme. Nakonec přecedíme. Omáčka se podává k hovězímu masu s houskovým knedlíkem nebo vařenými těstovinami.