Inspirace: Jak snadno a rychle postavit na zahradě téměř cokoliv

Lavice, vysoký záhon, betonový květináč, skalka, opěrná i okrasná stěna, zpevněný svah, odkládací stolek, bylinková zahrádka a další stavby na vaší zahradě díky jednomu prvku, jehož druhým jménem je funkční design. Tím prvním je Playstone.

Playstone je multifunkční prvek, se kterým na zahradě, na dvorku, před domem, nebo dokonce i v městském parku či na náměstí postavíte téměř cokoliv. Díky praktickým rozměrům, neobvyklému tvaru a řadě doplňků s ním lze vytvářet nevšední sestavy, které jsou vysoce odolné, dlouhověké a bezúdržbové. Playstone je totiž vyrobený z lehkého keramického betonu, který je stejně odolný a pevný jako běžný beton, jen podstatně lehčí.

Multifunkční stavební prvek Playstone, www.liastone.cz
 

Inspirujte se...

Inspirujte se vzorovými sestavami prvku Playstone, které najdete na webu www.liastone.cz, nebo si vymyslete vlastní. Fantazii se meze nekladou. V sestavách na sebe můžete prvky skládat, vrstvit, otáčet, vyplňovat je zeminou a osazovat rostlinami. Můžete vytvářet rovné i členité povrchy a také si pohrát s barvami. Kromě přírodní šedé je Playstone k dostání i v červené, okrové a hnědé barvě.
 

Stavba, kterou zvládne každý

Stavbu z Playstonů zvládne každý aspoň trošku zručný kutil. Stačí jen dodržet pár jednoduchých zásad, které jsme pro vás sepsali do stručného návodu, jak na stavbu bylinkové zahrádky. Nechybí ani názorné video.
 
 
1. Připravte si rovný povrch, na kterém bude sestava stát, položte první vrstvu prvků Playstone a opět zkontrolujte správné vyrovnání pomocí vodováhy. Čím přesnější budete při skládání jednotlivých prvků k sobě, tím lépe bude finální sestava vypadat. My jsme na 1. patro bylinkové zahrádky použili 12 Playstonů a další 3 na protější lavičku.

 
2. Pokračujte druhým patrem prvků. V našem případě to bylo už jen 10 Playstonů a zase 3 na protější lavičku. Nepotřebujete žádné lepidlo, ani jiný spojovací materiál. S výjimkou velmi vysokých sestav a opěrných stěn není potřeba jednotlivé vrstvy nijak spojovat ani armovat či prolévat betonem. Prvky na sebe jednoduše položte a dejte si opět záležet na přesnosti.

 
3. Dvě patra jsou tak akorát na sezení. Vše, co přijde nad ně, bude tvořit okrasnou část pro osázení bylinkami. My jsme v této sestavě použili na 3. patro 7 prvků.

 
4. Poslední 4. patro jsme vytvořili ze 3 Playstonů.

 
5. Na druhé patro v sestavě a protější lavičku jsme přikoupili ještě 6 plastových krytů, kterými jsme vytvořili celkem 6 míst na sezení. Zbytek prvků jsme osázeli rostlinami. 

Multifunkční stavební prvek Playstone, www.liastone.cz

6. Pokud osazujeme prvky ve vyšších patrech sestavy, je vhodné vyplnit nižší patra zásypem, který bude zároveň sloužit jako drenážní vrstva. My jsme použili lehké keramické kamenivo Liapor (keramzit), který je 100% přírodní, má velmi nízkou hmotnost a je recyklovatelný. Na něj jsme položili kousek netkané textilie a pak už následoval substrát, do kterého přišly zakoupené bylinky a květiny.


7. S přípravou celá stavba nezabrala ani jeden celý den. Vyžádala si 38 prvků Playstone, 6 plastových krytů, několik pytlů keramzitu 8-16 mm, substrát a bylinky. Už stačí jen rozpálit ohniště.

 
Když vás po čase přestane sestava bavit, rozeberete ji a sestavíte jinak nebo jinde. Většinu staveb není totiž nutné nijak zpevňovat pomocí armatur, betonové zálivky, lepidla nebo jiných pojiv. Čas ani počasí Playstonu nijak neškodí.

 
Pokud vás tento jednoduchý a rychlý postup stavby bylinkové zahrádky inspiroval, není nic jednoduššího, než si podobnou sestavu vytvořit na své zahradě. Stačí si objednat Playstone na www.liastone.cz.

 
08.04.2024 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444