Inteligentní senzory Econavi u klimatizací šetří až desítky procent nákladů

Letní měsíce bývají v ČR poslední dobou velmi teplé, ale v jejich průběhu je na pořizování klimatizace již pozdě. Instalační firmy totiž v tomto období bývají často v jednom kole a potenciální zákazník se dostane na řadu až po dlouhé řadě týdnů až měsíců. Proto je ideální koupi klimatizace řešit na přelomu zimy a jara, kdy mají instalační firmy ještě před startem sezony.

Jakou klimatizaci si ovšem pořídit? Ideálně takovou, jež využívá technologie, které vám ušetří náklady na provoz. Ty opravdu kvalitní umí ušetřit až desítky procent nákladů.

Panasonic heatcharge a Etherea například disponují inteligentními senzory Econavi, jež dokáží analyzovat podmínky v jednotlivých místnostech a podle toho upravit a optimalizovat výkon klimatizace. Dochází k tomu v každé místnosti zvlášť v závislosti na přítomnosti osob, denním režimu nebo slunečním světle. 

Panasonic Econavi s sebou přináší hned pět funkcí – monitoring prostoru, detekci aktivit, detekci nepřítomnosti, detekci slunečního svitu a tepelnou vlnu: 

  • Monitoring prostoru zajišťuje směrování proudu vzduchu do místnosti, kde se osoby nacházejí. 
  • Detekce aktivit přizpůsobí chladící výkon denním činnostem/programu.
  • Detekce nepřítomnosti zjistí prázdnou místnost a sníží výkon klimatizace, jelikož prázdný prostor není potřeba tolik chladit.
  • Detekce slunečního svitu upravuje chladící výkon při změně intenzity slunečních paprsků.
  • Tepelná vlna je ve své podstatě rytmický, teplotně řízený vzorec pro úsporu energie, využívající fyziologické reakce člověka na teplo. 
Mezi nejdůležitější funkce patří detekce slunečního světla, která pracuje celý den, a to ve dvou režimech – chlazení a topení. Systém Econavi v případě chlazení změří změny v intenzitě slunečního světla v místnosti a vyhodnotí, zda je slunečno/zamračeno či den/noc. Při malém nebo žádném slunečním světle sníží výkon a přináší energetické úspory.



Tedy pokud dojde ke změně počasí a zamračí se nebo se setmí, Econavi zjistí nižší intenzitu slunečního záření a vyhodnotí, že bez snížení výkonu chlazení by docházelo k plýtvání energie. Econavi tedy sníží výkon chlazení o úroveň rovnající se zvýšení nastavené teploty o 1 °C. Je-li tedy nastavena při slunečném dni požadovaná teplota 23 °C, v noci Econavi nastaví teplotu na 24 °C. V případě topení je princip podobný, ovšem teplota se v případě topení sníží o 1°C. Je-li požadovaná noční teplota nastavena na 26 °C, Econavi při slunečném dni nastaví výkon na 25 °C. Pokud systém Econavi zjistí přítomnost člověka, vyhodnotí míru jeho aktivity/pohybu a přizpůsobí vyhodnocenému stavu rytmickou regulaci teploty. Využití identifikace aktivit tedy vede k úspoře energie průběžnou regulací teploty proudu vzduchu v rozsahu 1 °C, což je považováno za zachování komfortu.

Invertorová technologie klimatizací Panasonic společně s využitím tepelné vlny dokáže uspořit až 38 % energie. Jde samozřejmě o extrémní hodnotu při testu ve stabilních podmínkách zkušební místnosti o velikosti 16,6 m2.

Všechny funkce jsou postaveny na inteligentních senzorech Econavi, které využívají přesné snímání na bázi infračervených paprsků. Pokud senzory v prostoru detekují objekt, porovnají jeho teplotu s teplotou v místnosti a vyhodnotí intenzitu jeho pohybu (rychlost/frekvenci), na jejímž základě stanovují míru aktivity. Zároveň sleduje, v jaké ze sedmi detekčních zón k aktivitě dochází a na základě „obsazení“ prostoru do něj směřuje proud vzduchu. 
08.04.2019

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444