Inteligentní budovy uspoří energii

Nové technologie pronikají stále více i do oboru stavebnictví. Jejich využívání v budovách dokáže uspořit energii a zvýšit výrazně komfort jejich obyvatel. Na tom se jednoznačně shodly firmy prezentující svá řešení systémových integrací v budovách a rodinných domech na konferenci „Inteligentní budovy 2007“.

Ve velkých objektech se moderní technologie stávají téměř nezbytností provozu. Pomocí centrálních systémů se dá ovládat osvětlení, ventilace, vytápění místností, otevírání žaluzií, požární hlásiče nebo také identifikovat osoby s povolením přístupu do budovy, zabezpečit objekty a mnoho dalšího. Tyto technologie se velmi často používají ve velkých správních budovách, v divadlech, výrobních závodech nebo na letištích. Mezi budovy vybavené inteligentními technologiemi patří například hala Sazka Arény.


Jak inteligentní budovy šetří

Systém vytápění dokáže inteligentně regulovat jaké tepelné zdroje a kdy se mají použít, například při deštivém počasí použít místo solárních panelů náhradní zdroj. „Pomocí tohoto systému se dokonce automaticky blokuje topení po dobu, kdy jsou otevřená okna,“ popisuje způsob šetření energie Josef Kunc, produktový manažer KNX/EIB ze společnosti ABB. Stejně se dá ušetřit i inteligentním řízením světel nebo ovládáním žaluzií – ty se dají v době přímého slunečního záření do místnosti zatáhnout a snížit tak výkon klimatizace.


„V některých firmách jsme již nainstalovali systém, v němž si zaměstnanci mohou regulovat míru osvětlení i zatažení žaluzií na pracovišti ze svého počítače,“ popisuje Kunc.


Komfortnější život v rodinném domě

Integrace nových technologií pro ekonomičtější hospodaření s energiemi však není jen záležitostí pro velké budovy. Stále častěji o ni jeví zájem i majitelé rodinných domů. „Zatím jsou energie u nás ještě relativně levné, ale zcela jistě tomu v budoucnu bude jinak. Každý z nás pak bude muset přemýšlet, jak energie co nejvíce ušetřit,“ popisuje jeden z pořadatelů konference Jaroslav Hrouda. Kromě úspory v rodinném rozpočtu však obyvatelům domu přispěje investice do technologií k zvýšení komfortu a usnadnění běžného života. Například žaluzie v ložnici se mohou vyhrnout s prvními paprsky slunce nebo se dají jediným stiskem tlačítka při odchodu z domu vypnout všechna světla. Pro zapomnětlivé, kteří celý den dokáží přemýšlet, zda ráno vypnuli ze zdi žehličku, nabízí firma Xcomfort možnost vypnout spotřebiče ze sítě pomocí mobilního telefonu.


Zájem o konferenci „Inteligentní budovy“ rok od roku stoupá, účastní se jí především odborná veřejnost z řad stavařů a projektantů. „Naší konferencí bychom rádi posunuli samotný proces projektování budov. Nikoli nejdříve navrhnout projekt a až když je budova postavena přemýšlet nad úsporou energií a systémovým řízením. Šetření energiemi by se mělo dělat od začátku sofistikovaněji,“ říká Jaroslav Hrouda.

20.04.2007 | Tisková zpráva - BVV

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444