Jablka z ráje neboli rajčata

Kdy přesně vznikl zvyk vrhat na objekty veřejné nespokojenosti rajčata lze jen těžko říct, teprve díky němu se ale možná v Evropě začala rajčata jíst. Vypráví se totiž, že jednou z obětí rajčatového útoku byl šašek na dvoře francouzského krále Ludvíka IV. Rajčata na něj házeli dvořané, kterým se nelíbily jeho šprýmy. Pohotový bavič se do zralých plodů pustil a tak i jeho publikum začalo být zvědavé, jak rajčata vlastně chutnají.

Původ

Než Evropané přišli rajčatům na chuť, pěstovali je prý jen jako okrasnou rostlinu, na níž si cenili rovněž faktu, že odpuzovala komáry a mravence. Původem pochází tato jednoletá rostlina ze západní části Jižní Ameriky, z oblasti táhnoucí se od jihu Kolumbie až k severní části Chile. Zde na svazích And uzrávala rajčata i v nadmořských výškách nad 3 000 m. O těchto předcích dnešních rajčat však dnes víme prakticky jen to, že jejich plody byly malé a žluté. Později se rostlina dostala i do Mexika - za první kultivované odrůdy tak svět patrně vděčí Aztékům.

bydlinek Bydlínkův jazykový exkurz

Z aztéčtiny také pochází název xitomati, jehož základ se pak uchytil v různých variantách v řadě evropských jazyků. Starší český název rajské jablko pochází nejspíš z němčiny, kde je rajče známo nejen jako Tomate, ale také jako Paradeiser nebo Paradiesapfel. K rajské chuti lahodných plodů odkazuje i slovenská odvozenina paradajka. Pomidoro nebo pomodoro (což znamená zlaté jablko) je rajče v italštině, pomidor v ruštině. Ve francouzštině, španělštině, angličtině a řadě dalších jazyků vytrval název, který vychází z původního xitomati.
Pěstování

Dnes jsou rajčata významnou zemědělskou plodinou rozšířenou po celém světě. Pěstují se z předpěstovaných sazenic na polích i v zahradách, v drsnějších podmínkách ve sklenících a fóliovnících. V našich podmínkách se jim docela dobře daří třeba i na městských balkonech. Nejlépe jim vyhovuje teplota kolem 21 - 24°C. Potřebují vysokou intenzitu světla, výživnou půdu a hodně vláhy.

Konzumace

Po počáteční nedůvěře získaly plody dovezené do Evropy prvními dobyvateli Ameriky postupně obrovskou celosvětovou oblibu. Ročně se dnes údajně spotřebuje na sedmdedást miliónů tun rajčat. Statistiky sice neudávají, jaká část z tohoto množství je využita jako munice na veřejně neoblíbené šašky, díky své báječné chuti jsou ale rajčata jistě především konzumována ve formě mnoha druhů lahodných pokrmů.
 
Zralá rajčata jsou plodinou ceněnou nejen pro chuť, ale také pro své léčivé vlastnosti. Obsahují řadu minerálů, karotenoidy a vitaminy A, B a C. Působí příznivě na pročištění organismu, na obnovu buněk a mají protirakovinné účinky.

Většina rajčat má díky obsahu betakarotenu lákavou červenou barvu. Existují ale i chuťově skvělé žluté odrůdy nebo odrůdy tmavě zelené a temně fialové. I červených rajčat existuje mnoho různých odrůd lišících se velikostí a tvarem a hodících se k různým úpravám.

Pro různé země jsou typické různé pokrmy z rajčat a tato zelenina (protože jde o měkké bobule, spekuluje se i o jejím původním zařazení mezi ovoce) patří k nejrozšířenějším ingrediencím mezinárodní kuchyně. Italové mj. suší rajčata na slunci, čerstvá rajčata se používají do řady druhů salátů a k doplnění studených mís, zpracovávají se do studených polévek a existuje bezpočet skvělých tepelných úprav. K těm patří např. specialita provensálské kuchyě - ratatouille. Z rajčat se vyrábějí protlaky, kečupy a čatní. Ani dobře připravená česká specialita, jíž je rajská omáčka, není mezi lahůdkami z rajčat žádnou popelkou.
 
Salát s bylinkami

300 - 400g různých druhů rajčat, 2 lžičky jemně nakrájené pažitky nebo jarní cibulky, lístky libečku nebo celerovou nať, trochu vinného octa, sůl, čerstvě namletý černý pepř a olivový olej

Máte-li k dispozici chutná vyzrála rajčata, oceníte tento jednoduchý salát. Rajčata nakrájíme na kousky, rozložíme na mísu, posypeme pažitkou nebo cibulkou a natrhanými lístky libečku či celeru. Nakonec mírně osolíme a opepříme a pokropíme octem a olejem.
 
Ratatouille

4 velká, na kousky nakrájená rajčata, 2 nakrájené zelené papriky, 1 malý lilek, 3 maličké cukety, 2 stroužky jemně nakrájeného česneku, 1 velká rozčtvrcená a na plátky nakrájená cibule, lžička sušené bazalky, oregano, tymián a čerstvá petrželová nať, sůl

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme, přidáme na kostky nakrájený baklažán a papriku a restujeme několik minut. Přidáme
rajčata, nakrájenou cuketu, bylinky a sůl, zamícháme, pánev přikryjeme a vše na nízkém plameni dusíme asi 10 - 15 minut. Podáváme s chlebem

Rajská omáčka

60 g másla, 40 g hladké mouky, 80 g kořenové zeleniny nakrájené na jemné plátky, 1 menší cibule, 5 dl silného hovězího vývaru, 1 dl červeného vína, 300 g zralých rajčat, 50 g perníku na strouhání, sůl, skořice, pepř, bobkový list, cukr (nejlépe hnědý třtinový), nové koření, lžíce citrónové šťávy

Na másle osmahneme kořenovou zeleninu s cibulí. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme, přidáme sůl, koření a oloupaná rozmačkaná rajčata. Zalijeme studeným vývarem a pak asi hodinu za občasného míchání vaříme na mírném ohni. Ochutíme nastrouhaným perníkem, přidáme víno, cukr a citronovou šťávu, ještě chvíli povaříme. Nakonec přecedíme. Omáčka se podává k hovězímu masu s houskovým knedlíkem nebo vařenými těstovinami.
26.07.2019 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444