I v období vegetačního klidu potřebují pokojové rostliny naši péči

Rostliny, jimiž se obklopujeme doma nebo na pracovištích, dekorujeme jimi své domy a domovy, představují alespoň část přírody a s ní určitou stabilitu, kterou si můžeme zvenku přinést a která činí prostředí, v němž žijeme, příjemnější.

Jestliže jim poskytneme vše, co ke svému životu potřebují, dobře se jim daří, ony prospívají, jsou tudíž pěkné a působí pozitivně jak na naši mysl, tak na naše estetické cítění. Jsou pro nás mnohem víc než živoucí nábytek, jsou, poněkud nadsazeno, něco jako živé bytosti, které nám přinášejí radost. Snažíme se proto o ně pečovat, jak nejlépe umíme, a případná ztráta některé z nich nás mrzí.

Světlo
Někdy je však z nevědomosti nutíme přežívat v nevyhovujících podmínkách. Zopakujme si tedy, co musíme rostlinám dopřát, aby se jim dařilo. Prvním a základním požadavkem většiny pokojových květin je intenzivní denní světlo bez přímého slunečního záření, které většina pokojovek nesnáší. V zimě je světla málo a světlomilné rostliny strádají. Proto je pro ně nezbytný vegetační klid spojený s citlivým omezením zálivky.

Voda a vzduch
Tak jako člověk i ony potřebují vzduch, tedy proudění vzduchu. Vadí jim také kolísání teploty. Optimální teplotní rozmezí je pro většinu rostlin 15–21 °C. Od teploty prostředí se odvíjejí jejich požadavky na vodu. Většina rostlin snese suché období dobře, zatímco nadměrná zálivka je zahubí. Co se týká zálivky, zásadně zaléváme pořádně, to mají naše květiny rády, a potom by mělo následovat sušší období, aby se do půdy dostal dostatek vzduchu a rostliny mohly dýchat.

Během vegetace je také nutné rostliny přihnojovat, a to podle návodu. Vždy je však dobré pamatovat na známou zásadu, že méně bývá více. Nejvhodnější jsou tekutá hnojiva, další možnost je přihnojování květin při postřiku na list.

Prostor
Když zjistíme, že rostlina je omezena květináčem, vidíme pouze spleť kořenů, které se prodírají ven odtokovým otvorem, a málo hlíny, je zapotřebí květinu přesadit někdy i bez ohledu na roční období, ač v zimě bychom se přesazováním neměli zabývat. Kvalita substrátu, který hodláme použít, nás začne zajímat především v předjaří či na jaře, kdy květiny začínají reagovat na prodlužující se den.
11.02.2020 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444